Οικογενειακώς στο κυνήγι του θησαυρού

Οικογενειακώς στο κυνήγι του θησαυρού

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι υπάρχουν ευτυχώς οι παιδικές χαρές (ξεχαρβαλωμένες και ξεκούρδιστες), τα λιγοστά πάρκα (σαν περιφραγμένες πλατείες), οι θερινές προβολές (στις 9 το βράδυ;), οι όποιες παιδικές θεατρικές παραστάσεις που περιοδεύουν (με ηθοποιούς που νομίζουν ότι απευθύνονται ή σε κουφούς ή σε χαζούς).

Τον χειμώνα οι εναλλακτικές είναι ακόμη λιγότερες. Τα σαββατοκύριακα με παιδιά, ειδικά με μικρά παιδιά, ηλικίας από μηνών μέχρι επτά, άντε το πολύ, οκτώ χρονών, μοιάζουν με κυνήγι του χαμένου θησαυρού: οι γονείς ανταλλάσσουν ιδέες για μυστικές, επικίνδυνες αποστολές που πολλές φορές εξελίσσονται σε περιπέτειες. Ο ρατσισμός κατά των νεαρών ηλικιών είναι υπαρκτός, στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη και ταβέρνες της μόδας όπου απαγορεύονται ρητά τα παιδιά (για τα κατοικίδια ούτε λόγος), άρα προτού ξεκινήσετε για οποιαδήποτε εξόρμηση καλό θα είναι να ρωτήσετε αν είστε καταρχήν ευπρόσδεκτοι. Οικογενειακώς.

Θέατρο

Οι παιδικές παραστάσεις είθισται να πραγματοποιούνται αποκλειστικά το Σάββατο και την Κυριακή, συνήθως στις 11 το πρωί και τις 3 το μεσημέρι. Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Ξένια Καλογεροπούλου έχουν αφοσιωμένο κοινό.

Το θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου (www.portatheatre.gr) ανεβάζει τον πήχυ όλο και πιο ψηλά, τα τελευταία 30 χρόνια. Εδώ και τρία χρόνια, μάλιστα, «άνοιξε» μια ακόμη πιο μικρή πόρτα, φιλόξενη, όσο και φιλόδοξη, με το Εργαστήρι και Σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής για μικρά και μεγάλα παιδιά που ανακαλύπτουν το θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά που συμμετέχουν στα εργαστήρια παρακολουθούν πρόβες κάθε νέου έργου, συζητούν με τους συντελεστές και έχουν δωρεάν είσοδο στις παραστάσεις Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, θεατές από 8 έως. ..108 ετών, μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος» των Νίνο Ντ’ Ιντρόνα και Τζάκομο Ραβίκιο, συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών. Από τις 24 Νοεμβρίου, παιδιά άνω των 4 χρόνων θα δουν να ζωντανεύει μια πολύ ελεύθερη διασκευή του «Ρουμπελστίλσκιν» των αδελφών Γκριμμ με την υπογραφή του Μάικ Κένι.

Μια πιο άντεργκράουντ εκδοχή προσφέρει το Bios της Πειραιώς (www. theatroneon.com) με διαδραστικές-συμμετοχικές παραστάσεις του Θεάτρου Νέων, όπως το «Χορεύοντας με τα χρώματα», η ιστορία ενός ζωγράφου πάνω σ’ ένα μαγικό χαλί, και το έργο «Ιταλικοί Κήποι», με λαβύρινθους, παρτέρια, πέτρες, σκιές, αγάλματα, που διηγούνται ιστορίες, ψιθυρίζουν τραγούδια, δημιουργούν αίσθηση ονείρου.

Για πολύ μικρά παιδιά (έως 4 ετών), ευτυχώς υπάρχει ο «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» στον πολιτιστικό χώρο Artika (210-482834, Μοσχάτο) με ένα σύνθετο θεατρικό θέαμα από τις 8 Δεκεμβρίου για παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, (διάρκειας 40 μόλις λεπτών) αλλά και «Η δική μου ομπρέλα» για παιδιά από 18 μηνών μέχρι 5 ετών, για δεύτερη χρονιά, κάθε Σάββατο (6 μ.μ.) και Κυριακή (11 και 1.30) από τις 13 του μηνός για ένα 45λεπτο ταξίδι στον κόσμο των πρώτων αισθήσεων. Φέτος, για πρώτη φορά, θα δούμε όμως ζωντανά, δύο υπερπαραγωγές έργων Ντίσνεϊ, την «Πεντάμορφη και το Τέρας» και τον «Πίτερ Παν με. ..παγοπέδιλα».

Από τις 7 έως τις 25 Νοεμβρίου το θέατρο Badminton θα φιλοξενεί ένα από τα δημοφιλέστερα μιούζικαλ όλων των εποχών, το «Beauty and the beast» παράσταση που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 25 εκατ. θεατές στον κόσμο και τιμήθηκε με εννέα βραβεία Tony, ανάμεσά τους, και του καλύτερου μιούζικαλ.

Κινηματογράφος

Κάτι ο. ..Ρατατούης, κάτι ο Σρεκ ο τρίτος, αν έχετε φροντίσει να αγοράσετε τον κουβά και όχι το κουβαδάκι με τα ποπ κορν, μπορεί να και να κατορθώσετε να παρακολουθήσετε οικογενειακώς μέχρι το τέλος όλη την ταινία. Μεταγλωτισμένα ή υποτιτλισμένα; Οπως το πάρει κανείς.

Στο Cinema Park Odeon Starcity της Συγγρού (www.odeoncinemapark.gr) μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα διαδραστικό τρίωρο (!) ταξίδι διασκέδασης και γνώσης κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11 το πρωί. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα διαδραστικά κινηματογραφικά πάρκα στην Ευρώπη με ειδικά γυαλιά, δράση, μουσική, παιχνίδι, φαντασία, 3D. Τα καθίσματα παίρνουν πρωτοβουλία και κουνιούνται. Ξεκουνηθείτε.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων οργανώνουν μίνι εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία, από τον Ιανό της Σταδίου μέχρι τον Ευριπίδη στο Χαλάνδρι και εκεί με μαξιλάρες, όρθιους, κλάματα και σπρωξίματα, μικροί και μεγάλοι ξεφυλλίζουν βιβλία με ζωγραφιές. Το κουκλοθέατρο, η ζωντανή μουσική, το θέατρο, η παντομίμα είναι μόνο μερικά από τα «κόλπα» που εφευρίσκουν οι συγγραφείς για να μην βαρεθούν οι μικροί αναγνώστες τους, με την προϋπόθεση ότι στο τέλος θα περάσετε από το ταμείο για να αγοράσετε και το βιβλίο.

Φύση και επιστήμες

Αν ξυπνάτε νωρίς, το Adventure Park (www.adventure-park.gr) στη Μαλακάσα θα το χαρείτε ιδιαίτερα. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν έχει πολυκοσμία, κυρίως μετά τις 12 το μεσημέρι, το παιχνίδι, το σκαρφάλωμα, γίνονται μετ’ εμποδίων.

Για κάτι πιο εποικοδομητικό, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα (www.hcm.gr), αν και φροντίζει περισσότερο τα μεγαλύτερα παιδιά, προσφέρει λίγες ώρες με εξερεύνηση, γνώση, ομαδικότητα κι ένα πωλητήριο με πρωτότυπα αντικείμενα.

Να μην ξεχάσουμε και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, πάλι στην Πλάκα, με εικαστικά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά 5-12 χρονών, όπως και το Μουσείο Συναισθηματικής Παιδικής Ηλικίας (210-9218329), στο λόφο του Φιλοπάππου, για παιδιά 4-12 χρονών με πίνακες και τρισδιάστατες ξύλινες κατασκευές.

Τα λούνα παρκ λέμε να τα ξεπεράσουμε γιατί αν κρίνεις και μόνο από τους υπαλλήλους που βαριούνται να βάλουν τις μάρκες στα μηχανήματα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη σε χώρο αφιερωμένο στα παιδιά.

Στο Allou! Fun Park (210-4256999) οφείλει να ξέρει κανείς ότι αν αφήσει έστω και για μερικά λεπτά το παιδί του από το χέρι, μάλλον δεν θα το ξαναβρεί εύκολα.

Αν είστε αγοραφοβικός, προτιμήστε τον Εθνικό Κήπο για να ταΐσετε πάπιες με ποπ-κορν(!), ή το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (www. atticapark,gr), αν και Ποτέ την Κυριακή: οι ουρές φθάνουν μέχρι το πάρκινγκ και το πάρκινγκ φτάνει μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος. Δύο χιλιάδες πουλιά, καμηλοπάρδαλεις, τίγρεις, αρκούδες, ζέμπρες, ερπετά θα σας αποζημιώσουν. Αν όχι εσάς (που θα ξεπαραδιαστείτε), τα παιδιά σας σίγουρα. Για παιδιά κάτω των τριών ετών η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οργανώστε και μια βόλτα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο (www.eugenfound. edu.gr), για ψηφιακές προβολές και ταινίες θόλου, από Κοσμική Οδύσσεια μέχρι Μαύρες τρύπες αλλά και στο Playmobil FunPark (210-8075404) για συναντήσεις με πυροσβέστες, Βίκινγκς, Ινδιάνους και πειρατές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή