«Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Αμαντέους Μότσαρτ

«Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Αμαντέους Μότσαρτ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ησειρά της Ντόιτσε Γκράμοφον Μεγάλες Οπερες συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με ένα έργο του δέκατου όγδοου αιώνα, τους περίφημους «Γάμους του Φίγκαρο» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Ο Μότσαρτ είχε ήδη δείξει τις σπουδαίες ικανότητές του στην όπερα με την «Απαγωγή από το σεράι», που γνώρισε στην εποχή του μεγάλη επιτυχία. Χρειάστηκε, όμως, να περάσουν τέσσερα χρόνια για να του δοθεί η ευκαιρία να ανεβάσει στη σκηνή μια νέα όπερα, κι αυτή ήταν, το 1786, οι «Γάμοι του Φίγκαρο». Ενα από τα πιο φιλόδοξα έργα του δαιμόνιου Μότσαρτ, γραμμένο μέσα σε μια περίοδο πολιτικών αναταραχών στην Ευρώπη. Παρά τον ρομαντικό χαρακτήρα του έργου, το πρωτότυπο κείμενο του Μπομαρσέ αλλά και η διασκευή του λιμπρετίστα ντα Πόντε, δεν άφησαν να περάσουν απαρατήρητα τα στοιχεία εκείνα που έδιναν έμφαση στις κοινωνικές ανισότητες, ανάμεσα στους άρχοντες και τους υπηρέτες. Το γεγονός αυτό, αλλά και η μουσική πρωτοπορία του έργου, οδήγησε σε μια πρεμιέρα με μέτρια επιτυχία. Ωστόσο, αργότερα το έργο γνώρισε θριαμβευτική υποδοχή στην Πράγα και σήμερα πια θεωρείται δεδομένο ότι οι «Γάμοι του Φίγκαρο» άνοιξαν ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία του μουσικού θεάτρου, κυρίως λόγω του πρωτοφανούς συγκερασμού μουσικής και λόγου.

Η διανομή της Ντόιτσε Γκράμοφον περιλαμβάνει τον βαρύτονο Χέρμαν Πράυ (Φίγκαρο), τον βαρύτονο Ντήτριχ Φίσερ-Ντήσκαου (Κόμης Αλμαβίβα), την υψίφωνο Εντιτ Μάτις (Σουζάννα), την υψίφωνο Γκούντουλα Γιάνοβιτς (Κόμισσα Αλμαβίβα), τη Τατιάνα Τρογιάνος (Κερουμπίνο), ενώ τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Γερμανικής Οπερας του Βερολίνου διευθύνει ο Καρλ Μπαιμ.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου θα διατίθεται στα περίπτερα το 20ό έργο της σειράς Μεγάλες Οπερες, «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, στην τιμή των 8,90 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή