Νέες εκδόσεις

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κim Εdwards

Η κόρη του φύλακα της μνήμης

μετ. Ρένα Λέκκου-Δάντου

εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 582 – 18 ευρώ

Λέξινγκτον του Κεντάκι, 1964. Ο γιατρός Ντέιβιντ Χένρτι τρέχει την ετοιμόγεννη γυναίκα του στο νοσοκομείο. Η κακοκαιρία όμως δεν του επιτρέπει να πάει πέρα από την ιδιωτική κλινική που διατηρεί με τους συναδέλφους του. Με τη βοήθεια της νοσοκόμα του, Καρολάιν, η Νόρα φέρνει στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, Πολ, που χαίρει άκρας υγείας. Στη δίδυμη αδελφή του, όμως, Φοίβη ο γιατρός αναγνωρίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου Ντάουν. Θέλοντας να προστατεύσει τη γυναίκα του από μια ζωή γεμάτη πόνο, ο Ντέιβιντ παίρνει τη μοιραία απόφαση: παραδίδει το νεογέννητο κοριτσάκι στην Καρολάιν για να το βάλει σε ίδρυμα. Εκείνη όμως αποφασίζει να το κρατήσει σαν δικό της παιδί. Χρόνια αργότερα, όταν η Νόρα και ο Ντέιβιντ έχουν χωρίσει και εκείνος έχει πεθάνει από καρδιακή προσβολή, και ενώ η Νόρα ετοιμάζεται να ξαναπατρευτεί, ξαφνικά μαθαίνει ότι η κόρη της ζει.

John O’ Farrell

Οχι στα βαθιά, παιδί μου!

μετ. Μαρία Σκαμάγκα

εκδ. IntroBooks, σελ. 400 – 19,50 ευρώ

Η Αλις ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα κατέληγε έτσι με τα παιδιά της. Είναι το άγχος προσωποποιημένο. Ακουσε για τον κίνδυνο των μετεωριτών και τα αναγκάζει να φοράνε κράνη όταν παίζουν στον κήπο. Οσο για το ακαδημαϊκό τους μέλλον, είναι τόσο αβέβαιο ώστε αισθάνεται υποχρεωμένη να κάνει τα πάντα για να τους εξασφαλίσει το καλύτερο. Οταν λοιπόν η κόρη της δείχνει να μην μπορεί να περάσει τις εξετάσεις για το καλό ιδιωτικό γυμνάσιο που την προορίζουν οι γονείς της, η Αλις αποφασίζει να πάρει εκείνη την υπόθεση στα χέρια της. Τι πιο απλό από το να μεταμορφωθεί σε 12χρονη μαθήτρια και να δώσει αυτή τις εξετάσεις στη θέση της κόρης της. Το μυθιστόρημα είναι μια σάτιρα για τους σύγχρονους γονείς και τον απόλυτο παραλογισμό που συχνά τους καθηλώνει.

Βrad Μeltzer

Ο δέκατος δικαστής

μετ. Γιάννα Αναστασοπούλου

εκδ. Bell, σελ. 464 – 7,70 ευρώ

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Γέιλ, ο Μπεν Αντισον δουλεύει στο γραφείο ενός από τους πιο αξιοσέβαστους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οταν όμως από δικό του λάθος, μια κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου διαρρέει πρόωρα, κάποιοι κερδίζουν εκατομμύρια, ένας εκβιαστής τρίβει τα χέρια του και ο Μπεν αρχίζει να ιδρώνει. Στρέφεται λοιπόν για βοήθεια στη συνάδελφό του Λίζα και στους τρεις συγκατοίκους του. Φιλόδοξοι και ανερχόμενοι, του προσφέρουν πρόσβαση ο καθένας και σε έναν διαφορετικό τομέα – κλειδί. Ως πού όμως είναι διατεθειμένοι να φτάσουν προκειμένου να τον βοηθήσουν; Πού τελειώνει η αφοσίωση και πού αρχίζει η απληστία; Και μέχρι ποιο σημείο μπορεί κανείς να βασίζεται σε φίλους;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Μίχου Κοσκινά

Πάτσγουορκ χωρίς ραφή

Οδός Πανός, σελ. 78

Ερωτες, απώλειες, πένθη, εμπειρίες τραυματικές, αισθήσεις λυτρωτικές ή βασανιστικές, αισθήματα, εικόνες, μνήμες. Αυτά είναι τα υλικά του «πάτσγουορκ» που η Ρούλα Μίχου Κοσκινά υφαίνει μεθοδικά στην πρώτη της λογοτεχνική προσπάθεια. Είναι ένα μυθιστόρημα τεμαχισμένο σε μικρά σύντομα κεφάλαια, μια κωδικοποιημένη βιογραφία που συντίθεται από ισχυρούς κραδασμούς. Η ηρωίδα διεκδικεί να «είναι ό,τι θέλει» και αντιδρά στους καθωσπρέπει περιορισμούς και στις μικροαστικές «κανονικότητες». Ονειρεύεται τον ήλιο, ταξιδεύει γρήγορα, αναζητάει την ουσία στις σχέσεις, γυρίζει την πλάτη στην συμβατικότητα. Καταφεύγει στη θαλπωρή των αναμνήσεων όπως το μικρό παιδί στην αγκαλιά της μάνας. Και την ίδια στιγμή την εγκαταλείπει, για να κρίνει με την απόσταση του χρόνου και του επεξεργασμένου, αναλυμένου συναισθήματος. Η συγγραφέας αφηγείται χωρίς να εξιδανικεύει, συμφιλιωμένη με τις λέξεις, με την αγωνία και τη μελαγχολία τους.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Jen Wojtowicz

Τα παιδιά των λουλουδιών

εικον. Steve Αdams

μετ. Εύη Τραμαντζά

εκδ. Επόμενος Σταθμός, σελ. 32

Ο Τριαντάφυλλος Φίλιας είναι ένα μικρό αγόρι με ένα σπάνιο χάρισμα που εμφανίζεται κάθε πανσέληνο. Η Ανθή είναι ένα γλυκό κορίτσι με φωτεινό χαμόγελο που όλοι αγαπάνε, αλλά που το δεξί του πόδι είναι πιο κοντό από το αριστερό. Πρόκειται για δυο παιδιά διαφορετικά, που όταν όμως γνωρίζονται αλλάζει η ζωή τους. Είναι μια τρυφερή ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης και την αξία της κατανόησης προς κάθε τι διαφορετικό.

ΠΟΙΗΣΗ

Ηλίας Σκάγκος

Λίγες σκέψεις…

… πολλές παρηγοριές

Μονεμβασιά, σελ. 126

Γεννημένος στον Αγιο Ιωάννη Μονεμβασιάς, ο δημιουργός κοιτάζει γύρω του τον κόσμο και εκφράζει σε στίχο ομοιοκατάληκτο ό,τι βλέπει και ό,τι αισθάνεται: τις παρατηρήσεις του, τις απορίες του, τις σκέψεις του, τους στοχασμούς του, τα παράπονά του, τους πόθους του, τα πάθη του, τις αμφισβητήσεις του, την αγανάκτηση και την οργή του. Η συλλογή χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: φυσιοκρατικά, ερωτικά, κοινωνικά και πολιτικά, που όλα μαζί συνθέτουν τη μεγάλη ενότητα, «Ερμηνεύοντας το παρόν, ζητώντας λύσεις» και η οποία καταλήγει αγωνιστικά με την απορία: «Πότε επί τέλους θα σκεφθούμε να αντισταθούμε;».

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Χρονογραφία Θεοφάνους

μετ. π. Ανανία Κουστένη

εκδ. Αρμός

τρεις τόμοι

Πρόκειται για την πρώτη μετάφραση του έργου του 9ου μ.Χ. αιώνα, το οποίο καλύπτει 528 χρόνια βυζαντινής ιστορίας, από το 284 έως το 813. Η έκδοση περιλαμβάνει το πρωτότυπο κείμενο μαζί με τη νεοελληνική του μετάφραση από τον έγκριτο φιλόλογο Αρχιμανδρίτη π. Ανανία Κουστένη, ο οποίος εργάστηκε πάνω στο έργο αυτό επί δέκα χρόνια.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Μιχ. Φ. Δημητρακόπουλος

Ηegel: Φαινομενολογία του πνεύματος

Ο «Πρόλογος» και η «Εισαγωγή» ως εισαγωγή στη φιλοσοφία του, σελ. 203

Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο συγγραφέας αναλύει τα προβλήματα που ερευνά ο Χέγκελ στη «Φαινομενολογία του πνεύματος» (1807). Το έργο συνδυάζει την ιστορικοφιλοσοφική ανάλυση με τη θεωρητική έρευνα και μπορεί να διαβαστεί και ως εισαγωγή στη φιλοσοφία του Χέγκελ και ως εισαγωγή στη φιλοσοφική σκέψη εν γένει. Η έκδοση συμπίπτει με τα διακόσια χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του Χέγκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάκης Σεριάτος

Νothing Ιmposible

εκδ. Ευρασία, σελ. 264 – 19 ευρώ

Γραμμένο από έναν από τους κορυφαίους διαφημιστές, το βιβλίο μάς ξεναγεί με λιτό και δημιουργικό ύφος στα άδυτα της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Και δείχνει πώς μπορεί να επιτύχει κανείς σε έναν χώρο τόσο απαιτητικό και ανταγωνιστικό ακόμα κι αν κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατον. Ο Μάκης Σεριάτος αφηγείται την προσωπική του πορεία, καθώς και τις σκέψεις και τα πιστεύω του από τον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Με τα δείγματα δουλειάς που παρουσιάζει αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εγχειρίδιο για τους σημερινούς διαφημιστές αλλά και ένα σημαντικό βοήθημα για τους μελετητές της διαφήμισης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαράλαμπος Οικονομίδης

Εισαγωγή στο σύστημα και

την ανάλυση εισροών – εκροών

εκδ. Κριτική, σελ. 280

Το 1973 ο Βασίλι Λεόντιεφ τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ για το σύστημα ανάλυσης της αλληλεξάρτησης των οικονομικών κλάδων που είχε δημιουργήσει στη δεκαετία του 1930, το γνωστό ως «Ανάλυση εισροών – εκροών». Πίνακες εισροών – εκροών συντάσσονται σχεδόν σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα καταρτίζονται από τη Στατιστική Υπηρεσία στο τμήμα των Εθνικών Λογαριασμών και στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα έντυπα της Eurostat. Το υπόδειγμα Λεόντιεφ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση της οικονομικής δομής, για την αξιολόγηση σεναρίων οικονομικής ανάπτυξης, για τον καθορισμό των επιδράσεων διαφόρων μέτρων οικονομικής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και για την κατάρτιση περιφερειακών ή ενεργειακών πινάκων, πινάκων που αφορούν την περιβαλλοντική ρύπανση και τα θέματα απασχόλησης. Ο τόμος περιέχει συγκεκριμένες εφαρμογές για την Ελλάδα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ

Ημερολόγιο μιας καταστροφής

μετ. Πέτρος Γεωργίου

εκδ. Αβγό, σελ. 208 – 16 ευρώ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα αυξανόταν με κίνδυνο το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και την αλλαγή του κλίματος στη Γη. Κανένα μέτρο δεν λήφθηκε και ο κόσμος βρίσκεται σήμερα στο χείλος της καταστροφής. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η θερμοκρασία θα είναι μάλλον μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια και οι σαρωτικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου θα καθορίσουν τη ζωή πάνω στη Γη. Ταξιδεύοντας στον Αρκτικό Κύκλο, η Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ προσεγγίζει το τεράστιο πρόβλημα παίρνοντας συνεντεύξεις από ερευνητές και περιβαλλοντολόγους, εξηγώντας τις επιστημονικές μελέτες και ιχνογραφώντας παραλληλισμούς με χαμένους αρχαίους πολιτισμούς.

ΝΟΜΙΚΟ

Νικόλαος Μ. Πουλαντζάς

Το δίκαιο της θάλασσας

εκδ. Αθ. Σταμούλης, σελ. 396 – 29 ευρώ

Στη δεύτερη αναθεωρημένη και επαυξημένη του έκδοση, το έργο περιέχει τις πρόσφατες ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις στο δίκαιο της θάλασσας σε περίοδο ειρήνης αλλά και σε περίοδο εχθροπραξιών ή πολέμου. Το εγχειρίδιο πραγματεύεται και επεξηγεί με σαφήνεια νομικούς όρους, ενώ καταθέτει τεκμηριωμένες θέσεις σε επίκαιρα θέματα όπως είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, το FIR Αθηνών. Παραθέτει ακόμα τις σημαντικότερες κρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Απευθύνεται σε νομικούς και δικηγόρους, σε φοιτητές Νομικής, πολιτικών και ναυτιλιακών σπουδών, σε δημοσιογράφους και διπλωμάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή