Ελληνικά πανεπιστήμια συνδέονται με Μαριούπολη

Ελληνικά πανεπιστήμια συνδέονται με Μαριούπολη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το Ιόνιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισημοποιεί αυτήν την εβδομάδα τη συνεργασία του το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή της Αζοφικής. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο οποίο λειτουργούν η Εδρα Ελληνικής Φιλολογίας και η Εδρα Ελληνικής Γλώσσας και Μετάφρασης. Ιδρύθηκε το 1991 και -όπως περιγράφει στην «Κ» ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ- «από την αρχή της δημιουργίας του στόχος ήταν η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, δεδομένου ότι στην περιοχή της Αζοφικής υπάρχει μεγάλη ελληνική διασπορά. Βασικό ζήτημα ήταν οι Ελληνες στην εθνικότητα να μπορούν να διδάσκονται τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους».

Η συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια εντάσσεται σε μια σειρά αντίστοιχων που έχει συνάψει το ουκρανικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Ιονίου κ. Δημήτρης Τσουγκαράκης, υπήρχε μια άτυπη συνεργασία, η οποία απλώς επισημοποιείται με την υπογραφή. «Μας ενδιαφέρει η συνεργασία με περιοχές όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο και καλλιεργείται η ελληνική γλώσσα και πολιτισμός. Η γενική συμφωνία συνεργασίας που θα υπογραφεί προβλέπει ανταλλαγή διδασκόντων, φοιτητών κ.ά.». Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας δεν έχει απήχηση μόνο σε εκείνους που έχουν ελληνικές ρίζες, αλλά το βασικότερο κίνητρο για τη διδασκαλία τους παραμένει ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και όχι το σημερινό πρόσωπο της χώρας. «Πάνω από μισοί φοιτητές μας είναι άλλης εθνικότητας, πλην ελληνικής. Επιλέγουν το Τμήμα από συγκίνηση προς την αρχαία κουλτούρα, τους μύθους, την ιστορία κ.τ.λ.» περιγράφει.

Ο κ. Μπαλαμπάνωφ εξηγεί πως το δικαίωμα του να μαθαίνει κανείς ελληνικά σ’ αυτές τις περιοχές δεν ήταν πάντα δεδομένο. Ο ίδιος θεωρείται πάντως από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης του ελληνικού στοιχείου στην Αζοφικής, εξάλλου δέκα χρόνια νωρίτερα είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό Time ως ένας εκ των δέκα πιο δραστήριων και επιφανών Ελλήνων της διασποράς. «Η πέμπτη γραμμή που συμπλήρωνες σε διάφορα έγγραφα στην ΕΣΣΔ είχε να κάνει με την εθνικότητα. Οι Ελληνες έφτασαν σε πολύ υψηλά πόστα και αξιώματα χάρη στην ικανότητά τους και τη σκληρή δουλειά. Ομως, περισσότεροι εξ αυτών είχαν δηλώσει άλλη εθνικότητα για να μην έχουν δυσμενή αντιμετώπιση. Δεν υπήρχαν ούτε ελληνικά σχολεία ούτε ελληνικές εφημερίδες. Μόνο το 1991, με την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προέκυψε η δυνατότητα δημιουργίας ενός τέτοιου ΑΕΙ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή