Ρίχτερ τρόμου και βλακείας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τι (τηλεοπτικό) κόσμο ζούμε; Σε έναν κόσμο όπου το Λεωνίδιο βρέχεται από τα κύματα του βόρειου Αιγαίου και η Σμύρνη πέφτει κάπου στα Επτάνησα. Σε μια Ελλάδα που συγκλονίζεται από ένα σεισμό 6,5 Ρίχτερ και τα τρία κρατικά κανάλια επί μία ώρα δεν προβάλλουν ούτε ένα έκτακτο δελτίο για να καθησυχάσουν ή να προειδοποιήσουν τους τηλεθεατές (και συνδρομητές τους).

Αναγνώστες της «Κ» μάς τηλεφώνησαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους γι’ αυτό το κενό ενημέρωσης. Ασφαλώς οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ χρειάζονται να πάρουν μια ανάσα όπως όλοι οι εργαζόμενοι, όμως οι σεισμοί και άλλα έκτακτα γεγονότα δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε αργίες και εργάσιμες. Το γεγονός ότι όλοι στράφηκαν στα κανάλια της ΕΡΤ δείχνει το ύψος των προσδοκιών του κοινού από την κρατική τηλεόραση, όμως όσο μεγάλες είναι οι προσδοκίες άλλο τόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση και η οργή.

Κάποια ιδιωτικά κανάλια χειρίστηκαν με προσοχή και ευαισθησία το θέμα, ενώ σε άλλα οι παρουσιαστές προσπαθούσαν να βρουν κάποια άκρη με βάση τα τηλεφωνήματα που λάβαιναν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. «Εχουμε πολλές κλήσεις τηλεθεατών από τη Σάμο, άρα το επίκεντρο του σεισμού πρέπει να βρίσκεται κάπου εκεί κοντά…».

Νέα εποχή χαράζει για την επιστήμη της σεισμολογίας. Γιατί να τσακώνονται οι σεισμολόγοι; Εδώ η ίδια η ζωή δίνει τη λύση: televoting. Οι τηλεθεατές αποφασίζουν με τηλεφωνική ψηφοφορία πού έγινε πιο αισθητός ο σεισμός, καταργώντας το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο που καθυστερεί να εκδώσει ανακοίνωση.

Καθόλου δεν καθυστέρησαν κάποια κανάλια στην παρουσίαση του αποτελέσματος του τεστ DNA που την Παρασκευή έδειξε ότι ο τραγουδιστής Πασχάλης Αρβανιτίδης είναι πατέρας ενός τρίχρονου αγοριού, το οποίο απέκτησε με μια «43χρονη» κοινωνιολόγο και όχι με τη σύζυγό του. Και επειδή ο λαός διψά να μάθει όλη την αλήθεια, το ζεύγος Αρβανιτίδη έδωσε αμέσως συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε «λάιβ» από αρκετά κανάλια.

Μία φορά ίσον σχεδόν καμία. Μία και μόνο φορά ήταν αρκετή για να γίνει το κακό (ή μάλλον το καλό, αφού ένα μωρό, ακόμα και εκτός γάμου, είναι ευλογία). Οπως διαβεβαίωσε η σύζυγος του κ. Πασχάλη, ο τραγουδιστής δεν έφευγε ποτέ μόνος του από το κέντρο όπου εμφανιζόταν. Πάντα, μετά το τέλος του προγράμματος, τον παραλάβαινε η ίδια. Επομένως, πότε να ξενοπερπατήσει ο μικρούλης αφού πάντα τον έπαιρνε από το νηπιαγωγείο η κηδεμόνας του;

Το Star και πάλι πρωτοτύπησε. Πρώτη είδηση του κεντρικού δελτίου της Κυριακής δεν ήταν η Πασχαλιάδα αλλά ο σεισμός. Δεύτερη ο εορτασμός των Θεοφανίων και τρίτη… η κλοπή της τσάντας της κυρίας Ρούλας, της προδομένης συνταξιούχου αεροσυνοδού. «Είμαι μια γυναίκα εγκαταλειμμένη από τον σύζυγό της, μόνη στα 700 τετραγωνικά, βορά των διαρρηκτών… ευτυχώς που άφησαν το ρόλεξ μου».

Ρούλα, Πασχάλης, σεισμός, ροζ ντιβιντί, το σίριαλ «Η Εκδίκηση της αδιόριστης», η «35χρονη» και η «43χρονη», δύο τραγικές απόπειρες αυτοκτονίας, η ντροπή, η εκμετάλλευση, τα μυστικά και τα ψέματα: ένας τηλεοπτικός κόσμος όπου το γελοίο όχι απλώς συνυπάρχει με το τραγικό και το χυδαίο, αλλά είναι τόσο κραυγαλέο που συχνά το συγκαλύπτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή