Φεστιβάλ: τρίτος χρόνος και… καλύτερος

Φεστιβάλ: τρίτος χρόνος και… καλύτερος

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριτώνει φέτος το… καλό στα μεγάλα και κεντρικά φεστιβάλ της χώρας (Αθηνών, Επιδαύρου – μεγάλης και «Μικρής»). Ο πρόεδρος του «Ελληνικού Φεστιβάλ» Γιώργος Λούκος ανακοίνωσε χτες για το φετινό καλοκαίρι -το τρίτο της παρουσίας του στο αναγεννημένο φεστιβάλ- ένα πρόγραμμα όπου σπουδαίοι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες πάνε κι έρχονται (στην κυριολεξία, αφού για πρώτη φορά το Ε.Φ. θα στείλει σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ -Αβινιόν κ.ά.- δικές, ελληνικές παραγωγές), νέοι και παλαιότεροι παρουσιάζουν καινούργιες δημιουργίες τους, θέατρο, χορός και μουσική μοιράζονται ισότιμα τις συνολικά 80 περίπου φεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενώ δεν λείπουν και εκδηλώσεις εικαστικού ή μεικτού περιεχομένου, πληθαίνουν οι διακεκριμένοι ξένοι σκηνοθέτες που καλούνται να εργαστούν και να ανεβάσουν παραστάσεις με Ελληνες ηθοποιούς, κλασικές τάσεις συνυπάρχουν αγαστά με άλλες ρηξικέλευθες – το «άνοιγμα Λούκου» συνεχίζεται και ανθοφορεί.

Αρκεί, αντί άλλου επιχειρήματος, να αναφέρει κανείς τα ονόματα μερικών μόνο καλλιτεχνών από αυτούς που συμμετέχουν στα φετινά φεστιβάλ: Μούσχουρη στην τελευταία, αποχαιρετιστήρια, συναυλία της 50χρονης καριέρας της, Ευαγγελάτος με Βαλάκου, Τέχνης Κουν-Ορνιθες, Γιάννης Χουβαρδάς, Στάθης Λιβαθινός, Ρούλα Πατεράκη, Λευτ. Βογιατζής με Λάνγκχοφ, Λυδία Κονιόρδου με Ανατόλι Βασίλιεφ, Θωμάς Μοσχόπουλος, Αμαλία Μουτούση, Θόδωρος Αντωνίου, Περικλής Κούκος, Κωνστ. Καρύδης, Ξαρχάκος με Χατζιδάκι, Φαραντούρη, Λένα Πλάτωνος, Ασπασία Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπαϊωάννου με τη «Μήδειά» του, Σαββίνα Γιαννάτου, Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα με πολλούς άλλους σε παλιά επιθεωρησιακά, Ρένη Πιττακή σε έργο Λούλας Αναγνωστάκη με σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, Βασίλης Αλεξάκης με έργο του, Νίκος Πορτοκάλογλου, Δημήτρης Λιγνάδης με Αριστοφάνη, Μιχ. Μαρμαρινός, Μπέτη Αρβανίτη και δεκάδες άλλοι γνωστοί ή νεότεροι καλλιτέχνες.

Από τους ξένους αναφέρουμε πρώτα τους τέσσερις θεατρικούς που θα σκηνοθετήσουν Ελληνες: ο Βασίλιεφ «Μήδεια» την Κονιόρδου με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, ο Λάνγκχοφ «Φιλοκτήτη» με τους Λ. Βογιατζή, Χρήστο Λούλη και Μηνά Χατζησάββα, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ και η Αυστριακή Ρενάτε Τζετ θα ανεβάσει το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ με τους Μπέτη Αρβανίτη και Χρήστο Στέργιογλου. Θα δούμε ακόμα δουλειές των Λη Μπρούερ (και μια «Νόρα» με νάνους σε όλους τους ανδρικούς ρόλους του ιψενικού έργου -παράσταση που έχει χαλάσει κόσμο στην Αμερική), τη Σαουμπίνε του Οστερμάγιερ και πάλι, όπερα με το Μπολσόι σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Σοκούροφ, Πίνα Μπάους με Οπερα Παρισίων, το νεοϋορκέζικο Wooster Group επίσης, αυτή τη φορά με Αμλετ, για πρώτη φορά έρχονται παραστάσεις των Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Ζαν Κριστόφ Σαΐς (γαλλοαραβική Ανδρομάχη!), ο Ρικάρντο Μούτι με τον Φλωρεντινό Μάιο, η Ρενάτα Σκότο για τη δική μας Λυρική (Τουραντότ), ο Κρίστοφ Εσενμπαχ με την Ορχήστρα του Παρισιού, η Οπερα της Λιών με δύο έργα, η Συλβί Γκιλέμ και ο Μαγκί Μαρέν, η Πίνα Μπάους και ο Μπαρίσνικοφ, ο Πολ Τέιλορ και η Τρίσα Μπράουν…

«Το Φεστιβάλ, με το ευχάριστο άνοιγμα που πραγματοποίησε και την εκπληκτική μέσα σε λίγο χρόνο πρόοδο, κέρδισε επάξια μια θέση στην καρδιά μας και διεκδικεί θέση στον παγκόσμιο χάρτη των φεστιβάλ» είπε στο σύντομο και ουσιαστικό χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. «Αυτό μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε και να οργανώσουμε ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις» είπε, ενώ επισήμανε ότι η πορεία του θεσμού αυτού «υπηρετεί τη σημερινή πολιτική του ΥΠΠΟ».

Ο Γιώργος Λούκος μίλησε για το «ελληνικό θαυματάκι» που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια και απέκτησε το Ε.Φ. δύο νέες μεγάλες σκηνές στην Πειραιώς 260 (κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία της νέας πορείας και την απήχησή της στο νέο κοινό που κέρδισε το Φεστιβάλ), ενώ ήταν όλα μετέωρα (ιδιοκτησιακό καθεστώς, χρηματοδότηση κ.λπ.), είπε ότι «μαθαίνουμε από τα λάθη μας» και αναφέρθηκε και σε θετικά -από τα οποία ξεχώρισε και ανήγγειλε με φανερή χαρά την πρόσκληση της «Αντιγόνης» του Λ. Βογιατζή και του «Πεθαίνω σα χώρα» του Μ. Μαρμαρινού σε πολύ σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως η Αβινιόν κ.ά., καθώς και τη συνεργασία και με άλλα σπουδαία καλλιτεχνικά κέντρα (Λονδίνο, Ν. Υόρκη κ.ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή