Περιπέτεια εναντίον τεχνολογίας

Περιπέτεια εναντίον τεχνολογίας

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ ια μάχη υπερηρώων αρχίζει στο τέλος της άνοιξης στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τεχνολογία εναντίον περιπέτειας, ανανεωτικοί εναντίον παραδοσιακών, ανοιχτά τοπία εναντίον εργαστηρίων. Στα μπλοκμπάστερ του καλοκαιριού με κεντρικούς χαρακτήρες υπερήρωες, τα οποία θα αρχίσουν να βγαίνουν στις αίθουσες από το τέλος του Απριλίου, διακρίνεται μια τάση ανανέωσης και πιο σκοτεινοί τόνοι. Από την άλλη πλευρά, ένας διάσημος υπερήρωας κάνει μια πολυδιαφημισμένη επιστροφή, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι απαραίτητη η τεχνολογία και τα γκάτζετ για να κερδίσει κανείς την αφοσίωση του κοινού.

Επειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια από την τελευταία του περιπέτεια, ο Ιντιάνα Τζόουνς επιστρέφει στις αίθουσες τον Μάιο με την τέταρτη και μάλλον τελευταία περιπέτειά του. Το «Βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου», που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ των Καννών και θα βγει σε άπειρες αίθουσες του κόσμου τον Μάιο, είναι μια τελική προσπάθεια για την επιστροφή ενός ήρωα, ο οποίος δεν χρειάζεται τεχνολογικά παιχνιδάκια για να γοητεύσει το κοινό. Ενα μαστίγιο και αμέτρητα γυρίσματα της τύχης στην πλοκή θα πρέπει να είναι αρκετά. Θα είναι όμως;

Επί μία δεκαετία

Ολόκληρη η ομάδα παραγωγής των τριών προηγούμενων ταινιών γυρίζει στον «τόπο του εγκλήματος» για μια ακόμη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στη σκηνοθεσία και τον Τζορτζ Λούκας στην παραγωγή. Εδώ και μία δεκαετία οι τρεις τους προσπαθούν να στήσουν την παραγωγή της ταινίας. Ομως πάντα κάπου το σχέδιο σκόνταφτε. Και κυρίως στο σενάριο. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι από το σενάριο του τέταρτου Ιντιάνα Τζόουνς πέρασε το μισό Χόλιγουντ, με ονόματα όπως του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, του Φρανκ Ντάραμποντ και του Τομ Στόπαρντ να έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από ένα αρχικό σχέδιο.

Ομως για τους βασικούς τρεις ανθρώπους της ταινίας, τον Φορντ, τον Σπίλμπεργκ και τον Λούκας, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό σε καμία περίπτωση. Μέχρι που ο Λούκας βρήκε, όπως ισχυρίζεται, το τέλειο εύρημα. Και πάνω σ’ αυτό στηρίζεται το σενάριο που τελικά έγραψε ο Ντέιβιντ Κεπ. Η πλοκή και τα ευρήματα κρατούνται ως επτασφράγιστα μυστικά μέχρι τον Μάιο. Ομως από τα μισόλογα των συντελεστών, αυτό που προκύπτει είναι ότι η ταινία μάλλον θα είναι ένα best of των περιπετειών του Ιντιάνα Τζόουνς, με απίστευτες υπερβολές, που δεν θα πειράζουν κανέναν, αφού στο τεχνητό τους περιβάλλον όλα θα μοιάζουν απολύτως λογικά.

Οπως, ότι ο Ιντιάνα έχει έναν γιο, την παρουσία του οποίου αγνοούσε, και ότι καταδιώκεται από μοχθηρούς Ρώσους, με αρχηγό την Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Ιρίνα Σπάλκο, που μοιάζει αρκετά με τη Λότε Λένια στην περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ «Απ’ τη Ρωσία με αγάπη». Το πιο υπερβολικό στοιχείο όμως, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, είναι ότι στην ιστορία εμπλέκονται και εξωγήινοι! Αμφιβάλλει κανείς ότι ο Σπίλμπεργκ και ο Λούκας θα καταφέρουν να κάνουν πιστευτά τα εξωπραγματικά; Το πιο δύσκολο θα είναι να πείσουν ότι στα 64 του χρόνια ο Χάρισον Φορντ, που τα τελευταία χρόνια δείχνει βαρύς ακόμη και στις κωμωδίες, έχει τη δύναμη και την αντοχή να πείσει ως ανθρώπινος μεν, υπερήρωας δε.

Μάχη των εισιτηρίων

Αντίπαλοι του Ιντιάνα Τζόουνς στη μάχη των εισιτηρίων είναι τρεις υπερήρωες, που προέρχονται από τον κόσμο των κόμικς και των βίντεο γκέιμ. Βασικό χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας τους, ωστόσο, είναι πως οι παραγωγοί τους κάνουν μια προσπάθεια να αλλάξουν την αντίληψη ότι οι ταινίες με ήρωες από κόμικς είναι ελαφριές και κινηματογραφικά ασήμαντες. Κι αυτή η προσπάθεια αρχίζει από την επιλογή των πρωταγωνιστών. Στον «Iron man», που σκηνοθέτησε ο Τζον Φαβρό, τον κεντρικό ήρωα του Τόνι Σταρκ παίζει ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, μια μάλλον απίθανη επιλογή για υπερήρωα. Ο Σταρκ είναι ένας άντρας, ο οποίος έπειτα από ένα τρομερό ατύχημα, φτιάχνει για τον εαυτό του μια μεταλλική στολή και με τη δύναμη που αποκτά, αποφασίζει να καταπολεμήσει το έγκλημα. Οπως λένε σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, έχουν προσπαθήσει να δώσουν στην ταινία έναν πιο σκοτεινό τόνο και ταυτόχρονα το κλίμα μιας ανεξάρτητης ταινίας. Αν θα το καταφέρουν θα φανεί στα τέλη Απριλίου.

Αντίστοιχες είναι οι προθέσεις του «Incredible Hulk», σίκουελ της ταινίας που γύρισε ο Ανγκ Λι με τον Ερικ Μπάνα. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής έχουν αλλάξει. Τον κεντρικό χαρακτήρα παίζει πλέον ο Εντουαρντ Νόρτον, που δεν έχει ασχοληθεί άλλη φορά με τόσο εμπορικό είδος, ενώ τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Λουί Λετεριέ, σκηνοθέτης καθαρά εμποριών ταινιών, όπως ο «Transporter» και το «Danny the dog». Επειτα από τη μέτρια εμπορική απήχηση της ταινίας του Ανγκ Λι, που έδινε το βάρος στους χαρακτήρες, η Marvel αποφάσισε να ξαναλανσάρει τον Ηulk, παίρνοντας έναν σκηνοθέτη που έχει ως ξεκάθαρο στόχο το θέαμα, αλλά έναν πρωταγωνιστή που μπορεί να δώσει βαρύτητα στον ρόλο. Παράλληλα, για να δώσει μια τονωτική ένεση ταυτόχρονα σε δύο ήρωές της, στον «Incredible Hulk» κάνει μια εμφάνιση και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ φορώντας τη στολή του «Iron man».

Ακόμα πιο σκοτεινός

Το στίγμα της αντίληψής του για το πώς πρέπει να είναι μια σύγχρονη ταινία κόμικ έχει ήδη δώσει ο Κρίστοφερ Νόλαν με το «Batman begins». Στο «The dark knight», τη δεύτερη ταινία της νέας εποχής του ήρωα, ο Νόλαν φαίνεται ότι προχωράει ακόμη πιο βαθιά στη σκοτεινή ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα του. Ο μοναχικός Μπρους Γουέιν, τον οποίο υποδύεται ο Κρίστιαν Μπέιλ, έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τους παλιούς του αντιπάλους, όπως το Σκιάχτρο, έναν από τους μεγαλύτερους κακούς στη μυθολογία του κόμικ, τον Τζόκερ. Μόνο που εδώ ο Τζόκερ δεν θα θυμίζει τίποτα από τον ήρωα χαρούμενου πανηγυριού που έπαιζε ο Τζακ Νίκολσον. Τον ρόλο εδώ παίζει ο Χιθ Λέτζερ, σαν έναν δραματικό, εξαιρετικά τρομακτικό χαρακτήρα, κάτι ανάμεσα στον Σιντ Βίσιους των «Sex Pistols» και τον Αλεξ από το «Κουρδιστό πορτοκάλι», όπως έλεγε ο ίδιος ο Λέτζερ πριν πεθάνει. Για την προετοιμασία του, ο Λέτζερ κλείστηκε για έναν μήνα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και πέρασε τόσο έντονη ψυχική ταλαιπωρία, ώστε κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των γυρισμάτων ανέπτυξε αϋπνία. Τα χάπια που έπαιρνε για να την αντιμετωπίσει οδήγησαν και στον θάνατό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή