Ημέρες πιάνου στο Μέγαρο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέρει την υπογραφή του Γιάννη Βακαρέλη και αποτελεί μια αλυσίδα εκδηλώσεων στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται το πιάνο, ο αναμφισβήτητος βασιλιάς των μουσικών οργάνων. «Ημέρες πιάνου» είναι ο τίτλος αυτών των εκδηλώσεων, με συναυλίες, διαλέξεις, παραστάσεις χορού και άλλες δραστηριότητες. Το αφιέρωμα ξεκινά αύριο και κορυφώνεται με τη Μεγάλη Κυριακή των Πλήκτρων στις 20 Απριλίου, φιλοξενώντας κορυφαίους Ελληνες και ξένους δεξιοτέχνες: Γκριγκόρι Σοκόλοφ, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Τσαρλς Ρόζεν, Μέλβιν Ταν, Αρης Γαρουφαλής, Κυπριανός Κατσαρής και μεγάλα αστέρια του χορού από τις Οπερες του Παρισιού, του Βερολίνου και της Δρέσδης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μεγάρου. «Το πιάνο δεν είναι απλώς ένα μουσικό όργανο, αλλά ένας ολόκληρος τρόπος προσέγγισης στη μουσική γενικά», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Τσούχλος, ενώ, από την πλευρά του, ο Γιάννης Βακαρέλης έκανε μια συνοπτική περιγραφή όλου του πολύπτυχου: από τον ζωντανό μύθο που είναι ο Σοκόλφ έως τον σημαντικό, τόσο ως δεξιοτέχνη όσο και θεωρητικό, Τσαρλς Ρόζεν, και από το συνδυασμό πιάνου και χορευτών έως τον ίδιο το μηχανισμό και την ιστορία του μουσικού οργάνου, με συναυλίες σε piano-forte. «Φυσικά, το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει και ρεσιτάλ με συνθέσεις για πιάνο που αγαπήθηκαν από το κοινό και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ρεπερτορίου».

Παρών χθες ήταν και ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει με μια ιδιαίτερη συναυλία στις 9 Απριλίου, όπου θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: θα παρουσιάσει κλασικά έργα για πιάνο στην πρωτότυπη μορφή τους, αλλά και «πειραγμένες» εκδοχές από τον ίδιο, σε έργα Μπαχ και Μότσαρτ, καθώς και μια δική του τζαζ σύνθεση. Οπως τόνισε: «Η μουσική δεν είναι μαυσωλειακό είδος, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται διαρκώς. Πολλά χρόνια τώρα, κινούμαι σε διάφορα είδη, από τον Μπαχ έως τον Μπιλ Εβανς, όχι για να εντυπωσιάσω ως πιανίστας, αλλά για να αποδείξω ότι η μουσική μπορεί να συνυπάρχει είτε είναι γραμμένη τον 17ο είτε τον 21ο αιώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή