Οι παλιότεροι φοβούνται μην ξεπεραστούν

Οι παλιότεροι φοβούνται μην ξεπεραστούν

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συζήτηση μαζί τους σου φτιάχνει τη διάθεση. Συναντάς τρία ταλαντούχα, νέα παιδιά από 25 ώς 29 ετών που ξέρουν τι θέλουν, το διεκδικούν χωρίς θράσος, ενθουσιάζονται μα δεν αιθεροβατούν, μελαγχολούν αλλά ελπίζουν. Στο νέο άλμπουμ τους με τίτλο «Μέχρι το τέλος», παρουσιάζουν δώδεκα μικρά διαμαντάκια. Ανάσες δροσιάς, εικόνες της δικής τους Αθήνας, σενάρια καρδιάς. Η Νατάσσα Μποφίλιου στο τραγούδι, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στους στίχους και ο Θέμης Καραμουρατίδης στη μουσική, μάς θυμίζουν πως πάντα οι παρέες έκαναν τη διαφορά και μιλούν στην «Κ» για όσα αγαπούν αλλά και για ό,τι τους απογοητεύει.

Γνωρίστηκαν στη Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Αρκτου και έγιναν αχώριστοι. «Ο Θέμης είναι ο πρώτος που θα μιλήσω στο τηλέφωνο», λέει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. «Γι’ αυτό και ο δίσκος είναι ένα χρονικό της φιλίας μας. Σαν να τον δουλεύαμε από τη στιγμή που συναντηθήκαμε. Οποτε εκείνος είχε μια μελωδία ερχόταν σε μένα, όποτε έγραφα κανούργιους στίχους τον καλούσα να τους διαβάσει και φυσικά η Νατάσσα δίνει φωνή και στους δύο». Κοινό γούστο, κοινή αισθητική και παρόμοια ακούσματα: Ροκ, ρεμπέτικο, τζαζ, λαϊκό, έντεχνο, Κέιτ Μπους και Τόρι Εϊμος, Χατζιδάκις, Παπαδημητρίου, Κραουνάκης, Ακης Πάνου και Αττίκ, Νικολακοπούλου και Τριπολίτης. Μια κιβωτός ετερόκλητων μουσικών τους έχει διαμορφώσει.

«Αν ο δίσκος διαθέτει ποικιλοχρωμία, οφείλεται σε όλες αυτές τις σπουδαίες μουσικές που έχουμε ακούσει και έχουν εγγράψει μέσα μας. Και, φυσικά, ήταν ο λόγος που ασχοληθήκαμε με τη μουσική», εξηγεί ο Θέμης Καραμουρατίδης.

Ευήκοα ώτα

Και οι τρεις δηλώνουν τυχεροί γιατί δεν χρειάστηκε να γυρίζουν με ένα δοκιμαστικό από την μια εταιρεία στην άλλη, αλλά, κυρίως, επειδή στη Μικρή Αρκτο του Παρασκευά Καρασούλου βρήκαν ευήκοα ώτα και στεγάζουν άνευ όρων τα όνειρά τους. «Ολα γίνονται σε διαπροσωπικό επίπεδο», ομολογεί ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. «Θα πιούμε καφέ με τον Παρασκευά και θα του πούμε τις ιδέες μας, θα μας ακούσει και θα μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί μας. Χωρίς να έχουμε εμπειρία από άλλες εταιρείες, νομίζουμε ότι μάλλον δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο».

«Επίσης, είμαστε απόλυτα ελεύθεροι καλλιτεχνικά», συμπληρώνει η Νατάσσα Μποφίλιου. «Κάναμε ένα δίσκο όπως ακριβώς τον θέλαμε χωρίς το άγχος που συνήθως σου μεταφέρουν οι εταιρείες για κάτι εμπορικό. Θυμάμαι όταν ξεκινούσα πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, στο Πάντειος live, τις πρώτες επίσημες εμφανίσεις μου στη σκηνή, έλεγα μέσα μου πως ο Παρασκευάς είναι τρελός που με εμπιστεύεται να στηρίξω μόνη μου ένα πρόγραμμα. Τότε δεν με ήξερε κανείς. Κι όμως, όλες τις βραδιές δεν έπεφτε καρφίτσα».

Κάθε Σαββατόβραδο μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα τους πετύχετε και τους τρεις στο cafe του βιβλιοπωλείου Ιανός όπου παρουσιάζουν τα νέα τους τραγούδια μαζί με κομμάτια του Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου, της Εϊμι Γουαϊνχάουζ, του Καλαντζόπουλου, του Σπανουδάκη, της Λένας Πλάτωνος.

«Και το πιο δύσκολο τραγούδι να δώσεις στην Νατάσα, αν τη συγκινεί θα το ερμηνεύσει υπέροχα», λέει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. «Αυτός είναι καλός μπούσουλας για να φτιάξεις ένα πρόγραμμα. Ετσι ξεκινάμε πάντα: Με τη Νατάσα και με τραγούδια που εκφράζουν και τους τρεις». «Σημαντικό είναι ότι όλα τα παιδιά της ορχήστρας είναι νέα σε ηλικία οπότε υπάρχει μουσική σύμπνοια, ενθουσιασμός και φρέσκιες ιδέες», συμπληρώνει ο ενορχηστρωτής της παράστασης, Θέμης Καραμουρατίδης.

Βέβαια, εκείνη που κλέβει την παράσταση στον Ιανό είναι η Νατάσσα Μποφίλιου. Στη σκηνή βγαίνει ένα όμορφο, δροσερό κορίτσι. Στο τέλος της βραδιάς σού έχει αποκαλυφθεί μια μαγική, βραχνή φωνή, μια ερμηνεύτρια με το χάρισμα να μεταμορφώνεται σε κάθε τραγούδι, άνετη στη σκηνή, τσαχπίνα όσο και όπου χρειάζεται, άμεση και συγκινητική.

«Στην αρχή δεν σήκωνα το βλέμμα μου», παραδέχεται. «Τώρα έχω απελευθερωθεί και είμαι πιο σίγουρη». Και δεν διστάζει να αναμετρηθεί με τραγούδια όπως «Ο Γιάννης ο Φονιάς» του Χατζιδάκι, το «Ζεϊμπέκικο» του Σαββόπουλου, το «Γυφτάκι» του Κραουνάκη, «Το βράδυ» της Λένας Πλάτωνος σε στίχους Κώστα Καρυωτάκη. «Είναι τραγούδια που αν δεν τα καταλάβαινα δεν θα τα έλεγα. Αν δεν μπορούσα να βάλω κάτι απ’ τη ψυχή μου, πώς να τ’ αγγίξω; Μάλιστα «σωματοποιώ» τόσο πολύ ό,τι τραγουδάω που στο τέλος έχω αδειάσει. Γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω πολλά συνεχόμενα live». «Είναι η ιδανική ερμηνεύτρια για μας», πετάγεται ο Θέμης Καραμουρατίδης κάνοντάς την να κοκκινίσει. «Συνδυάζει την ερασιτεχνική αγάπη της ηλικίας της με την ερμηνευτική γκάμα μιας μεγαλύτερης τραγουδίστριας».

Πίσω από τον ενθουσιασμό και τη λάμψη στο βλέμμα τους γνωρίζουν και οι τρεις τις δυσκολίες του χώρου. Η Νατάσσα Μποφίλιου. η οποία πολύ σύντομα θα… κορνιζάρει το πτυχίο Νομικής, και ο Θέμης Καραμουρατίδης, πτυχιούχος της σχολής ΜΜΕ στο Πάντειο πανεπιστήμιο, δηλώνουν, όμως, πως θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική. Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος από την άλλη, με σπουδές θεατρολογίας, πιστεύει πως δύσκολα θα καταφέρει να ζήσει από τη στιχουργική. Και οι τρεις, πάντως, ευγνωμονούν τους γονείς τους που είναι δίπλα σε κάθε βήμα τους.

Απόλυτη στήριξη

«Δεν έχω τη ματαιοδοξία ότι θα βγάλω πολλά λεφτά από τη μουσική, θέλω όμως να μπορώ να ζω απ’ αυτήν», εξηγεί ο Θέμης Καραμουρατίδης. «Παρόλο που θεωρητικά έχω μια οικογένεια που δεν θα μου έλεγε με ευκολία «πήγαινε κάν’ τα όλα αυτά», έχω απόλυτα τη στήριξή τους».

Οταν η κουβέντα φτάσει στη γενιά τους είναι ξεκάθαροι και απόλυτοι σε αυτό που πιστεύουν. «Δεν μ’ αρέσει η άποψη που επικρατεί ότι ο νέος που ξεκινάει είναι δεδομένο ότι δεν θα πουλήσει, δεν θα πάει καλά, άρα στείλτον να πάει να κάνει back up σ’ έναν μεγάλο να ξεμπερδεύουμε», λέει η Νατάσσα Μποφίλιου. «Και ούτε συμφωνούμε ότι δεν υπάρχουν ωραία πράγματα. Υπάρχουν. Εχουμε, όμως, δει περιπτώσεις συνομηλίκων μας με υπέροχες ιδέες και διάθεση που όταν κάνουν δισκογραφία δεν πάνε καλά, γιατί όλη η διάθεσή τους και οι απόψεις τους περνάνε τέτοιο φιλτράρισμα που στο τέλος χάνουν το νεύρο και την αλήθεια τους», συμπληρώνει ο Θ. Καραμουρατίδης.

«Και δυστυχώς», επισημαίνει ο Γ. Ευαγγελάτος, «οι παλαιότεροι καλλιτέχνες που βοηθούν τους νέους το κάνουν πολύ σφιγμένα και μέχρις ένα σημείο. Είναι αγχωμένοι και φοβούνται ότι τους ξεπερνάει η εποχή. Γι’ αυτό σε αρκετές περιπτώσεις έχει αλλοιωθεί το καλλιτεχνικό τους κριτήριο. Με αυτό τον τρόπο αδικούν το παρελθόν τους άνθρωποι που μας έχουν δώσει σπουδαία τραγούδια».

«Για μένα, πάντως, είναι αμετάκλητη απόφαση να συνεργάζομαι με ανθρώπους της ηλικίας μου», ξεκαθαρίζει η Νατάσσα Μποφίλιου. «Ολοι αυτοί οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες έχουν κάνει μια διαδρομή, έχουν χαρεί την επιτυχία, τη δόξα και τα χρήματα, μπορούν να συνεχίσουν, αλλά η δική μου θέση δεν είναι μαζί τους. Είναι με τους νέους, τους συνομηλίκους μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή