Ματιές στον κόσμο

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασιλεια

Εκθεση

Αntikenmuseum und Samlung Ludvig

www.antikenmuseum.ch

«Ομηρος: Από τον μύθο της Τροίας στην ποίηση και στην τέχνη». Αφιερωμένη στον Ομηρο και στη διαχρονική ακτινοβολία των ομηρικών επών, η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 230 έργα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τις μέρες μας, προερχόμενα από πενήντα ευρωπαϊκά μουσεία. Εκτός από τα αρχαιοελληνικά έργα, εκτίθενται τεκμήρια της ομηρικής επιρροής στη Ρώμη, στο Βυζάντιο, στον Μεσαίωνα και στους νεότερους χρόνους, ενώ υπάρχει και ένα αφιέρωμα στην επίδραση του Ομήρου στον κινηματογράφο, από το 1902 μέχρι την «Τροία» του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν. Ως τις 17 Αυγούστου.

Βιεννη

Εκθεση

Unteres Belvedere

www.belvedere.at

«Oskar Kokoschka: Enfant Terrible». Ζωγράφος, χαράκτης και θεατρικός συγγραφέας, ο Οσκαρ Κοκόσκα (1886-1980) υπήρξε ένας από τους μεγάλους δημιουργούς του εξπρεσιονισμού, τον οποίο εμπλούτισε με καινοτόμα προσωπικά στοιχεία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην προσωπογραφία και το τοπίο της πόλης. Καθώς ανήκε στην πλειάδα των καλλιτεχνών που χαρακτηρίστηκαν από τους ναζί «εκφυλισμένοι», εγκατέλειψε το 1934 την Αυστρία για το Λονδίνο, όπου έμεινε μέχρι την οριστική του εγκατάσταση στην Ελβετία, το 1953. Η έκθεση ανατρέχει στην πρώιμη περίοδο του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας 145 πίνακες, σχέδια και λιθογραφίες, καθώς και δείγματα της λογοτεχνικής δουλειάς του. Ως τις 12 Μαΐου.

Λονδινο

Θέατρο

Τricycle Theatre

www.tricycle.co.uk

«Testing the Echo». Το έργο του Ντέιβιντ Εντγκαρ ιχνηλατεί τα συστατικά της «βρετανικότητας» μέσα από τις περιπέτειες μιας ομάδας μεταναστών που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν τη βρετανική υπηκοότητα, και της δασκάλας τους στο μάθημα των αγγλικών. Παίζοντας με τις προκαταλήψεις των ηρώων του, αλλά και των θεατών, καταφέρνει να αναδείξει με αριστοτεχνικό τρόπο, όπως έγραψαν οι κριτικοί, τη ρηχότητα πολλών κλισέ της εθνικής μυθολογίας. Η σκηνοθεσία είναι του Μάθιου Ντάνστερ. Ως τις 3 Μαΐου.

Μαδριτη

Εκθεση

Μuseo Nacional

Centro de arte Reina Sofia

www.museoreinasofia.es

«Η συλλογή του παρισινού Μουσείου Πικάσο». Η έκθεση προσφέρει ένα «πανόραμα Πικάσο», με 400 έργα προερχόμενα από το παρισινό Μουσείο Πικάσο και τη μεγάλη συλλογή του Museo Nacional. Πίνακες, γλυπτά, κεραμικά και έργα σε χαρτί εκτίθενται σε χρονολογική διάταξη, καλύπτοντας όλες τις φάσεις της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας: «Μπλε περίοδο», κυβιστικά και σουρεαλιστικά έργα, την περίφημη Guernica (που ανήκει πλέον στο ισπανικό μουσείο) και άλλα έργα που καταγγέλλουν τα δεινά του πολέμου, μεταπολεμικούς πίνακες και γλυπτά που αντανακλούν μια πιο ανέμελη διάθεση. Ως τις 5 Μαΐου.

Μπιλμπαο

Εκθεση

Guggenheim Museum

www.guggenheim-bilbao.es

«Cosas del Surrealismo». Η έκθεση «Σουρεαλιστικά πράγματα», αφού ταξίδεψε σε πολλές πόλεις, κατέληξε στο κτίριο του Φρανκ Γκέρι που σίγουρα έχει έντονο σουρεαλιστικό χρώμα. Εξερευνώντας την επιρροή του σουρεαλισμού στο θέατρο, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο, τη μόδα, τη διαφήμιση, το ντιζάιν, παρουσιάζει πάνω από 200 εκθέματα -πίνακες, γλυπτά, έντυπα, χρηστικά αντικείμενα, μακέτες σκηνικών, φωτογραφίες, ταινίες- με την υπογραφή σουρεαλιστών καλλιτεχνών όπως ο Νταλί, ο Μαγκρίτ, ο Μαρξ Ερνστ και πολλοί άλλοι. Ως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Νεα Υορκη

Θέατρο

Lyceum Τheater

τηλ.: 001-212-239-6200

«Macbeth». Η τραγωδία του Σαίξπηρ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ρούπερτ Γκουλντ, με Μάκβεθ τον Πάτρικ Στούαρτ και Λαίδη Μάκβεθ την Κέιτ Φλίτγουντ. Αμφότεροι οι πρωταγωνιστές έχουν αποσπάσει υμνητικές κριτικές, σε μια παράσταση που όπως γράφηκε στους Νιου Γιορκ Τάιμς «έχει αρκετό αίμα και αγριότητα».

Βernard B. Jacobs Τheater

τηλ.: 001-212-239-6200

«The Country Girl». Τρία κινηματογραφικά αστέρια σε μια παράσταση: Η Φράνσις Μακντόρμαντ, ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Πίτερ Γκάλαγκερ πρωταγωνιστούν στο έργο του Κλίφορντ Οντέτς, που πρωτοανέβηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και εκτυλίσσεται στα θεατρικά παρασκήνια. Η σκηνοθεσία είναι του Μάικ Νίκολς, ο οποίος έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στο Μπρόντγουεϊ.

Παρισι

Εκθέσεις

Μusee du Louvre

www.louvre.fr

«Babylone». Η έκθεση εξερευνά την ιστορία και τον θρύλο της Βαβυλώνας (που τα ερείπιά της βρίσκονται κοντά στη Βαγδάτη), παρουσιάζοντας αρχαία έργα τέχνης από διάφορες περιόδους, καθώς και πολλά εκθέματα που αναδεικνύουν τον συμβολικό της ρόλο στη Βίβλο, στην αρχαία ελληνική και λατινική λογοτεχνία και στην τέχνη. Πολλά μουσεία του κόσμου έχουν δανείσει αντικείμενα για την έκθεση, όχι όμως και το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης, που υπέστη μεγάλη καταστροφή λόγω του πολέμου. Ως τις 2 Ιουνίου.

Centre Pompidou

www.centrepompidou.fr

«Louise Bourgois». Αναδρομικό αφιέρωμα στην 96χρονη Γαλλίδα γλύπτρια, με έργα από όλα τα στάδια της μακρόχρονης διαδρομής της. Θέμα και μέτρο στην τέχνη της είναι ο άνθρωπος, που η εικόνα του ανακαλείται ακόμα και εν απουσία του, μέσα από τα ίχνη της ύπαρξής του: αντικείμενα, έπιπλα, χειροτεχνήματα, αλλά και κομμάτια του ανθρώπινου σώματος. Αν και η αναγνώριση ήρθε σχετικά αργά η δυναμική, πρωτότυπη καλλιτεχνική της γλώσσα επηρέασε σημαντικά τις νεότερες γενιές γλυπτών. Ως τις 2 Ιουνίου.

Στοκχολμη

Εκθεση

Νational Museum

www.nationalmuseum.se

«Henri de Toulouse-Lautrec». Ανάπηρος από τα παιδικά του χρόνια εξαιτίας δύο ατυχημάτων που τον καθήλωσαν σε ύψος νάνου, ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ (1864-1901) εγκατέλειψε το προστατευτικό περιβάλλον του πατρικού σπιτιού για την μποέμικη ζωή της Μονμάρτρης, της οποίας έγινε ο οξυδερκής χρονικογράφος. Η έκθεση φιλοξενεί 200 περίπου έργα του -πίνακες σχέδια, χαρακτικά- που αναδεικνύουν τον πλούτο της καλλιτεχνικής του παραγωγής αλλά και τη διαδρομή του. Ως τις 25 Μαΐου.

Λόβις Κόριντ στο Παρίσι

Οταν οι ναζί περιέλαβαν έργα του Λόβις Κόριντ στην έκθεση «Εκφυλισμένη τέχνη», το 1937, είχαν περάσει ήδη δώδεκα χρόνια από το θάνατο του Γερμανού ζωγράφου (1858-1925). Ο Κόριντ κινήθηκε στο μεταίχμιο ρευμάτων όπως ο ρεαλισμός, ο ιμπρεσιονισμός και ο εξπρεσιονισμός, ακολουθώντας έναν προσωπικό δρόμο που κύριο χαρακτηριστικό του ήταν ο τολμηρός, σχεδόν βέβηλος τρόπος που χειριζόταν τα θέματά του. Σκηνές από τη Βίβλο, από βαγκνερικές όπερες ή από αρχαιοελληνικούς μύθους (όπως εδώ, στην «Αριάδνη της Νάξου») απεικονίζονται με πληθωρικό, άγριο αισθησιασμό, μακριά από την εξιδανίκευση της νεοκλασικής παράδοσης. Τα γυμνά του έχουν συγκριθεί μ’ εκείνα του Λούσιαν Φρόιντ, ενώ στις αυτοπροσωπογραφίες του συχνά εμφανίζεται με κεφάλι σατύρου ή πανοπλία Τεύτονα ιππότη, τριγυρισμένος από γυμνές γυναίκες – ειρωνεία που ποτέ δεν του συγχώρησαν οι ναζί. Η έκθεση «Λόβις Κόριντ: Ανάμεσα στον ιμπρεσιονισμό και τον εξπρεσιονισμό», στο παρισινό Μουσείο Ορσέ, το πρώτο αναδρομικό αφιέρωμα στον Γερμανό ζωγράφο που παρουσιάζεται στη Γαλλία, προσφέρει ένα πανόραμα του έργου του με πίνακες από όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του διαδρομής.

Ο Γκόγια σε καιρό πολέμου

Τιμώντας την 200ή επέτειο του ισπανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, το Μουσείο Πράδο διοργάνωσε την έκθεση «Ο Γκόγια σε καιρό πολέμου», όπου μέσα από 200 περίπου έργα του μεγάλου ζωγράφου ανακαλεί μία από τις πιο ταραγμένες περιόδους της ισπανικής ιστορίας (1795-1818), όταν η Γαλλική Επανάσταση και αργότερα η άνοδος του Ναπολέοντα στην εξουσία είχαν άμεσο αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη. Στην Ισπανία, η εισβολή των γαλλικών στρατευμάτων το 1808 είχε ως συνέπεια αιματηρές συγκρούσεις. Διανύοντας την περίοδο της καλλιτεχνικής του ωριμότητας, ο Γκόγια (1746-1828) εκφράζει σε έργα του αυτής της εποχής τη φρίκη για την απανθρωπιά του πολέμου, αλλά και τη βαθύτερη απαισιοδοξία του για την ανθρώπινη μοίρα. Η έκθεση περιλαμβάνει φημισμένους πίνακες όπως οι «Εκτελέσεις της 3ης Μαΐου» και η «Επίθεση των Μαμελούκων» (φωτ.), τη σειρά «Οι καταστροφές του πολέμου» καθώς και μια πλειάδα έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και εκτίθενται για πρώτη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή