Νέες εκδόσεις

6' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

Γεωργίου Χορτάτση

Πανώρια

εισ. Εμμανουήλ Κριαράς

επιμ. Κομνηνή Πηδώνια

εκδ. Ζήτρος, σελ. 616 – 27 ευρώ

Δύο βοσκοπούλες του Ψηλορείτη αρνούνται πεισματικά τον έρωτα δύο νεαρών βοσκών επειδή αγαπούν την ελεύθερη ζωή στα δάση και το κυνήγι. Υστερα από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες για να μεταπειστούν στις οποίες συμμετέχει ο πατέρας της Πανώριας και η γριά Φροσύνη, το αίσιο τέλος έρχεται με την παρέμβαση της θεάς Αφροδίτης. Επηρεασμένο από τα ιταλικά αναγεννησιακά πρότυπα, το έργο έχει στοιχεία αρχαϊστικά, αλλά παράλληλα και στοιχεία λαϊκά. Τόσο τα πρόσωπα όσο και η ποιμενική ζωή όπως παρουσιάζονται, μας μεταφέρουν στα βουνά της Κρήτης στην εποχή του ποιητή. Το θεατρικό έργο του Χορτάτση είχε εκδοθεί αρχικά από τον Εμμανουήλ Κριαρά το 1940 με βάση τα δύο τότε γνωστά χειρόγραφα ως ανώνυμο με τον τίτλο «Γύπαρις».

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Σάρα Αντισον Αλλεν

Ο μαγικός κήπος

μετ. Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 349 – 16 ευρώ

Από την εποχή της Χιονάτης κανείς δεν είχε τόσα μπλεξίματα με τα μήλα όσα είχε η Κλαιρ, που ζούσε μόνη, κλεισμένη στον εαυτό της, κέρδιζε τη ζωή της μαγειρεύοντας και νοστίμιζε τα φαγητά της με τα μυρωδικά του κήπου της. Ομως σε αυτό το κήπο υπήρχε και μια μηλιά με την παράξενη συνήθεια να πετάει τα φρούτα της στους περαστικούς. Κι αν κανείς ξεγελιόταν κι έτρωγε… αλίμονό του! Η επιστροφή της άσωτης αδελφής της έπειτα από δέκα χρόνια, η γνωριμία της με τη μικρή ανιψιά της αλλά και η εμφάνιση ενός γοητευτικού γείτονα αναστατώνουν την ήσυχη, μοναχική ζωή της Κλαιρ, που καταλαβαίνει ότι είναι καιρός πια να ανοίξει την καρδιά της και τον μαγικό κήπο της στους άλλους.

Χόρχε Βόλπι

Το τέλος της τρέλας

μετ. Μελίνα Παναγιωτίδου

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 448, – 24 ευρώ

Ποιος είναι ο Ανίμπαλ Κεβέδο; Τρελός περιπλανώμενος ιππότης της επανάστασης ή ένας από τους σημαντικότερους στρατευμένους διανοητές στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα; Κράμα πολιτικού και περιπετειώδους μυθιστορήματος, κριτικής του κόσμου της διανόησης και στρουκτουραλιστικής φάρσας, «Το τέλος της τρέλας» είναι πάνω απ’ όλα μια σκληρή μεταφορά για τη μοίρα της Αριστεράς στην Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική, η συγκλονιστική αφήγηση της κατάρρευσης της επαναστατικής ουτοπίας. Η οδύσσεια του Ανίμπαλ Κεβέδο, Μεξικανού ψυχαναλυτή αρχίζει στο Παρίσι τον Μάη του 1968 και διαρκεί πάνω από είκοσι χρόνια. Οταν επιστρέφει στο Μεξικό του στυγερού Κάρλος Σαλίνας ντε Γκορτάρι και της νίκης του νεοφιλελευθερισμού θα γνωρίσει τον Ραφαέλ Γκιγιέν πολύ πριν επονομαστεί υποδιοικητής Μάρκος, θα σαγηνευτεί από την εξουσία και θα συρθεί σε ένα σκάνδαλο που θα θέσει τέλος στην τρέλα του τις μέρες της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Νταϊάν Μίντλμπρουκ

Sylvia Plath, Ted Ηughes

μετ. Βασίλης Μανουσάκης

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 336 – 22 ευρώ

Ο Τεντ Χιουζ και η Σίλβια Πλαθ ήταν σύζυγοι, αλλά και δύο από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα. Το βιβλίο ρίχνει φως στο τι τους συνέβη τόσο κατά τη διάρκεια του γάμου τους όσο και όταν απέτυχε. Αξιοποιώντας νέα στοιχεία που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, η βιογράφος αναδεικνύει την επιρροή που άσκησαν ο ένας πάνω στον άλλο προκειμένου να γίνουν αυτό που διακαώς επιθυμούσαν: συγγραφείς. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία της σχέσης τους από τη γνωριμία μέχρι τον χωρισμό και τον θάνατο της Πλαθ, καθώς και τη ζωή του Χιουζ μετά την αυτοκτονία της. Το τυπικό αυτό τέλος όμως δεν αποτέλεσε και το τέλος του δεσμού τους, αφού η Πλαθ δεν έχασε ποτέ τη θέση της στη φαντασία του Χιουζ, αλλά αποκρινόταν στο κάλεσμά του, μέχρι το πέρασμα και των δύο συντρόφων στον μύθο.

ΘΕΑΤΡΟ

Νηλ Λαμπιούτ

Εξιλέωση

μετ. Εύα Γεωργουσοπούλου

εκδ. Παρισιάνου, σελ. 79 – 10 ευρώ

Οταν οι ήρωες μιλούν για κάποια φοβερή καταστροφή, χωρίς να το αναφέρουν υπονοούν την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων. Δεν είναι βέβαια τυχαίο που ένας βαθιά πολιτικός συγγραφέας, όπως είναι ο Λαμπιούτ, επιλέγει να παρουσιάσει το γεγονός που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία και έδωσε τη δικαιολογία για την απαρχή νέων τύπων πολέμου και τη διαμόρφωση ιδεολογημάτων που βάζουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ίδια τη ζωή της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η «Εξιλέωση» είναι ταυτόχρονα και μια ερωτική ιστορία. Στους αντίποδες του χολιγουντιανού συναισθηματισμού, ο συγγραφέας ειρωνεύεται την ιδεολογική γραμμή των επικομελοδραματικών ταινιών καταστροφής όπου υπερισχύει η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία για το κοινό καλό. Στο έργο αυτό δύο άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ένα ιστορικό γεγονός προς ίδιον όφελος: το ατομικό δηλαδή υπερισχύει του κοινωνικού.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Δημήτρης Ριζούλης, επιμ.

Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Παρακαταθήκη λόγων

πρόλογος: Ευρ. Στυλιανίδης

Ελληνικές Εκδόσεις, σελ 216, 39 ευρώ

Το τόμος περιλαμβάνει 22 ιστορικές ομιλίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, φράσεις και δηλώσεις που συζητήθηκαν, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ενθρονιστήρια ομιλία, την προσφώνηση προς τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, τις εισηγήσεις για την κάθαρση στην Εκκλησία και τις ταυτότητες, την ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, πολλές παρεμβάσεις για θέματα εθνικά και κοινωνικά, καθώς και τα τελευταία λόγια του κατά την περίοδο που ήταν ασθενής.

ΠΟΙΗΣΗ

Νικηφόρος Βρεττάκος

Η εκλογή μου

εκδ. Ποταμός, σελ. 282 – 19 ευρώ

«Αυτοί οι πρώτοι στίχοι που σβήστηκαν κι αυτές οι πληγές που, ακριβώς οι ίδιες, επουλώθηκαν, ήταν πράγματα που συνδέθηκαν με κάτι βαθύτερο μέσα μου. Δεν μπορώ να ειπώ πως δεν ξέρω ακριβώς γιατί. Οι απλοϊκοί αυτοί στίχοι αποτελέσανε την απαρχή της μοίρας μου και σήμερα, ξαναδιαβάζοντας όλα τα ποιήματα που έγραψα στη ζωή μου, προκειμένου να κάνω αυτή την «Εκλογή» έζησα μνήμες και μνήμες. Ξανάζησα την οδύνη πολλών επουλωμένων πληγών της ίδιας μου της ύπαρξης, πληγών που επίσης δε στάθηκαν τελικά θανάσιμες». Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είχε διαλέξει, μέσα από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τα ποιήματα εκείνα από το μεγάλο όγκο του έργου του που περιλαμβάνονται στον τόμο. Μαζί με τα ποιήματα, το εισαγωγικό του κείμενο «Εξομολόγηση στον Αναγνώστη», που είχε συντάξει για μια πρώτη Εκλογή που εκδόθηκε στη δεκαετία του ’60, μεταφέρουν την ψυχή του ίδιου και του έργου του που διέτρεξε και απορρόφησε τα μηνύματα του 20ού αιώνα.

ΕΥΖΩΙΑ

Ιωάννης Γ. Μπέλλος

Η ιατρική ανεπάρκεια και πώς δεν θα πέσουμε στα νύχια της

εκδ. Δρόμων, σελ. 343

Το έργο πραγματεύεται το θέμα της καλής φυσικής κατάστασης και υγείας που είναι αρμοδιότητα και καθήκον του καθενός μας και όχι αρμοδιότητα των γιατρών. Διότι το αντικείμενο των γιατρών δεν είναι η υγεία, αλλά η ασθένεια. Πέραν των γνωστών παραμέτρων που συμβάλλουν στην απόκτηση και τη διατήρηση της καλής φυσικής υγείας όπως ο ήλιος, ο αέρας, το νερό και το φαγητό, ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα του και από άλλες σημαντικές οπτικές γωνίες όπως είναι η κίνηση, η σκέψη, ο διά βίου αθλητισμός και η καλή ψυχολογία. Και ακόμα υποστηρίζει πως η οστεοπόρωση που πλήττει ένα τόσο ευρύ φάσμα του γυναικείου πληθυσμού δεν αποτελεί ασθένεια. Ο συγγραφέας είναι πολιτικός μηχανικός και παγκόσμιος πρωταθλητής αγωνιζόμενων βετεράνων αθλητών στίβου.

ΜΕΛΕΤΗ

Μiriam Leonard

Η Αθήνα στο Παρίσι

Η αρχαία Ελλάδα και το πολιτικό στη σκέψη της μεταπολεμικής Γαλλίας

μετ. Ελσα Βιδάλη

εκδ. Πάπυρος, σελ. 400

Γιατί ο Ντεριντά διάβαζε Πλάτωνα όταν οι φοιτητές καταλάμβαναν τη Σορβόννη τον Μάη του ’68; Γιατί ο Φουκώ έγραφε για τον Οιδίποδα Τύραννο την εποχή που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των φυλακισμένων μαζί με τον Βιντάλ-Νακέ; «Η Αθήνα στο Παρίσι» διερευνά την καθοριστική συμβολή των κειμένων και των ιδεών της αρχαίας Ελλάδας στη νεότερη γαλλική σκέψη. Η συγγραφέας εξετάζει πώς οι τύχες του Οιδίποδα, της Αντιγόνης και του Σωκράτη έγιναν το επίκεντρο ενός προβληματισμού σχετικά με τη φύση της ηθικής επιλογής και τον ρόλο του πολιτικού υποκειμένου στα σημαντικότερα μεταπολεμικά ρεύματα της διανόησης. Το βιβλίο ανιχνεύει την πρόσληψη του «Οιδίποδα Τύραννου» και της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, καθώς και του «Συμποσίου» και του «Φαίδρου» του Πλάτωνα στα έργα των Ζαν-Πιερ Βερνάν, Κλοντ Λεβί-Στρος, Μισέλ Φουκώ, Ζακ Λακάν, Λις Ιριγκαρέ, Ζακ Ντεριντά και άλλων.

ΛΕΥΚΩΜΑ

Αλέξης Δημαράς, Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου

Από το κοντύλι στον υπολογιστή, 1830-2000

Εκατόν πενήντα χρόνια ελληνική εκπαίδευση με λόγια και εικόνες

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 248 – 30 ευρώ

Το λεύκωμα αποτελεί ένα πανόραμα της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι το γύρισμα της χιλιετίας. Παρουσιάζονται με λόγια και εικόνες οι σημαντικότερες στιγμές αυτής της πορείας, προβάλλονται οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, καταγράφονται τα πρώτα βήματα της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αναδεικνύονται οι διάφοροι παράγοντες που καθόρισαν την πορεία τους. Τα εισαγωγικά σημειώματα κάθε κεφαλαίου και οι αναλυτικές λεζάντες δίνουν τις απαραίτητες κοινωνικοϊδεολογικές διαστάσεις των εκπαιδευτικών φαινομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή