Ανάμεσα σε ήρωες και ημίθεους

Ανάμεσα σε ήρωες και ημίθεους

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με την ελληνική μυθολογία ξεκίνησα ν’ ασχολούμαι από σύμπτωση. Οταν ο γιος μου ήταν ακόμα μικρός, συνειδητοποίησα ότι στα δώδεκα χρόνια του σχολείου που είχε μπροστά του, δεν επρόκειτο να κάνουν ούτε μια μέρα μάθημα για τους αρχαίους μύθους. Ετσι άρχισα να λέω κάποιους από τους μύθους αυτούς σαν παραμύθια. Γιατί τους μύθους τους λατρεύω. Τους σέβομαι. Τους χρωστώ πολλά. Είναι ένα απόθεμα γνώσεων, αλλά και αισθήσεων».

Βραβευμένα παραμύθιαΒ>

Γνώρισα τη Μαρία Αγγελίδου μέσα από το πανέμορφο πρόσφατο βιβλίο της «Ελληνική Μυθολογία. Από τους ανθρώπους στους ήρωες» (εκδ. Παπαδόπουλος). Η ίδια παρέα με τον Σβετλίν (ο οποίος έχει αναλάβει την υπέροχη εικονογράφηση όλης της τρίτομης σειράς) ανηφόρισαν πριν από λίγο καιρό μέχρι την «Παραμυθοχώρα» στο Μετς, για να την παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους. Ετσι γνώρισα την ιστορία της…

Η Μαρία Αγγελίδου αγαπάει τα παραμύθια, είτε λένε ψέματα είτε λένε αλήθεια. Γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Κι επειδή ήταν πολύ τυχερό παιδί, της έστειλε ο Θεός μια καλή γιαγιά με μαύρα ρούχα και άσπρα μαλλιά κι αμέτρητα παραμύθια κάτω από τη γλώσσα της… Αργότερα, βέβαια μεγάλωσε, σπούδασε και τώρα δουλεύει. Αλλά όλες της οι δουλειές έχουν λίγο παραμύθι μέσα τους. Το 2005 ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου της απένειμε Επαινο. Η «Ελληνική Μυθολογία» πήρε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων, ενώ τρεις φορές η Μαρία Αγγελίδου έχει βραβευτεί για τη μεταφραστική της δουλειά. «Τα βραβεία για μένα σημαίνουν «μπράβο». Εχω μια μάλλον παιδική νοοτροπία σ’ αυτό το θέμα. Τα «μπράβο» μ’ αρέσουν και να τα δίνω και να τα παίρνω». Τι γίνεται μετά; «Μόλις κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος της Αυτοβιογραφίας του Ηλία Μακρή («Το τετράδιο με τους ορισμούς», εκδ. Παπαδόπουλος). Ετοιμάζω τον τρίτο». Αλλά δεν μένει εκεί ούτε επαναπαύεται. Γράφει μια σειρά με ιστορίες που δεν έχει ακόμα τίτλο, το «Παραμύθι με τ’ αμέτρητα», και «ό,τι άλλο ξημερώσει», όπως λέει

Σήμερα μόλις έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο «Το δέντρο με τα ψέματα» (εκδ. Παπαδόπουλος, σειρά «Πετάει πετάει») με ευχάριστες ιστορίες, δραστηριότητες και ασκήσεις για παιδιά Α΄ και Β΄΄ Δημοτικού. «Ανάλογα τι μου ζητούν βγάζω ένα και το δίνω», λέει η Μαρία Αγγελίδου. Ξαναπαίρνω στα χέρια μου την «Ελληνική Μυθολογία». Είναι η αδυναμία μου… Μύθοι όπως οι «Οι Αργοναύτες και η Αργώ – Το ταξίδι», «Ο Απόλλωνας και η Δάφνη – Η ομορφιά», «Ο Ορφέας και η Λύρα – Το τραγούδι», «Ο Περσέας και οι καθρέφτες – Η δύναμη»… Ο τόμος αυτός είναι ο τελευταίος της τρίτομης σειράς Ελληνική Μυθολογία: «Πώς γεννήθηκε ο κόσμος», «Από τους Θεούς στους ανθρώπους», «Από τους ανθρώπους στους Ηρωες».

Απόλαυση και στήριξη

Τη ρωτάω για το θέμα «μυθολογία»: «Εχω γράψει έξι παιδικά βιβλία με «παραμύθια μυθολογικού προσανατολισμού». Τα λέω έτσι, γιατί δεν πρόκειται για περιλήψεις ή αποδόσεις μύθων έτοιμων. Δεν είναι αυτό, που λέμε retelling. Στόχο δεν έχουν να «διδάξουν» στα παιδιά το μυθολογικό υλικό – όποιο κι αν είναι αυτό. Αλλά να καλλιεργήσουν μέσα στους νεαρούς αναγνώστες μια πολύτιμη διάθεση: τη διάθεση να γνωρίσουν τη μυθολογία, ν’ ανατρέξουν σ’ αυτήν, να ξαναδιαβάσουν αργότερα στη ζωή τους μύθους, να τους αναζητούν όταν χρειάζονται ευχαρίστηση, παρηγοριά, στήριξη, απόλαυση, καθοδήγηση. Οι μυθολογίες είναι για μένα από τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία της ανθρωπότητας. Κι εννοώ τις πελώριες εκείνες στιγμές που δεν τελειώνουν ποτέ. Δεν νομίζω ότι έχουμε σταματήσει να ντύνουμε με μύθους τα όνειρα, τους φόβους, τις ελπίδες ή τις απελπισίες μας». Με θέμα τους αρχαίους μύθους κυκλοφορούν τρία ακόμη σχετικά βιβλία της Μαρίας Αγγελίδου από τις εκδόσεις Πατάκης.

Η Μαρία Αγγελίδου είναι από τους καταλληλότερους ανθρώπους να αποτιμήσουν το παιδικό βιβλίο (παντού κι όχι μόνο εδώ)… «Είναι ένας κόσμος εξαιρετικά γοητευτικός με όλα τα θετικά της γοητείας (ομορφιά, περιπέτεια, ευστροφία, γενναιοδωρία, αλήθεια) και μ’ όλα τ’ αρνητικά της (βιασύνη, παρορμητισμό, εγωισμό, ασχήμια, ψέμα). Νομίζω ότι οι περισσότεροι από μας δηλώνουμε γοητευμένοι».

«Ελληνική Μυθολογία. Από τους ανθρώπους στους ήρωες»

εκδ. Παπαδόπουλος

«Οι άνθρωποι που έκλεψαν τα γράμματα από τους θεούς»

εκδ. Πατάκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή