Σε Πρωτο Πλανο…

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά, ως άρτι βραβευθείσα, η νέα συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου (φωτ.) είχε κάθε λόγο να μοιράζει φιλιά, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, στην απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού (δέ)κατα. Ομως βγήκε από τ’… αριστερά ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός -πλέον- Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος κλήθηκε να της παραδώσει το βραβείο. Μόνο που διεκδίκησε κι εκείνος… βραβείο: ένα φιλί από την Ιωάννα Μπουραζοπούλου. Και το κέρδισε, φυσικά!

…Από την εξέδρα στο βιβλίο. Η Didi Music και οι εκδόσεις «Οξύ» καλούν όσους έχουν ζήσει ένα Rockwave Festival να γράψουν σε 150 λέξεις «γι’ αυτά που βίωσα και δεν θα ξεχάσω ποτέ». Υπόσχονται δε ότι τα καλύτερα κείμενα (τρελά, ερωτικά, φανατισμένα, απελπισμένα…) θα δημοσιευθούν στην έκδοση «Το δικό μου Rockwave» που θα κυκλοφορήσει σε όλα τα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Θα έχει ενδιαφέρον…

…Πολλοί έμειναν με το παράπονο ότι δεν είδαν τη νέα εκδοχή της κατά Δημήτρη Παπαϊωάννου (φωτ.) «Μήδειας» στο Φεστιβάλ Αθηνών (sold out μέσα σε λίγες ώρες) αλλά είναι γνωστό ότι η ίδια ακριβώς παράσταση θα ανεβεί στο «Παλλάς» τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η προπώληση των εισιτηρίων αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα. Τον Αύγουστο, όλο το team του πιο εμπορικού alternative καλλιτέχνη ταξιδεύει για Πεκίνο. Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η «Μήδεια» θα παιχθεί στο συγκλονιστικό, ολοκαίνουργιο National Centre for the Performing Arts, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Πολ Αντρέ…

…Τη δική του (δισκογραφική) εταιρεία έφτιαξε ο Μιχάλης Δέλτα για να κυκλοφορεί από ‘κει τις προσωπικές του δουλειές. Μάλλον αυτό δεν θα ισχύσει για τη δεύτερη συνεργασία του με την Τάνια Τσανακλίδου (φωτ.) που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες…

…Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου προσείλκυσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας με την υπόθεση των δύο σπιτιών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που απειλούνται με κατεδάφιση. Αναμενόμενο, αφού είναι ο ιδιοκτήτης του γωνιακού κτιρίου, του 19. Αλλά δεν είναι ο μόνος «διάσημος» των δύο μεγάρων. Στην αρ ντεκό πολυκατοικία του 17 έμειναν κατά καιρούς και άλλες αναγνωρίσιμες φιγούρες της αθηναϊκής ζωής, όπως ο γνωστός σχεδιαστής επίπλων Ελευθέριος Σαρίδης. Με το κτίριο έχει συνδέσει το όνομά της η Μαρίζα Κωχ, καθώς εκεί διατηρεί το γραφείο του ο γιος της, ο αρχιτέκτονας Μανώλης Αναστασάκης.

…Την πρώτη χρονιά δεν δίστασε να απειλήσει το ΚΘΒΕ με έξωση από τη Μονή Λαζαριστών για οφειλόμενα ενοίκια χώρων όπου στεγάζονται οι παραστάσεις και η δραματική σχολή. Η ίδια γκρίνια συνεχίστηκε πέρυσι, ενώ φέτος ήρθε και πάλι η προειδοποίηση προς τον κρατικό θεατρικό οργανισμό: «Είναι αδιανόητο ενάμισι χρόνο τώρα, το ΚΘΒΕ να χρωστάει ενοίκια που ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ. Χρήματα που κατά δήλωση του υπουργού τα έχει εισπράξει από το ΥΠΠΟ. Αν δεν βρεθεί λύση, τότε επιφυλασσόμαστε για τη στάση μας στην έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου».

…Γνωστή η συνταγή της γκρίνιας, πασπαλισμένη με βαρύγδουπες εκφράσεις «δεν είναι δυνατόν, κυρίως οι αιρετοί, να είμαστε όμηροι του ΚΘΒΕ» ή «αν από τον περασμένο Σεπτέμβριο πήρα έστω και 1 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον κ. Λιάπη (από την προγραμματική σύμβαση για το Κέντρο της Μαύρης Θάλασσας), παραιτούμαι!». Τάδε εφη, ποιος άλλος; Παναγιώτης Ψωμιάδης (φωτ). Κι εσείς κ. υπουργέ ούτε ένα ευρώ για τον πολιτισμό της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης;

…Αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση. Ενα ελληνικό τυπογραφείο απέσπασε πανευρωπαϊκή διάκριση! Η εταιρεία Fotolio & Typicon Γραφικές Τέχνες Α.Ε. τιμήθηκε στο Αμβούργο με πανευρωπαϊκό βραβείο για την εκτύπωση του λευκώματος «Ινδία Χρώματα Ζωής» (κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτης»). Πρόκειται για ένα βραβείο που εδώ και 15 χρόνια απονέμει ο παγκόσμιος κολοσσός χάρτου Sappi στο πλαίσιο της ανακήρυξης των «Ευρωπαίων τυπογράφων της χρονιάς». Η αλήθεια είναι ότι και παράδοση τυπογραφική έχει η Ελλάδα, και σπουδαίους τυπογράφους (μάστορες) έχει αναδείξει. Η ευρωπαϊκή αναγνώριση τιμά μια μεγάλη ιστορία και διαδρομή στο χώρο της τυπογραφικής τέχνης.

…Οταν υπάρχει μεράκι και καλή διάθεση, η εσωτερική αυλή ενός παλιού αθηναϊκού σπιτιού μπορεί να φιλοξενήσει μοναδικές βραδιές, και δη ποιητικές. Στη φιλόξενη εσωτερική αυλή των εκδόσεων «Αγρα» βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ ποιητές, συγγραφείς, εκδότες, δημοσιογράφοι, φίλοι οι περισσότεροι για να καλωσορίσουν, με τα λόγια αλλά και με τα γεμάτα ποτήρια κρασί, το νέο ποιητικό βιβλίο του Διονύση Καψάλη (φωτ.) «Ο κρότος του χρόνου». Η βραδιά, πάντως, ήταν ηχηρή από ουσιαστικά λόγια και ειλικρινείς ευχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή