Στην Ανδρο, με μια ανάσα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο. Εχει έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μακρόστενο σχήμα. Ολο το νησί έχει ορεινή τοπογραφία με μια κεντρική οροσειρά που κορυφώνεται στο Πέταλο και την Κουβάρα (ψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας στα 997 μ.). Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο, με τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα, αποκλειστικά με συμβατικό πλοίο. Για κάποιο άγνωστο λόγο τα «γρήγορα» δεν πηγαίνουν στην Ανδρο. Αν… πήγαιναν, το ταξίδι θα ήταν μόνο μία ώρα. Τα υπόλοιπα λιμάνια στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι διαθέτουν υποδομή ιδιωτικών και αλιευτικών σκαφών.

Η πλούσια βλάστηση που θα βρείτε στο νησί οφείλεται στα πολλά νερά. Στην ενδοχώρα της Ανδρου υπάρχουν πολλές ρεματιές, ποτάμια και πηγές γι’ αυτό παλιότερα ονομαζόταν Υδρούσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται, φυσικά, με τον τουρισμό, αν και το νησί διατηρεί αξιοπρεπείς ρυθμούς ακόμα και τον χειμώνα, όπου οι φωνές τον πολλών επισκεπτών ακούγονται μόνο κάποιο Σαββατοκύριακο.

Η Ανδρος απέχει μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα και είτε αποφασίσετε να μείνετε στο τουριστικό Μπατσί είτε στην απολύτως παραδοσιακή Χώρα, αξίζει να γυρίσετε όλο το νησί για τα όμορφα μέρη του και τις υπέροχες παραλίες.

Αξίζει να δείτε…

Στις βόλτες σας θα ανακαλύψετε πάμπολλα χωριουδάκια στη γεμάτη ενδοχώρα του νησιού, παραλίες, ερημικές και γεμάτες από κόσμο, εκκλησίες, μικρούς οικισμούς και πύργους.

…το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Χώρα. Στο πρώτο, θα δείτε τον υπερφυσικό «Ερμή της Ανδρου» αντίγραφου του 1ου πΧ αιώνα, που θυμίζει πραξιτελικά πρότυπα. Στο δεύτερο, θα δείτε τη μόνιμη έκθεση γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών και βεβαίως ό,τι άλλο παρουσιάζεται.

…τη Χώρα, με τη μαρμαρόστρωτη πλατεία της Ρίβας και το άγαλμα του «Αφανούς Ναύτη», έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Να περιηγηθείτε στα στενά της, όπου θα δείτε πολλά εξαίρετα νεοκλασικά στον δρόμο σας. Προς την παραλία του Νειμποριού ανεβείτε τα σκαλάκια για το εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής, που είναι «σκαρφαλωμένο» στον βράχο.

… την «Αγία», το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ανδρου στην περιοχή Καψοράχη. Αν και η χρονολογία που κτίστηκε το Μοναστήρι είναι άγνωστη, στο εσωτερικό του θα βρείτε μια εικόνα που χρονολογείται από 1325.

… τα καταπράσινα Αποίκια και τις Στενιές κοντά στη Χώρα. Στα Αποίκια θα δείτε και τη γνωστή πηγή Σάριζα.

…τον Φάρο της Φάσσας στα βόρεια του νησιού και δείτε την Εύβοια στα 5 μίλια απέναντί σας και το στενό του Κάβο Ντόρο (Καφηρέα).

…την Παλαιόπολη λίγο έξω από το Μπατσί στον δρόμο για τη Χώρα. Ενα ωραιότατο χωριό κτισμένο σε πολύ απότομη και κατάφυτη πλαγιά που καταλήγει σε μια υπέροχη παραλία. Το μόνο της μειονέκτημα τα πολλά σκαλιά που πρέπει να ανεβοκατεβείτε!

…Τα Διποτάματα, προς το Κόρθι. Ενα υπέροχο φαράγγι στο οποίο μπορείτε να κάνετε πεζοπορία 7 χλμ. μέσα σε πυκνή βλάστηση. Απαραιτήτως χρειάζεται μακρύ παντελόνι και μποτάκια για αποφυγή κακών συναπαντημάτων!

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε: Από τη Ραφήνα αποκλειστικά με συμβατικό πλοίο. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και αν έχει αέρα πάρτε καμιά δραμαμίνη! Για περισσότερες πληροφορίες στο Λιμεναρχείο Ραφήνας (τηλ. 22940 28888).

Πού θα μείνετε: «Παράδεισος», Χώρα, τηλ. 22820 22187-9. Το μοναδικό ξενοδοχείο με προνομιούχο θέα.

«Αλκυόνη», Χώρα, τηλ. 22820 24522, 23652. Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε κεντρικό σημείο. «Φιλιώ», Κυπρί, τηλ. 22820 71420. Ενοικιαζόμενα δωμάτια λίγα μέτρα μακριά από την παραλία.

«Ρerrakis Hotel», Κυπρί, τηλ. 22820 71456. Ομορφο ξενοδοχείο σχεδόν πάνω στην θάλασσα.

«Μελτέμι», Μπατσί, τηλ. 22820- 41016. Καλόγουστα επιπλωμένα διαμερίσματα.

Πού θα φάτε: «Παλινώριο», στο Νειμποριό της Χώρας, η ταβέρνα που σερβίρει τα πάντα. Δοκιμάστε τα μαγειρευτά.

«Ασημόλευκα» στην Υψηλού, το στέκι που προτιμούν οι ντόπιοι. Δοκιμάστε κόκκορα κοκκινιστό και φουρτάλια. «Θάλασσα», Μπατσί για φρέσκο ψάρι. «Περτέσης» στις Στραπουριές για νοστιμότατο γουρουνόπουλο. Εκεί έτρωγαν η Μαρία Κάλλας και η Χριστίνα Ωνάση. «Μπαλκόνι του Αιγαίου» στην Απροβάτου. Για μαγειρευτά και της ώρας. «Κόσσης», Ανω Φελλός για αμνοερίφια και λοιπές παχυντικές νοστιμιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή