Συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ

Συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά σκάνδαλα, διαπλοκή, δημοσιογραφική έρευνα με πλήθος αποκαλύψεων και παράξενες συμπτώσεις σε θανάτους. Τα «Παιχνίδια διαπλοκής» διαθέτουν τα στοιχεία ενός δυνατού πολιτικού θρίλερ, που πάντα συγκινεί, επειδή πάντα συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στην πολιτική σκηνή. Το BBC, με τη μεγάλη του παράδοση στην καλή τηλεόραση, δημιούργησε μια συναρπαστική σειρά έξι επεισοδίων, την οποία η «Κ» προσφέρει από την Κυριακή 20 Ιουλίου και για τρεις Κυριακές.

Ενα εξαιρετικό καστ, που περιλαμβάνει τους Ντέιβιντ Μόρισεϊ (Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι, Βασικό Ενστικτο 2), Τζον Σιμ (Doctor Who), Κέλι ΜακΝτόναλντ (Καμιά προσευχή για τους μελλοθανάτους), Μπιλ Νάχι (Πειρατές της Καραϊβικής, Αγάπη είναι…) και Τζέιμς Μακ Αβόι (Εξιλέωση), έχει σκηνοθετηθεί από τον Ντέιβιντ Γέιτς (Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα) σε μια ιστορία με διαρκείς ανατροπές.

Κινηματογραφική μεταφορά

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς οδήγησε στην αγορά των δικαιωμάτων της από το στούντιο της Universal, το οποίο προχωρεί στην κινηματογραφική της μεταφορά με ένα λαμπρό καστ. Στην ταινία του Κέβιν Μακ Ντόναλντ (Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας), που έχει μεταφέρει την ιστορία στην Αμερική και θα προβληθεί στις αίθουσες τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, πρωταγωνιστούν οι Ράσελ Κρόου, Μπεν Αφλεκ, Τζέισον Μπέιτμαν, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Τζεφ Ντάνιελς και Ελεν Μίρεν. Αρχικά, επρόκειτο να πρωταγωνιστήσουν ο Μπραντ Πιτ και ο Εντουαρντ Νόρτον και αυτή θα ήταν η πρώτη τους συνάντηση στην οθόνη έπειτα από το «Fight Club». Ομως διαφορές προγραμματισμού έκαναν πρώτα τον έναν και μετά τον άλλον να αποχωρήσουν και να αντικατασταθούν από τους Ράσελ Κρόου και Μπεν Αφλεκ.

Η σειρά αρχίζει με δύο θανάτους, που συμβαίνουν στους δρόμους του Λονδίνου. Ενας νεαρός μαύρος άντρας δολοφονείται με όπλο, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε ανθρώπους του εμπορίου ναρκωτικών. Ενας ακόμη θάνατος είναι το δυστύχημα(;) που τυχαίνει στη Σόνια Μπέικερ, νεαρή ερευνήτρια, η οποία εργάζεται για λογαριασμό του βουλευτή Στίβεν Κόλινς. Πρόκειται για δύο θανάτους, οι οποίοι φαινομενικά δεν έχουν μεταξύ τους καμία σχέση. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς για τον έναν θάνατο, αυτόν της Σόνια Μπέικερ, είναι ότι ενδεχομένως να προκαλέσει ένα μικρό παραπολιτικό σκάνδαλο. Και αυτό γιατί ο παντρεμένος με παιδιά Κόλινς, μαθαίνοντας την απώλεια της συνεργάτιδάς του, δείχνει υπερβολικά συντετριμμένος, κάνοντας τον Τύπο να ξεψαχνίσει όσο μπορεί τη φύση της σχέσης του Κόλινς με την Μπέικερ. Η πολιτική γίνεται λίγο πιο «ζουμερή» είδηση για τον κίτρινο Τύπο όταν περιλαμβάνει και παράνομες ερωτικές σχέσεις. Ετσι, η έρευνα γίνεται σχεδόν μανιακή.

Ο δημοσιογράφος Καλ Μακ Αφρεϊ, ο οποίος είχε και αυτός συνεργαστεί με τον Κόλινς, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την εκλογή του στο κοινοβούλιο, αναλαμβάνει για λογαριασμό της εφημερίδας και του αρχισυντάκτη του να ερευνήσει την υπόθεση. Καθώς όμως ο Μακ Αφρεϊ ψάχνει, βρίσκει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Σύντομα θα βρει και το νήμα, το οποίο συνδέει τον θάνατο της Μπέικερ με εκείνον του νεαρού μαύρου. Αυτή η εξέλιξη θα κάνει σχεδόν ολόκληρο το δημοσιογραφικό προσωπικό της εφημερίδας να ασχολείται με διάφορες πλευρές της υπόθεσης και το σκάνδαλο Κόλινς γίνεται σύντομα η μεγαλύτερη υπόθεση στην ιστορία της εφημερίδας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μπερδεμένο ιστό αποπλανήσεων και διαφθοράς, στον οποίο εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, επιχειρηματίες, ενώ μένει να αποκαλυφθεί πόσο βαθιά και ποια είναι η εμπλοκή του ίδιου του Κόλινς. ΄Η μήπως είναι ένα θύμα των εξελίξεων;

Σειρά διακρίσεων

Η σειρά του BBC διαθέτει τα υψηλότατα στάνταρντ παραγωγής του βρετανικού δικτύου. Εκτός αυτού, και την ξεχωριστή προσοχή και ακεραιότητα των δημιουργών της. Ο σεναριογράφος της σειράς Πολ Αμποτ, αγόρασε ο ίδιος το σκηνικό που χρησιμοποιείται για τις σκηνές του κοινοβουλίου, όταν επρόκειτο να καταστραφεί έπειτα από τη χρήση του σε μια ξενάγηση των στούντιο Granada. Ο Αμποτ φοβόταν ότι το BBC θα καθυστερούσε να αποδεσμεύσει τα χρήματα για την κατασκευή ενός νέου σκηνικού, έτσι αγόρασε το έτοιμο, το οποίο μετά το τέλος των γυρισμάτων φυλάσσεται στην Οξφόρδη. Επίσης, παρά την πρόθεση του δικτύου να συνεχίσει τη σειρά για μία ακόμη σεζόν, ο Αμποτ έκρινε ότι η ιστορία δεν θα είχε την ίδια ένταση και αρνήθηκε να γράψει νέα επεισόδια.

Τα «Παιχνίδια διαπλοκής» έχουν κερδίσει μια σειρά διακρίσεων στις απονομές βραβείων τηλεόρασης. Στην απονομή των BAFTA του 2004, η σειρά κέρδισε τα βραβεία καλύτερου ανδρικού ρόλου, για τον Μπιλ Νάχι, μοντάζ και ήχου, ενώ ήταν επίσης υποψήφια για τα βραβεία δραματικής σειράς, καλύτερου ανδρικού ρόλου (Ντέιβιντ Μόρισεϊ), μουσικής και φωτογραφίας για τηλεοπτική σειρά. Η σειρά τιμήθηκε και με το βραβείο τηλεοπτικής σκηνοθεσίας από την Ενωση Σκηνοθετών της Βρετανίας, καθώς και με το βραβείο καλύτερης σειράς Εντγκαρ Αλαν Πόε, ενώ στο φεστιβάλ τηλεόρασης του Μόντε Κάρλο κέρδισε το βραβείο σεναρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή