ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λιτό «περίπτερο» με δίψα για φως

Ζάχα Χαντίντ, Ντάνιελ Λίμπσκιντ, Τόγιο Ιτο, Οσκαρ Νίμαγερ, Εντουάρντο Σούτο ντε Μούρα και Αλβαρο Σίλβα. Αυτοί είναι κάποιοι από τους αρχιτέκτονες που έχουν υπογράψει τα σχέδια των διάσημων «περιπτέρων» που κοσμούν κάθε χρόνο την αυλή της Γκαλερί Σερπεντάιν στο Λονδίνο. Η ετήσια ανάθεση γίνεται σε έναν διεθνώς διακεκριμένο αρχιτέκτονα ή σχεδιαστή, υπό τον όρο όμως ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα κανένα κτίριο στην Αγγλία.

Ο φετινός «τυχερός» είναι ο Καναδός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι, πιο γνωστός και ως αρχιτέκτονας του εκκεντρικού, αστραφτερού και κυματιστού κτιρίου του Μουσείου Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο. Το περίπτερο του Γκέρι, που εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα, στηρίζεται πάνω σε τέσσερις στιβαρές ατσάλινες κολόνες και αποτελείται από μεγάλα ξύλινα δοκάρια και κρεμαστά γυάλινα πεδία, που δημιουργούν ένα δραματικό, πολυδιάστατο χώρο. Ο Γκέρι το περιγράφει ως «μισό αμφιθέατρο – μισό πέρασμα», το οποίο λειτουργεί την ημέρα ως καφετέρια και τη νύχτα ως χώρος εκδηλώσεων.

Απρόβλεπτη βροχή

Οπως για κάθε «περίπτερο», δόθηκαν ακριβώς έξι μήνες στον Γκέρι, από τη στιγμή της ανάθεσης έως τη στιγμή των εγκαινίων, για να σχεδιάσει και να επιβλέψει την κατασκευή του κτίσματός του. Το αποτέλεσμα δεν έχει πολλά να μοιραστεί με τις γυαλιστερές επιφάνειες που έκαναν το Μπιλμπάο τόπο έλξης τουρισμού ή τις εκκεντρικές κυβιστικές συνθέσεις του κέντρου μελέτης Στράτα στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ στη Βοστώνη. Θυμίζει περισσότερο ένα μικρό κτίριο που έχτισε ο Γκέρι το 2003 στο Νταντί της Σκωτίας. Το κτίριο στεγάζει ένα από τα δημοφιλή Κέντρα Μάγκι (Maggie’s Centers), όπου οι πάσχοντες από καρκίνο και οι οικογένειές τους μπορούν να πάνε για συμβουλές, ανακούφιση και συμπαράσταση. Ισως, το συχνά κοινό κλίμα της Σκωτίας και της Αγγλίας να του ενέπνευσε την ίδια δίψα για φως, καθώς το ανοιχτόχρωμο ξύλο και η ιδιαίτερη χρήση του γυαλιού υπερτερεί και στις δύο περιπτώσεις. Τη βροχή πάντως δεν μπόρεσε να την κρατήσει έξω από το «περίπτερό» του, με αποτέλεσμα οι απρόσμενες σταγόνες να πρωταγωνιστήσουν στα εγκαίνια και να υποχρεώσουν τον Γκέρι στο να αναθεωρήσει την προσθήκη μουσαμάδων, μια λεπτομέρεια που είχε αρχικά απορρίψει.