Νέες εκδόσεις

7' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Νιλ Μπέλτον

Παιχνίδι με ακονισμένα μαχαίρια

μετ. Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Πάπυρος, σελ. 520

Πρόκειται για τη μυθιστορηματική απόδοση ενός χρόνου από τη ζωή του Αυστριακού φυσικού Ερβιν Σρέντιγκερ, ο οποίος το 1933 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την περίφημη κυματική εξίσωση που έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κβαντομηχανικής θεωρίας. Μετά την επικράτηση των ναζί, ο Σρέντιγκερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αυστρία προκειμένου να μην γίνουν οι επιστημονικές του έρευνες «ακονισμένα μαχαίρια», όπως έλεγε ο ίδιος, στην υπηρεσία του γερμανικού καθεστώτος. Ο πρωθυπουργός της «ουδέτερης» Ιρλανδίας Ιμον ντε Βαλέρα, λάτρης των θετικών επιστημών, πρόσφερε στον Σρέντιγκερ άσυλο στην απομονωμένη επαρχία του Δουβλίνου. Εκεί ο Αυστριακός επιστήμονας κατάφερε να συνεχίσει τις έρευνές του με σχετική ασφάλεια. Ο Σρέντιγκερ έμεινε στην ιστορία για το νοητικό πείραμα της γάτας που μπορεί να είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή, το οποίο προβληματίζει την επιστημονική σκέψη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Lee Vance

Ανταπόδοση

μετ. Δ. Χρυσανθόπουλος

εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 455 – 18 ευρώ

Ο Πίτερ Τάιλερ, σημαίνον στέλεχος μιας τράπεζας επενδύσεων της Γουόλ Στριτ χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του όταν μαθαίνει ότι η σύζυγός του Τζένα βρίσκεται δολοφονημένη στο γκαράζ του σπιτιού τους. Η ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεσή είναι η μόνη ανάμεσα στους αστυνομικούς που πιστεύει στην αθωότητά του. Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ο Πίτερ γίνεται φυγάς προσπαθώντας να συνθέσει τα κομμάτια ενός ιδιαίτερα περίπλοκου παζλ. Από τη Γουόλ Στριτ μέχρι τη Μόσχα και την αδίστακτη ρωσική μαφία και μετά πάλι πίσω στη Νέα Υόρκη και τον ανελέητο κόσμο των επιχειρήσεων, ο Πίτερ θα πρέπει να συλλέξει στοιχεία για να λύσει τον γρίφο της ζωής και θανάτου που κατέστρεψε το παρόν και απειλεί το μέλλον του.

Εντνα Ο’ Μπράιεν

Στο φως του δειλινού

μετ. Σοφία Σκουλικάρη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 400 – 18 ευρώ

Στο κρεβάτι της στο νοσοκομείο στο Δουβλίνο, η ηλικιωμένη Ντίλι περιμένει να έρθει να τη δει η κόρη της Ελεονόρα από το Λονδίνο. Από τα μάτια της περνούν οι εποχές της ζωής της: η μετανάστευση στην Αμερική στη δεκαετία του ’20, μια ρομαντική ιστορία που έζησε εκεί, η μοίρα που την έφερε στην Ιρλανδία και ο γάμος της στο αρχοντικό Ροσίν. Θυμάται επίσης τον καταστροφικό γάμο της Ελεονόρα με έναν ξένο, λόγος να απομακρυνθούν ακόμα πιο πολύ μάνα και κόρη, και τα σπαραξικάρδια γράμματα που έστελνε η Ντίλι χρόνια ολόκληρα, αποφασισμένη να ξανακερδίσει την κόρη της.

James Church

Ενα πτώμα στο Κόρυο

μετ. Ιπποκράτης Βελίδης

εκδ. Bell, σελ. 352 – 7,20 ευρώ

Κάτω από τη σκιά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, ένας άντρας θα ψάξει για την αλήθεια πίσω από μια σειρά φόνων, παίζοντας τη ζωή του κορώνα γράμματα. Καθισμένος στην πλαγιά ενός λόφου την αυγή, πάνω από τον έρημο Δρόμο της Επανένωσης, θα φωτογράφιζε ένα αυτοκίνητο που θα ερχόταν από τον Νότο. Οι διαταγές του επιθεωρητή Ο ήταν απλές, ώσπου συνειδητοποιεί ότι τον έχουν παρασύρει πολύ μακριά από τη ρουτίνα της υπηρεσίας του, σ’ ένα κυκεώνα προδοσίας και θανάτου. Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας θέλουν να κλείσουν το στόμα όσων γνωρίζουν πάρα πολλά για μια σειρά απαγωγών και φόνων που έγιναν πριν από χρόνια. Το μυθιστόρημα του Τζέιμς Τσερτς μας εισάγει σε ένα άγνωστο τοπίο, ένα πολύπλοκο σύμπαν φαινομενικά ξένο, ώστε οι κανόνες του αποτελούν αίνιγμα για τον αναγνώστη.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

John Freely

Οι Κυκλάδες

μετ. Ζαχαρούλα Γιορδαμπλή

εκδ. Πατάκη, σελ. 376 – 19,90 ευρώ

Εργο περιήγησης με την κλασική σημασία του όρου, «Οι Κυκλάδες» του John Freely διατρέχουν την ιστορία και τον πολιτισμό των ελληνικών νησιών, παραθέτοντας πλήθος από αρχαιολογικές, ιστορικές και μυθολογικές πληροφορίες. Το βιβλίο αναφέρεται στη μορφολογία και τη γεωγραφία των νησιών, κομίζει στοιχεία για τις παλαιότερες μορφές της ζωής και τον λαϊκό πολιτισμό, περιγράφει διεξοδικά τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα χωριά και τις παραλίες των νησιών. Από τις περιγραφές αυτές δεν λείπει και το λυρικό στοιχείο το οποίο φέρνει τον αναγνώστη κοντά στο κυκλαδικό τοπίο και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του κάθε νησιού χωριστά. Γνώστης των αρχαίων και των νεότερων κειμένων, ο Freely εμπλουτίζει την αφήγησή του με αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων ποιητών, με περιγραφές και στίχους περιηγητών και ποιητών του 18ου και του 19ου αιώνα, με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια που ακούγονται ακόμα στις τοπικές γιορτές.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελένη Κονδύλη-Μπασούκου

Αραβικός πολιτισμός

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 526

Αφού πρώτα προσδιορίσει ποιοι ακριβώς είναι οι Αραβες και ποιος ο γεωγραφικός τους χώρος, η μελετήτρια καταγράφει την ιστορική τους παρουσία και πορεία στον χώρο αυτόν, περιγράφει τη θρησκευτική, την πολιτική και την κοινωνική τους ζωή και παρουσιάζει το πλούσιο έργο τους στους διάφορους τομείς του πολιτισμού (φιλοσοφία, λογοτεχνία, επιστήμες, αρχιτεκτονική, μουσική, διακοσμητική και «οικιακή» τέχνη). Συνδυάζοντας την επιστημονική προσέγγιση με έναν λόγο οικείο και απλό, το βιβλίο απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να μυηθεί στον σχετικά άγνωστο ακόμα στη χώρα μας κόσμο των Αράβων.

ΤΑΞΙΔΙΑ

Πωλ Μοράν

Ταξίδια

μετ. Βάσω Μέντζου

εκδ. Ολκός, σελ. 240 – 17,50 ευρώ

«Ο Πωλ Μοράν ταξιδιώτης;», αναρωτιέται στον πρόλογό της η Βάσω Μέντζου. «Ναι, με την έννοια ενός ακούραστου globe-trotter, που διέσχισε από άκρη σε άκρη τον κόσμο και τον διερεύνησε για να τον καταγράψει. Ο κατεξοχήν ταξιδιώτης-συγγραφέας του 20ού αιώνα στη Γαλλία που ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του λόγου (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο), όλα διαποτισμένα από τον κοσμοπολιτισμό που συνδέεται με τα ταξίδια του. Στην πραγματοποίηση των ταξιδιών συνετέλεσαν δύο παράγοντες: η έμφυτη περιέργεια ενός ανήσυχου μυαλού και η θέση του ως διπλωμάτη». Τα αποσπάσματα που δημοσιεύονται είναι μια επιλογή από κείμενα που κινούνται στα όρια μιας δεκαετίας, της πιο έντονης από τη σκοπιά της ταξιδιωτικής δραστηριότητας, αρχίζοντας από το Παρίσι-Τιμπουκτού (1928) και τελειώνοντας με το «Μεσόγειος, θάλασσα των εκπλήξεων» (1938). Και ανάμεσά τους τα «Χειμώνας στην Καραϊβική», «Ινδιάνικος σκοπός», «Νέα Υόρκη», «Λονδίνο» και «Βουκουρέστι».

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κατερίνα Μάτσα

Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση

Το «παράδειγμα» του 18 ΑΝΩ

εκδ. Αγρα, σελ. 256 – 17 ευρώ

Στη μεγαλύτερη δημόσια Μονάδα Απεξάρτησης στην Ελλάδα 18 ΑΝΩ, η ανθρωποκεντρική ψυχοκοινωνική προσέγγιση του εξαρτημένου ατόμου, διαμορφώνει από κοινού με τη διαλεκτική ως κύριο μεθοδολογικό εργαλείο και τη θεραπευτική ομάδα ως συλλογικότητα, τους αναγκαίους όρους για την ανάπτυξη του θεραπευτικού πλαισίου της απεξάρτησης. Στο 18 ΑΝΩ, η Ψυχοθεραπεία και η Τέχνη δημιουργούν έναν αστερισμό ομάδων, κινητοποιώντας τις δύο τόσο ελλειμματικές στον τοξικομανή διαδικασίες της συμβολοποίησης, της επανάκτησης δηλαδή του κόσμου των συμβόλων και της κοικωνικής ατομικότητας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της απεξάρτησης, ως διαδικασίας απελευθέρωσης από κάθε είδους δεσμά, ο τοξικομανής αποκτά πρόσβαση στο συμβολικό και το φανταστικό, στην πνευματική ζωή και την κουλτούρα. Γίνεται ικανός να ανακαλύπτει κάθε στιγμή το καινούργιο νόημα που αποκτούν γι’ αυτόν τα πράγματα και η ζωή του βγαίνοντας από το κοινωνικό περιθώριο και συμμετέχοντας ενεργητικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στην Τέχνη ο τοξικομανής βρίσκει το κλειδί για να ξεκλειδώσει τον πλούσιο αλλά ερμητικά κλειστό μέχρι τώρα ψυχικό του κόσμο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρaul Κrugman

Η συνείδηση ενός προοδευτικού

μετ. Α.Δ. Παπαγιαννίδης

εκδ. Πόλις, σελ. 453

Ο Αμερικανός καθηγητής Πωλ Κρούγκμαν ξεναγεί τον αναγνώστη σε έναν αιώνα ιστορίας που φτάνει μέχρι την τραγωδία των ετών Μπους. Μια τραγωδία που, όπως εξηγεί ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που οι συντηρητικοί πήραν στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Κρούγκμαν δείχνει ότι ούτε η Αμερική της μεσαίας τάξης στην οποία μεγάλωσαν τα παιδιά της μεταπολεμικής εποχής, ούτε η ολοένα πιο ολιγαρχική χώρα της τελευταίας γενιάς Αμερικανών γεννήθηκαν αυτόματα: και τα δύο φαινόμενα προέκυψαν από κυβερνητικές αποφάσεις καθοδηγούμενες από οργανωμένα πολιτικά κινήματα. Εξηγεί πώς οι υπέρμαχοι της ανισότητας εκμεταλλεύθηκαν προς όφελός τους τις πολιτιστικές και φυλετικές διαφορές, ενώ οι φορείς της μεταρρύθμισης πάντοτε εύρισκαν τρόπο να τις γεφυρώνουν.

ΝΟΜΙΚΟ

Βασίλειος Αντωνόπουλος

Δίκαιο Α.Ε. & Ε.Π.Ε.

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 646

Η β΄ έκδοση του έργου κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τον πρόσφατο νόμο 3604/2007 ο οποίος τροποποιεί τον νόμο 2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών. Η αναμόρφωση του νόμου θεωρήθηκε αναγκαία όχι μόνον για λόγους συμμόρφωσης προς το Κοινοτικό Δίκαιο αλλά και προκειμένου να ληφθούν υπόψη και τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές έννομες τάξεις. Παράλληλα εισάγει θεσμούς που επιβάλλει η κοινωνίας της πληροφορίας. Ορισμένα από τα κομβικά σημεία στα οποία εκδηλώνεται η παρέμβαση του νέου νόμου είναι τα εξής: Μειώνει δραστικά τη διοικητική παρέμβαση κατά τη σύσταση και λειτουργία της εταιρείας. Ετσι η παρέμβαση αυτή περιορίζεται κυρίως στις εταιρείες με κεφάλαιο άνω των 3.000.000 ευρώ. Αναμορφώνει ακόμα τις διατάξεις που αναφέρονται στον τακτικό έλεγχο της εταιρείας. Προβλέπει έτσι ότι για τις εταιρείες που υπερβαίνουν τα αριθμητικά όρια των κριτηρίων του άρθρου 42α παρ. 6 αρκεί ένας ορκωτός ελεγκτής. Αναμορφώνει επίσης τις διατάξεις που αφορούν τον τακτικό έλεγχο από μη ορκωτούς λογιστές, ενώ απαλλάσσει από κάθε έλεγχο τις εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000 ευρώ.

Γεωγίου Μανιάτη -Λίλιαν Μήτρου

Η προστασία των γενετικών δεδομένων

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 124 – 15 ευρώ

Η παράλληλη εξέταση των γενετικών δεδομένων από την οπτική της βιοηθικής και ταυτόχρονα από την οπτική της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αποτελεί απαραίτητο όρο για να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματα που θέτει η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και της πληροφορικής. Με τη συγκρότηση μάλιστα των βιοτραπεζών και τη διάδοσή τους δημιουργείται μια δυναμική που επιβάλλει επιτακτικά τόσο την επεξεργασία κωδίκων δεοντολογίας όσο και την ενεργοποίηση του νομοθέτη. Η ανάγκη αυτή είναι πρόδηλη γιατί κατά τη λειτουργία τους πρέπει να γίνονται σεβαστά όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα που προσδιορίζουν την αξία και την ελευθερία του σύγχρονου ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή