Χριστούγεννα με… Παλαιά Μουσική

Χριστούγεννα με… Παλαιά Μουσική

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από τα Χριστούγεννα για να αγαπήσει κανείς τη μουσική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ. Είναι τα όργανα εποχής, ο ρομαντικός απόηχος ενός παλιού κόσμου που συνειδητά αποζητούμε αυτές τις ημέρες. Πόσες φορές φανταστήκατε τον εαυτό σας να βυθίζεται μέσα στο χρόνο και απλώς σας έλειπε το κατάλληλο περιβάλλον; Το χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής επιστρέφει στην Αθήνα για δεύτερη φορά με συναυλίες και ρεσιτάλ από τις 9 έως τις 14 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι μετακλήσεις συνόλων και μουσικών από το εξωτερικό δεν είναι ο μόνος λόγος για να αισθάνονται οι διοργανωτές υπερήφανοι. Μιλάμε για τη δημιουργία συνόλου μουσικής μπαρόκ «in residence». Το σύνολο, με όργανα εποχής, αποτελούμενο από Ελληνες και ξένους μουσικούς και, εμπλουτιζόμενο ανάλογα με τις ανάγκες, θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα δίνει θεματικές συναυλίες στη χώρα μας.

Πάμε τώρα στο κυρίως μενού, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η αρχή γίνεται την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου με τους Ισπανούς αδελφούς Zapico και το σύνολο «Forma Antiqva» που φτάνουν στην Αθήνα με την υπόσχεση ότι θα μας ταξιδέψουν πίσω στην Αναγέννηση και στο Μπαρόκ. Χοροί της εποχής και οργανικές συνθέσεις μέσα από έναν καθόλου συνηθισμένο συνδυασμό οργάνων.

Στις 11 του μήνα έχουμε τη μοναδική ελληνική συμμετοχή, τον τσεμπαλίστα Γεράσιμο Χοϊδά, ο οποίος αφιερώνει το ρεσιτάλ του στους συνθέτες της βορειογερμανικής σχολής Σνάϊντεμαν, Μπουξτεχούντε, Μπεμ και στον Μπαχ. Μια μέρα μετά, το βελγικό σύνολο «Zefiro Torna» μας θυμίζει ότι έρχονται Χριστούγεννα με μια χορταστική επιλογή από χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Δυτικής Ευρώπης, από την Αναγέννηση ώς το Μπαρόκ. Το φεστιβάλ κλείνει με το Ensemble in Residence «Inegales» που εμβαθύνει στην εξωστρεφή ιταλική μουσική sprezzatura του όψιμου μπαρόκ. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 15 ώς 25 ευρώ ενώ σημαντική έκπτωση γίνεται στους νέους κάτω των 18 ετών και τους φοιτητές. Περισσότερες πληροφορίες στο www.christmasearlymusic. com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή