«Silence», διασυνοριακή τέχνη στο Bios

«Silence», διασυνοριακή τέχνη στο Bios

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την «Κόκκινη σκουφίτσα – εγώ και ο λύκος μου» τον περασμένο Μάιο στο Bios… silence. Αλλά όχι κυριολεκτικά. «Silence» είναι ο τίτλος της τελευταίας δουλειάς της ομάδας Vasistas που παρουσιάζεται από σήμερα το βράδυ στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2005 από νέους διαφορετικών εθνοτήτων με στόχο την «παραγωγή και διάδοση θεατρικών παραστάσεων που συνδιαλέγονται με τον άνθρωπο του σήμερα» καθώς και τη «διασυνοριακή παραγωγή τέχνης». Στην τελευταία τους δουλειά, το διεθνές στοιχείο επικρατεί, με πρωταγωνιστές τέσσερις ηθοποιούς από το Μεξικό, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κροατία, που μιλάνε επί σκηνής γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και κροάτικα (με μετάφραση στα ελληνικά).

Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης όμως, έγκειται στο σημείο αφετηρίας και τη βάση της έρευνας της ομάδας Vasistas: η ρυθμική αφήγηση που υπόσχονται απόψε δημιουργήθηκε με αφορμή τη φιγούρα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και το μυθιστόρημα «Ο φτωχούλης του Θεού» του Νίκου Καζαντζάκη. Η σκηνοθέτης της παράστασης Αργυρώ Χιώτη σημειώνει: «Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα όρια μιας συγκεκριμένης γλώσσας, κουλτούρας, ή θεατρικής φόρμας. Κάθε περιορισμός, δυσκολία ή δεδομένο, αποτελεί για μας νέο πεδίο ενδιαφέρουσας έρευνας». Απόψε, η αφήγηση θα εναλλάσσεται με δράση, καθώς ο κάθε ηθοποιός θα περιμένει τη σειρά του για να συντελέσει στο τελικό αποτέλεσμα του έργου, ενώ η μουσική θα παίζει το δικό της ρόλο, καθορίζοντας τη «συστολή και τη διαστολή του χρόνου και της δράσης. Τη συγγραφή των κειμένων και τη δραματουργία ανέλαβε ο Denis Forgeron. Παίζουν οι Naima Carbajal, Ariane Labed, Ρόζα Προδρόμου και Boris Kadin.

Info «Silence», έως 14/12 στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104, 10.30 μ.μ. (Θεμιστοκλέους 104 & Καλλιδρομίου, τηλ. 210-38.26.185).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή