ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ : «Θέλω να είμαι χειρώνακτας»

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ : «Θέλω να είμαι χειρώνακτας»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρογραφία. Πέρα από την ηθελημένη ανορθογραφία στον τίτλο της έκθεσης του εικαστικού Στάθη Λαγουδάκη, όλα του τα έργα αποπνέουν την αίσθηση του αναπάντεχου. Μεταμορφώνονται, ανάλογα με την οπτική γωνία, κρύβουν μυστικά, προαπαιτούν διάθεση έρευνας και αποκάλυψης.

Η δουλειά του καλλιτέχνη που ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Λονδίνο, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαρτίου, στον γενναιόδωρο χώρο της καινούργιας γκαλερί Αλεφ (Ιθάκης 29, Πεδίον του Αρεως). Ενα παλαιό art deco οίκημα, που πήρε νέα πνοή μέσα από την τέχνη.

Ανάγλυφη ζωγραφική

Η προσέγγιση του Λαγουδάκη είναι ιδιαίτερη. Δεν πρόκειται για συμβατικούς πίνακες ζωγραφικής αλλά για τρισδιάστατες κατασκευές όπου ο καμβάς αποκτά ανάγλυφο μέσα από μια εσωτερική ξύλινη αρματωσιά. Συνδυάζει πολλά υλικά όπως χαρτόνι και πλεξιγκλάς για να δώσει στις επιτοίχιες δημιουργίες του αεροδυναμικά σχήματα. Κάποια από τα έργα του θα μπορούσαν να είναι τμήματα από μυστηριώδεις πτητικές μηχανές, άλλα σελίδες από ένα φουτουριστικό βιβλίο.

Το χρώμα παίζει κύριο ρόλο. Είναι αυτό που προσδίδει δραματικότητα και εντείνει την εξερεύνηση. Λιτές αλλά μεστές περιεχομένου, οι κατασκευές απηχούν ίσως κάποια διδάγματα του μινιμαλισμού. Ομως, όπως λέει και ο ίδιος στην «Κ», ο τρόπος με τον οποίον χειρίζεται τελικά τις πρώτες ύλες της δουλειάς του είναι εντελώς διαφορετικού πνεύματος καθώς εμπεριέχουν συχνά trompe l’oeil. Εμπνέεται από την αρχιτεκτονική αλλά και την σκηνογραφία. Παλεύει με τις φόρμες και τα χρώματα, μέχρι να αποκτήσουν την υφή και την μορφή που επιθυμεί. Σαν μακέτες που αναρτώνται στον τοίχο.

«Η μουσική και ο χορός έχουν αποτελέσει τα καλύτερα ερεθίσματα για τις δημιουργίες μου. Θέλω να υπηρετούν την ροή, να κυλάει η ενέργεια μέσα στον χώρο, εξ ου και ο τίτλος της έκθεσής μου».

Τρισδιάστατα

Ο Λαγουδάκης έχει σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Σικάγο και σήμερα διδάσκει ο ίδιος στο Λονδίνο. Εχει φλερτάρει παλαιότερα και με το βίντεο. «Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι αυτό το μέσο ήταν πολύ αποστασιοποιημένο. Κατέληξα ότι ήθελα να είμαι χειρώνακτας, να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου, να τα έχω γύρω μου, να παρεμβαίνω στον χώρο με τους όγκους και τα χρώματα. Ετσι κατέληξα σε ένα είδος τρισδιάστατης ζωγραφικής».

Οπως επισημαίνει η θεωρητικός τέχνης Μαρία Γιαγιάννου σημειώνει στον κατάλογο: «Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ένα. Ο καλλιτέχνης μας ξεγελά. Δημιουργεί φως εκεί που δεν υπάρχει, μας υποδεικνύει χορευτικά τόξα και ανισόπεδες επιφάνειες, εκεί όπου όλα είναι ακίνητα και ευθέα. Μας τοποθετεί απέναντι σε αυστηρούς μονοχρωματικούς καμβάδες, μέχρι να πλησιάσουμε και να ανακαλύψουμε την πολυφωνία των τόνων (…) Το έργο του Στάθη Λαγουδάκη είναι μια χορογραφία που παραμένει προς εκτέλεση και χορεύεται από τον θεατή κάθε επόμενη φορά, με τέτοιο τρόπο, ώστε οδηγεί πάντα σε ένα νέο έργο, πρώτη φορά παιγμένο».

Η έκθεση του Στάθη Λαγουδάκη θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή