Εμπνευση από έναν πίνακα του Γύζη

Εμπνευση από έναν πίνακα του Γύζη

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αποθέωση της Βαυαρίας» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Ηλία Παπαηλιάκη στη γκαλερί The Breeder. Ο τίτλος προέρχεται απ’ τον γνωστό πίνακα του Ν. Γύζη, που φιλοτεχνήθηκε το 1895-99, με σκοπό ο καλλιτέχνης να εξάρει τα επιτεύγματα της βαυαρικής ανάπτυξης. Στον πίνακα εικονίζονται άγγελοι, οι επιστήμες και οι τέχνες να συνοδεύουν την εμβληματική φιγούρα της Βαυαρίας. Η Βαυαρία ανεβασμένη σε τροχήλατο άρμα που το σέρνουν λιοντάρια, δοξάζεται απ’ τη συνοδεία της και με αγέρωχο ύφος πορεύεται προς νέες κατακτήσεις. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη: «Η σκηνή στον πίνακα του Γύζη παρουσιάζει προφανείς ομοιότητες με τις γνωστές εικόνες απ’ την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και αναφέρομαι σ’ αυτήν μιας και είναι ένα ακόμα παράδειγμα απ’ την ιστορία της τέχνης για το πώς η αντίληψη που κυριάρχησε στην παρουσίαση θρησκευτικών θεμάτων παρέμεινε ισχυρή και στην αναπαράσταση ιστορικών, αλληγορικών και κοσμικών σκηνών. Ο δυτικός πολιτισμός, όπως μπορούμε να τον δούμε σήμερα, εμφανίζεται κατ’ αρχήν βασισμένος στην τεράστια δύναμη της θρησκείας και στη συνέχεια, καθώς η θρησκεία υποχωρεί, τον κεντρικό ρόλο θα αναλάβει η οικονομία. Το δίπολο πλούτου – φτώχειας, που αναδεικνύεται κυρίαρχο ήδη από την Αναγέννηση, διαδέχεται το δίπολο καλού – κακού, κόλασης – παράδεισου».

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από έργα, με σκοπό να ερευνηθεί η προαναφερθείσα διαδοχή, αλλά και να αναδειχθούν αρνήσεις ή αποδοχές, έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται ο καλλιτέχνης, καθώς ερευνά την ιστορία του δυτικού πολιτισμού.

«Σημαντικά στοιχεία στη ζωγραφική μου είναι οι αποσπασματικές σκηνές, οι διαστάσεις των έργων, αλλά και η επιμονή μου να επεξεργαστώ το φως σε καθένα πίνακα». Ιάσωνος 45, Αθήνα, τηλ. 210-33.17.527.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή