Νέες εκδόσεις

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑλεξΑντρ ΣολζενΙτσιν

Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς

μετ. Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

εκδ. Πάπυρος, σελ. 208

Το πρώτο μυθιστόρημα ενός από τους πιο γνωστούς αντιφρονούντες του σοβιετικού καθεστώτος εκδόθηκε στη Σοβιετική Ενωση το 1962 με άδεια του ίδιου του Χρουστσόφ σε μια περίοδο που προωθούσε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Τέσσερα χρόνια αργότερα η κυκλοφορία των έργων του Σολζενίτσιν «πάγωσε» και τα μυθιστορήματά του έβγαιναν παράνομα από τη Σοβιετική Ενωση για να εκδοθούν στις χώρες της Δύσης. Στο μεταξύ όμως ο Ντενίσοβιτς έγινε ορόσημο και οι συνθήκες κράτησης στα σταλινικά γκούλαγκ έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο.

Αγκaθα Κρiστι

Οι έξι ύποπτοι

μετ. Λουκάς Λοράνδος

εκδ. Λυχνάρι, σελ. 272 – 16 ευρώ

Στο πάρτι των γενεθλίων της, μια νέα, πλούσια και ωραία γυναίκα, η Ρόζμαρυ Μπάρτον επεφύλασσε στους καλεσμένους της μια ομολογουμένως δυσάρεστη έκπληξη: την αυτοκτονία της. Η ανάκριση που επακολούθησε απέδειξε πως η Ρόζμαρυ είχε αυτοκτονήσει με κυάνιο. Η υπόθεση έκλεισε επομένως από την πλευρά της αστυνομίας. Ενα χρόνο αργότερα, δύο ανώνυμα γράμματα θα μετατρέψουν σε βεβαιότητα τις υποψίες του συζύγου της ότι επρόκειτο για δολοφονία. Ποιος είχε στείλει τα ανώνυμα γράμματα; Αραγε, ένα νέο πάρτι θα βοηθούσε να αποκαλυφθεί η αλήθεια;

ΓΛΩΣΣΑ

Θανaσησ Αγaθοσ, Βασιλική Γιαννακoy,

Βαρβαρα Δημοπουλου, Αλικη Τσοτσορου

Ανακαλύπτοντας το κείμενο

Η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας

εκδ. Φιλομάθεια, σελ. 192

Το διδακτικό εγχειρίδιο αποτελεί αντιπροσωπευτική συλλογή κειμένων που συνοδεύονται από τις κατάλληλες ασκήσεις. Το βιβλίο απευθύνεται σε ενηλίκους ή σε εφήβους σπουδαστές της Νέας Ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Είναι καρπός πολυετούς δημιουργικής ενασχόλησης με τη διδασκαλία της γλώσσας σε άτομα άλλων γλωσσικών και πολιτισμικών κοινοτήτων. Στόχος των συντακτών του είναι η κάλυψη των λεξιλογικών αναγκών όσων σπουδαστών βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στο εξελιγμένο βασικό και στο επίπεδο επάρκειας της Νέας Ελληνικής, όπως αυτά καθορίζονται στο αναγνωρισμένο Αναλυτικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας σε Ενηλίκους του Διδασκαλείου της Νέας Ελληνικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Russ Ηarris

Η παγίδα της ευτυχίας

Σταματήστε να παλεύετε, αρχίστε να ζείτε

μετ. Σαμάνθα Κωνσταντέα

εκδ. Αλκυών, σελ. 368 – 25 ευρώ

Τι θα κάνατε αν οι πεποιθήσεις σας για την ευτυχία προκαλούσαν δυστυχία; Και αν οι προσπάθειές σας γι’ αυτήν την ευτυχία ουσιαστικά την απέτρεπαν; Και τι θα κάνατε αν σχεδόν όλοι όσοι γνωρίζατε βρίσκονται στην ίδια απελπιστική κατάσταση με σας – ακόμα και όλοι οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και οι γκουρού αυτοβοηθείας; Το βιβλίο δείχνει συναρπαστικούς τρόπους για αποτελεσματικό χειρισμό των οδυνηρών συναισθημάτων, για το ξεπέρασμα του φόβου, των αμφιβολιών και των ανασφαλειών, για τη δημιουργία μιας πλούσιας, πλήρους σε νόημα ζωής.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ματω Ιωαννιδου – Μαρια Τοπαλη

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα

εικον. Μάτω Ιωαννίδου

εκδ. Κίχλη, σελ. 36 – 12 ευρώ

Ακατανόητες εκφράσεις της γλώσσας μας ανοίγουν, σαν μαγικά κλειδιά, δρόμους παραμυθένιους. Πάνω τους ξετυλίγεται η ιστορία του Ξένου και της Χριστίνας που την γνωρίζουμε μικρό κορίτσι και την αποχαιρετούμε έφηβη. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης και μεταμόρφωσης, μια περιπέτεια του άλλοτε και του τώρα, παλιά όσο οι μύθοι της γοργόνας, του κακού μάγου και του μαγικού χαλιού.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Εdmond Levy

Σπάρτη: Κοινωνική και πολιτική ιστορία

έως την ρωμαϊκή κατάκτηση

μετ. Αθανάσιος Στεφανής

εκδ. Πατάκη, σελ. 512 – 29 ευρώ

Η ιστορία της Ελλάδας έχει προκαλέσει δύο αντιτιθέμενες τάσεις: είτε τυφλή εμπιστοσύνη στις πηγές, ακόμη και τις μεταγενέστερες, είτε πλήρη αμφισβήτηση των στοιχείων προκειμένου να υιοθετηθεί μια σύγχρονη εκδοχή ή ακόμα ένας απόλυτος σκεπτικισμός. Ο Γάλλος ερευνητής Εντμόντ Λεβί παρουσιάζει μια νηφάλια και τεκμηριωμένη εικόνα της κοινωνίας και της πολιτικής οργάνωσης της Σπάρτης συνθέτοντας τα πορίσματα των επι μέρους επιστημονικών, φιλολογικών, ιστορικών και ανθρωπολογικών ερευνών σχετικά με το κράτος των Λακεδαιμονίων.

ΝΟΜΙΚΟ

Ευαγγελια Κουτουπα – Ρεγκακου

Δίκαιο του Περιβάλλοντος

γ΄ έκδοση επαυξημένη

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 317

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της εποχής. Η ρύπανση είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως άλλοθι την αυτοΐαση της Φύσης. Η συμβολή του δικαίου του περιβάλλοντος στην αλλαγή των αντιλήψεων για την αξία του αγαθού αυτού υπήρξε καθοριστική: οι δυνατότητες ανασύστασης των φυσικών πόρων δεν είναι και δεν θεωρούνται πλέον απεριόριστες. Το κύριο πρόβλημά του ήταν ωστόσο και εξακολουθεί να είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή