ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αrtbooks» για τα 20 χρόνια της FM Records

ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Με μια σειρά που θα έχει τίτλο «Αrtbooks», έναν συνδυασμό βιβλίου και μουσικής, γιορτάζει η FM Records τα 20 της χρόνια. Οι εκδόσεις της θα κυκλοφορούν σταδιακά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις αναζητήσουν σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα δίσκων.

Η αρχή θα γίνει με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι, τα πρώτα βιβλία της σειράς (περιλαμβάνουν 4 cd με σπάνιο ηχητικό υλικό), τα οποία επιμελείται ο μελετητής και συνθέτης Πέτρος Ταμπούρης. Χωρισμένα στις ενότητες: Ρεμπέτικο τραγούδι (1932 -1941), Σμυρναίικο (1923 -1940), Ρεμπέτικο τραγούδι στην Αμερική (1900 -1940), Λαϊκό τραγούδι: η αρχή (1946 – 1956) και Ρεμπέτικα και Λαϊκά, καταγράφουν την εξέλιξη του συγκεκριμένου μουσικού είδους, την αφετηρία και την κορύφωση του λαϊκού πριν μπολιαστεί με νέες τάσεις.

Εξίσου ενδιαφέρουσες και οι επόμενες πεντάδες που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες και περιλαμβάνουν άλλες κατηγορίες. Μία απ’ αυτές, τα είδη μουσικών οργάνων στα οποία αναλύεται κάθε λεπτομέρεια για τα κρουστά, τα έγχορδα, τα πνευστά κ.ά. Οι μουσικές του κόσμου είναι άλλη μια ενότητα η οποία καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, με τις μουσικές κουλτούρες της Κούβας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και όχι μόνο, ενώ οι υπόλοιποι σχεδιασμοί αφορούν αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο και σε μεγάλους συνθέτες.

Οι εκδόσεις αυτές, που στοχεύουν στο να προσελκύσουν τους αναγνώστες και τους ακροατές, θα κυκλοφορήσουν στα ελληνικά και αγγλικά με συντονιστές, εκτός από τον Πέτρο Ταμπούρη, τους: Γιώργο Κωνστάντζο (καθηγητή στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, συγγραφέα), Σίσσυ Καπλάνη (παραγωγό ραδιοφώνου, συγγραφέα και επιμελήτρια εκδόσεων), Ηλία Μαλανδρή (σκηνοθέτη), Χρήστο Παπαδόπουλο (συνθέτη, μουσικό) κ.ά.