«Brel-Barbara-Piaf», χορευτικό αφιέρωμα του Ντανιέλ Λομέλ

«Brel-Barbara-Piaf», χορευτικό αφιέρωμα του Ντανιέλ Λομέλ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ. «Αν ήξερα να το εκφράσω μέσα από τον λόγο ή τη ζωγραφική θα το έκανα. Ομως εγώ απλά ξέρω να χορογραφώ…». Ο Ντανιέλ Λομέλ γελάει. Μια στιγμή αμηχανίας. Μιλάω με έναν βετεράνο του ελληνικού κλασικού χορού. Και να ήθελα να το ξεχάσω δεν μπορώ. Με τη γοητεία των «σπαστών» ελληνικών του με πάει πίσω σε άλλες εποχές. Το 1980 ο Ντανιέλ Λομέλ, σολίστ και συνεργάτης του Μορίς Μπεζάρ, ήρθε στην Ελλάδα για ένα σεμινάριο έντεκα ημερών. Εμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια, δημιούργησε το «Αέναον Χοροθέατρο» που ενσωματώθηκε στο ΚΘΒΕ και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη έως το ’90. Σε λίγες μέρες, την ερχόμενη εβδομάδα (9, 10, 11, 12/6, Θέατρο Βασιλάκου) στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων η ομάδα θα παρουσιάσει την παράσταση «Brel-Barbara-Piaf». «Ενα αφιέρωμα στη μητέρα μου που πέθανε πρόσφατα φτιαγμένο με μουσική τριών πολύ γνωστών Γάλλων τραγουδιστών» λέει ο Λομέλ στην τηλεφωνική συνομιλία του με την «Κ». Αισθάνομαι τη συγκίνηση να γεμίζει τη φωνή του.

Εννέα Ελληνίδες χορεύτριες που αντιπροσωπεύουν την Μπαρμπαρά και την Πιαφ καθώς και διαφορετικά πρόσωπα από τα τραγούδια τους. Δύο άντρες που εκπροσωπούν τον Ζακ Μπρελ. Ο ένας εκ των δύο, ο Marco Pierin, πρώτος χορευτής της Σκάλας του Μιλάνου, εμφανίζεται ως guest artist με την ομάδα. Οπως πάντα η άψογη τεχνική των χορευτών του Ντανιέλ Λομέλ θα ξεχωρίσει. Το ίδιο και η πίστη του «στη γλώσσα του σώματος», παρούσα σε κάθε του παράσταση. «Κάθε φορά αλλάζω το στυλ, τον τρόπο έκφρασης. Μου αρέσει να επιλέγω πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες χορευτών έτσι ώστε να μπορώ να πλησιάζω ένα ευρύτερο φάσμα του κοινού».

Για τον χορό στην Ελλάδα; «Ο χορός όπως και η όπερα είναι μια ακριβή τέχνη. Ενας χορογράφος δεν μπορεί να γράψει μια παρτιτούρα μόνος του στη σιωπή σ’ ένα δωμάτιο όπως ένας μουσικός. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η εκπαίδευση. Εάν δεν υπάρξουν κρατικές σχολές και ομάδες χορού σε κάθε νομαρχία δεν θα γίνει ποτέ αυτή η γνώση τέχνη» επισημαίνει ο Ντανιέλ Λομέλ. Και προσθέτει: «Βλέπω να γίνονται περισσότερες προσπάθειες προς το θέατρο. Οι χορευτές εδώ δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για δύο μήνες και τους υπόλοιπους δέκα μήνες του χρόνου κάθονται γιατί δεν έχουν δουλειά…».

«Βrel-Βarbara-Ρiaf», «Αέναον Χοροθέατρο», τηλέφωνο κρατήσεων 210 5231060.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή