Νέες εκδόσεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

Νικολαϊ Γκόγκολ

Το παλτό – Το ημερολόγιο ενός τρελού

μετ. Γιώργος Τσακνιάς

εκδ. Πατάκη, σελ. 144 – 7 ευρώ

Τον Γκόγκολ τον ενδιέφερε πολύ το θέμα της τρέλας, των έμμονων ιδεών, το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να εκλογικεύει και να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του σύμφωνα με ένα δικό του σύστημα, τελείως λογικό για τον ίδιο και ταυτόχρονα τελείως παράλογο για τους άλλους. Και στα δύο διηγήματα, συναντάμε επίσης τον δημόσιο υπάλληλο που ασφυκτιά στον χαμηλό βαθμό ιεραρχίας, τη ματαιότητα, τη μωροφιλοδοξία και την κοινωνική υποκρισία.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Αndy ΜcDermott

Ατλαντίδα

μετ. Μαρία Παππά

εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 590 – 19,90 ευρώ

Υστερα από κάποια χρόνια ερευνών, η Νίνα πιστεύει πως έχει εντοπίσει την πιθανή τοποθεσία της Ατλαντίδας. Ο ερημίτης δισεκατομμυριούχος Κρίστιαν Φροστ της προσφέρει ό,τι χρειάζεται για να αποδείξει τη θεωρία της. Στην προσπάθειά της την βοηθά και η όμορφη κόρη και κληρονόμος του χρηματοδότη της, Κάρι Φροστ. Υπάρχει όμως και κάποιος που δεν θέλει να βρουν το χαμένο νησί, ο Τζοβάνι Κόμπρας, ηγέτης της μυστικής Αδελφότητας των Σελασφόρων. Και θα κάνει τα πάντα για να την εμποδίσει.

Gerald Μessadie

Οδός Σουλεϊμάν Πασά

μετ. Ρένα Λέκκου-Δάντου

εκδ. Α.Α. Λιβάνη

σελ. 533 – 19,90 ευρώ

Κάιρο, δεκαετία του ’50. Μια πόλη που την πλημμυρίζουν οι μυρωδιές και οι μελωδίες. Μια κοινωνία που λατρεύει την κομψότητα και φλυαρεί για την αγάπη… Στα σαλόνια, στις αγορές ακούς να μιλούν ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά. Παρακολουθώντας τις ζωές των ανθρώπων, ξετυλίγεται η ίδια η ιστορία. Μια καινούργια αρχή ή ένα αναπότρεπτο τέλος.

ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ

Ανδρέας Εμπειρίκος

Γράμματα στον πατέρα, τον αδελφό

του Μαράκη και την μητέρα (1921-1935)

επιμ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης

εκδ. Αγρα, σελ. 285 – 24 ευρώ

Ο τόμος περιλαμβάνει τις επιστολές του εισηγητή του νεοελληνικού υπερρεαλισμού στους στενούς του συγγενείς. Εκεί διαφαίνονται η γλωσσική του διαμόρφωση, η εξέλιξη των πολιτικών του ιδεών, η ρήξη με τον πατέρα, οι πνευματικές του ανησυχίες και οι δρόμοι της φωτογραφίας και της ψυχανάλυσης που του ανοίγονται. Μαζί τα πρώτα δείγματα της σοβαρής κατάθλιψης που θα τον ακολουθεί σε διάφορες περιόδους της ζωής του.

ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ

Μπάμπης Ησαϊας

Η αρχαία ελληνική τραγωδία

από μια άλλη πλευρά

εκδ. Γεωργιάδη

τόμοι δύο – σελ. 540+566

Ο συγγραφέας, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, διερευνά τον τρόπο γέννησης και τα συστατικά του θεάτρου, και επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τα διδάγματα του Αρχαίου Δράματος. Τα έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη παρουσιάζονται αναλυτικά, συνοδευόμενα από τις απόψεις πολλών Ελλήνων και ξένων μελετητών. Δεν καταχωρίζονται μόνον οι φιλολογικές προσεγγίσεις αλλά και τα επιστημονικά συμπεράσματα ιστορικών και άλλων επιστημόνων.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τζοφ Ντάϊερ

Κι όμως, όμορφα…

Ενα βιβλίο για την τζαζ

μετ. Δανάη Στεφάνου

εκδ. Πάπυρος, σελ. 296

Ο Ντάιερ γράφει σαν ένας μουσικός της τζαζ: η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι ρήσεις μουσικών, πληροφορίες για τη ζωή τους από διάφορες πηγές καθώς και φωτογραφίες μουσικών στη σκηνή. Αυτές είναι οι «σταθερές» του που λειτουργούν ως αφετηρίες ενός δημιουργικού αυτοσχεδιασμού, ο οποίος τον οδηγεί στον χώρο της μυθοπλασίας, κατά τον ίδιο τρόπο που ένας μουσικός της τζαζ στηρίζεται στις «σταθερές» της μουσικής του παράδοσης για να αυτοσχεδιάσει.

ΕΥΖΩΙΑ

Μichael van Straten

Τροφές και υγεία

Ενας αναλυτικός οδηγός για τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών

μετ. Χριστίνα Σωτηροπούλου

εκδ. Κλειδάριθμος, σελ. 224

Ολοι γνωρίζουμε πόσο ωφέλιμες είναι ορισμένες τροφές όπως τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το μαρούλι είναι ιδανικό βραδινό για όσους υποφέρουν από αϋπνίες; Οτι ο ανανάς είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τους μώλωπες; Οτι λίγα καρύδια Βραζιλίας μας προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο; Ο φυσικοπαθητικός Μichael van Straten μας παροτρύνει να εκμεταλλευθούμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των τροφίμων και χωρίς επιπλέον έξοδα να αποκτήσουμε μια θετικότερη στάση σε ό,τι αφορά το καθημερινό μας φαγητό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή