«Μια πιο χλωμή όψη του λευκού» στη Σαντορίνη

«Μια πιο χλωμή όψη του λευκού» στη Σαντορίνη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιθανές διασυνδέσεις ανάμεσα στη «Μεγάλη Ανατριχίλα», την εμβληματική ταινία των αρχών της δεκαετίας του ’80, με τη Σαντορίνη ή τη σύγχρονη τέχνη, αλλά να που ένα τραγούδι φέρνει μαζί και τα πιο ετερόκλητα μεγέθη.

Το τραγούδι είναι το «Whiter shade of pale» των «Procol Harum» που ακουγόταν στην αξέχαστη ταινία του Λόρενς Κάσνταν και μια ευφυής παραλλαγή του χαρίζει τον τίτλο της φετινής μεγάλης έκθεσης του κοινωφελούς Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια στα Φηρά της Σαντορίνης.

Εξήντα καλλιτέχνες

Μια έκθεση που επιμελήθηκε η κριτικός τέχνης Ιρις Κρητικού για τις όψεις του λευκού («A paler shade of white»/ «Μια πιο χλωμή όψη του λευκού») μέσα από επιτοίχια ζωγραφικά έργα, γλυπτά και ανάγλυφα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και βίντεο 60 καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών. Η Ιρις Κρητικού στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί στις 8 Αυγούστου θυμήθηκε τη μελέτη του Steven Weintraub «The Colour of White» όπου κατέληγε ότι το μαύρο δεν είναι χρώμα. «Ενα μαύρο αντικείμενο απορροφά όλα τα χρώματα του οπτικού πεδίου και δεν αντανακλά κανένα από αυτά στο βλέμμα του παρατηρητή. Το λευκό, αντίθετα, είναι χρώμα, καθώς αντανακλά όλα τα χρώματα του ορατού φωτεινού πεδίου στο βλέμμα του παρατηρητή».

Αυτή είναι η τρίτη, κατά σειρά, μεγάλη εικαστική έκθεση του Ιδρύματος Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια πιο εξωστρεφή επικοινωνιακή πολιτική. Ο στόχος είναι διπλός: να ικανοποιηθούν οι πνευματικές ανησυχίες του κόσμου της Σαντορίνης και να προαχθεί το νησί ως αυτόνομος προορισμός πολιτιστικού τουρισμού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT