«Διαμάντια» στο Β. Ιόνιο

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραλίες που σας προτείνω βρίσκονται στον νομό Πρεβέζης και τον νομό Θεσπρωτίας και βέβαια, η πρόταση είναι να επισκεφθείτε και τις δύο πρωτεύουσες, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, σημαντικά εμπορικά κέντρα και λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας. Θα δείτε εκτεταμένους ελαιώνες, εσπεριδοειδή και κηπευτικά. O νομός Πρεβέζης είναι δεύτερος σε παραγωγή κηπευτικών μετά την Κρήτη. Στον νομό αυτό βρίσκεται ο Αμβρακικός Κόλπος, ένας από τους πιο γνωστούς κι ενδιαφέροντες υγροβιοτόπους της Ευρώπης με το διπλό Δέλτα του Λούρου και του Αράχθου. Στον νομό Θεσπρωτίας βρίσκεται το Δέλτα του ποταμού Καλαμά, μεταξύ Ηγουμενίτσας και Σαγιάδας και το βάλτος του Καλοδικίου.

Η Πρέβεζα κτίστηκε ακριβώς στην είσοδο του Αμβρακικού, κάπου στα τέλη του 11ου μ.Χ. αιώνα. Αυτή η πολιτεία είχε στην αρχή του 20ού αιώνα έξι προξενεία (αγγλικό, γαλλικό, ιταλικό, αυστριακό, ρώσικο κι ελληνικό)! Θα δείτε μια όμορφη μικρή πόλη με αρκετά παλιά σπίτια και αρχοντικά του 19ου αιώνα και γραφικά στενά σοκάκια.

Στην παραλία της, που είναι όλη πεζοδρομημένη, θα βρείτε πολλά καλόγουστα μαγαζιά για να απολάυσετε τον καφέ ή το ποτό σας.

Η Ηγουμενίτσα φαίνεται πως κατοικήθηκε από τη 2η χιλιετία π.Χ. Σήμερα, το λιμάνι της σφύζει από ζωή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με Κέρκυρα και Ιταλία. Είναι μια μικρή πόλη που αξίζει να την περιδιαβείτε.

Αξίζει να δείτε…

…την Πάργα, «κούκλα» της περιοχής. Ενας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός με πολύ χρώμα και αυλές όλο λουλούδια, κτισμένος σε προνομιακή τοποθεσία.

…τη Νικόπολη στα 3 χλμ. έξω από τη Πρέβεζα, που κτίστηκε το 31 π.Χ. σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού επί του Αντωνίου στη ναυμαχία του Ακτίου. Κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. ήταν η πρωτεύουσα της Παλαιάς Ηπείρου, με πληθυσμό που έφτανε τους 300.000 κατοίκους.

…τον Βράχο του Ζαλόγγου. Απέχει μόνον 28 χλμ. από την Πάργα, αλλά θα πρέπει να είσαστε πολύ ορεξάτοι. Και αυτό επειδή το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει εκεί, και αρχίζει από τη Μονή του Αγίου Δημητρίου, έχει 410 σκαλοπάτια!

…το Νεκρομαντείο Αχέροντα, οπωσδήποτε! Στο χωριό Μεσοπόταμος βρίσκεται το μοναδικό νεκρομαντείο της αρχαιότητος σε κτίσμα του 5ου π.Χ. αιώνα με κυκλώπεια λιθοδομή που σώζεται ακόμα και εντυπωσιάζει, παρά την εκκλησία που έκτισαν από πάνω τον 17ο αιώνα. Κατά τους αρχαίους, εκεί βρισκόταν η μία από τις δύο πύλες του Αδη.

…τις Εκβολές του Αχέροντα

Είναι στο χωριό Αμμουδιά, που είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομα του. Ενα συμπαθητικό χωριό με πανέμορφη παραλία, απ’ όπου μπορείτε με βάρκα να ανεβείτε τον ποταμό σχεδόν μέχρι το Νεκρομαντείο (4 χλμ.).

…τις Πηγές του Αχέροντα

Και αυτό είναι λίγο παραπλανητικό, γιατί δεν είναι το σημείο όπου αρχίζει ο ποταμός. Εξω από το Χωριό Γλυκύ, πηγάζουν πολλά νερά μέσα στην κοίτη του ποταμού. Σε αυτό το σημείο ο Αχέροντας είναι βατός και το νερό σκεπάζει λίγο το γόνατό σας. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται τα Στενά του Αχέροντα, που είναι εντυπωσιακότατα. Εκεί, θα βρείτε και τη «Σκάλα της Τζαβέλαινας» και από το μονοπάτι αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε το σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα. Απλά να έχετε υπόψη σας πως απαιτούνται δύο ώρες «σκληρής» πεζοπορίας.

Από την Πρέβεζα μέχρι και μετά την Αμμουδιά, οι παραλίες είναι τεράστιες και σχεδόν συνεχόμενες. Πού και πού η συνέχεια διακόπτεται από κάποια μέτρα βράχων, που σχηματίζουν πάλι μικρές αγκάλες. H μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη είναι η παραλία Λούτσα – Βράχος με ψιλή άμμο μέσα κι έξω. Μικρότερες οι παραλίες Κανάλι και Ριζών, αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά. Στο Κανάλι, πού και πού υπάρχουν πλάκες μέσα στη θάλασσα. Στην Καστροσυκιά έχει ρηχά νερά κι έτσι είναι ιδανική για τους μπόμπιρες. Το ίδιο και η Αμμουδιά, εκεί που εκβάλλει ο Αχέροντας. Είναι μια πανέμορφη παραλία, όπου σκιά θα βρείτε κάτω από τους ευκαλύπτους. Στην πανέμορφη Πάργα, να επισκεφθείτε τη μεγάλη παραλία του Λύχνου και του Βάλτου, ενώ λίγο πριν από την πόλη υπάρχει η κουκλίστικη παραλία του Αη Γιαννάκη. Σε όλο σχεδόν το μήκος της, με λίγες εξαιρέσεις, υπάρχουν δέντρα που προσφέρουν πολύτιμη σκιά. Πιο πάνω, στην Πέρδικα, υπάρχουν οι παραλίες του Αρίλλα και το Καραβοστάσι.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς να πάτε:

Με αυτοκίνητο θα διανύσετε 426 χλμ. μέσω Ρίου – Αγρινίου – Αμφιλοχίας – Βόνιτσας και μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ του Ακτίου θα φτάσετε Πρέβεζα.

Πού να μείνετε:

«Κorali house», Βράχος, τηλ. 26820-56.590. Λιτά, «τσαχπίνικα» διαμερίσματα, με όλες τις ανέσεις πάνω σχεδόν στην παραλία Λούτσα. «Κώνστας», Παραλία Καναλιού, τηλ. 26850-52.119, 6972-622.012. Πλήρως εξοπλισμένα στούντιο και διαμερίσματα πάνω στη θάλασσα. «Ειρήνη Studios», Βράχος, τηλ. 26820-56.570, 6936-784.796. Ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα studios με θέα στη θάλασσα. «Regina Mare Ηotel Club», Πέρδικα, τηλ. 26650-91.562/3. Το «διαμαντάκι» της περιοχής, 4στερο, κτισμένο αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά πάνω από την πλαζ Καραβοστάσι. Ευρύχωρα δωμάτια με χαρούμενα χρώματα και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Στην παραλία θα κατεβείτε με το μικρό τελεφερίκ.

Πού να φάτε:

Στην Πρέβεζα σας συνιστώ το «Αρχοντικό» ως ψησταριά για κοντοσούβλι και μαγειρευτά. Στις Πηγές του Αχέροντα, στο Γλυκύ, θα βρείτε καλή κουζίνα στο «Πέτρινο» και ψητή φρέσκια πέστροφα στο «Πανόραμα». Στην Πέρδικα, στην «Αυλή» θα βρείτε καλά κρεατικά και αστακομακαρονάδα. Στην Ηγουμενίτσα, υπάρχει το δημοτικό εστιατόριο «Κεντρικό» στο Δρέπανο με μεζεδοκαταστάσεις «παρά θιν αλός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή