Σε πρωτο πλανο…

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

… Μ’ ένα ψήφισμα που υιοθετήθηκε στην τελευταία διεθνή συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά της Κρήτης, επισημαίνεται «η ιδιότυπη πνευματική ομηρία του Νίκου Καζαντζάκη». Η διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι πολύ λίγα έχουν γίνει για τη διάδοση του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι μεταφράσεις των έργων του είναι παλιές και δυσεύρετες ενώ σε πολλές χώρες έχουν εξαντληθεί. Στο ψήφισμα προστίθεται ακόμα ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την ανανέωση στις εκδόσεις όσων βιβλίων του κυκλοφορούν και ότι οι περισσότεροι τίτλοι δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία. Το ψήφισμα έδωσε λαβή στον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Στρατάκη να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού.

…Οπως πάντα, έκλεψε την παράσταση στην έναρξη των Επιδαυρίων η αειθαλής Ζωζώ Σαπουντζάκη που πήγε να δει την παράσταση «Νεφέλες» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου αλλά και τον φίλο της Σταμάτη Κραουνάκη. Μ’ ένα αέρινο ροζ φόρεμα, με άψογο σώμα όπως πάντα, όταν έφτασε στην Επίδαυρο έσπευσαν πολλοί να της ζητήσουν αυτόγραφο. Ενας θαυμαστής της μάλιστα της έδωσε το πακέτο των τσιγάρων του και εκεί υπέγραψε το αυτόγραφο η Ζωζώ. Λίγο πριν μπει στο αρχαίο θέατρο, κατευθύνθηκε προς τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος την υποδέχτηκε με τη γνωστή του πληθωρικότητα.

…Τα σύγχρονα πολιτικά γεγονότα εμπνέουν όλο και περισσότερο τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και τους εκδότες. Ετσι, στις αρχές του φθινοπώρου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνης το βιβλίο δύο έμπειρων και ενημερωμένων δημοσιογράφων, του Μιχάλη Ιγνατίου και του Αθανάσιου Ελλις για την πολυσυζητημένη κρίση των Ιμίων. Σχεδόν 14 χρόνια μετά, αποκαλύπτεται τι πραγματικά συνέβη, πώς χειρίστηκαν την κρίση οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας και ποιος ήταν ο ρόλος της Αμερικής. Απόρρητα τηλεγραφήματα των αμερικανικών υπηρεσιών, μέσα από τα οποία προκύπτουν οι προθέσεις των πρωταγωνιστών αλλά και τα λάθη που έγιναν. Ενα βιβλίο που σίγουρα θα δημιουργήσει νέες συζητήσεις για το θέμα.

…Τα 90 του χρόνια έκλεισε φέτος ο Μερς Κάνινγκχαμ και για τα γενέθλιά του, όπως ήταν αναμενόμενο έφτιαξε μια καινούργια χορογραφία! Ο διάσημος Αμερικανός βετεράνος του σύγχρονου χορού κάνει σχέδια για έναν κόσμο χωρίς αυτόν αφού έχει αποφασίσει ότι όταν πεθάνει η όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, η ομάδα του θα περιοδεύσει ανά τον κόσμο για δύο χρόνια και μετά θα σταματήσει οριστικά να δουλεύει. «Είναι δύσκολο να σκεφτείς τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρήσεις μια τέχνη τόσο εφήμερη όσο ο χορός», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Με βαθιά θλίψη φανταζόμαστε ένα μέλλον χωρίς τον Μερς…

…Σάββατο απόγευμα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης και επικρατεί το… έλα να δεις. Ευτυχώς καμιά αίσθηση συνωστισμού, ο κόσμος ανεβοκατεβαίνει ορόφους ήρεμος. Και ξαφνικά, από το πουθενά, εκεί που ρίχναμε μια τελευταία ματιά στο μεγάλο πωλητήριο ο… Αντώνης Σαμαράς! Μετά της συζύγου του, έδινε την αίσθηση ότι είχε περάσει στα πεταχτά, να τσεκάρει ότι όλα πήγαιναν καλά. Εντάξει, θα μου πείτε, δεν είναι και τόσο σπάνιο θέαμα, υπουργός Πολιτισμού είναι. Απλώς, μετά από τόσες ξεναγήσεις θα περίμενε κανείς λίγη αποτοξίνωση.

…Στα υπέρ του υπουργού Πολιτισμού και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε στην περίπτωση της αντικατάστασης της πρόχειρης περίφραξης στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στην οδό Ρηγίλλης. Υστερα από επίκαιρη ερώτηση της Φωτεινής Πιπιλή με την οποία η βουλευτής της Α’ Αθήνας κατήγγειλε πολύ σωστά την προηγούμενη απαράδεκτη κατάσταση (μια ακαλαίσθητη και ρυπαρή περίφραξη που απέκλειε από τους πολίτες τη θέαση σε έναν ανοικτό αρχαιολογικό, υπό ανασκαφή, χώρο). Η περίφραξη εντέλει αντικαταστάθηκε στα πρότυπα της αντίστοιχης του γειτονικού Βυζαντινού Μουσείου.

…Διχασμό προσωπικότητας θα πάθει ο Βρετανός ηθοποιός Μάικλ Σιν, ο οποίος ετοιμάζεται να υποδυθεί για τρίτη φορά στην οθόνη τον Τόνι Μπλερ. Ο Σιν έπαιξε τον ρόλο του τέως Βρετανού πρωθυπουργού στην τηλεταινία «The Deal» του Στίβεν Φρίαρς. Ο ίδιος σκηνοθέτης τον πήρε για τον ίδιο ρόλο στην πολυβραβευμένη «Βασίλισσα». Τώρα ο Σιν θα ξαναπαίξει τον Μπλερ στην τηλεταινία του HBO «The special relationship», που αναφέρεται στη συμμαχία Μπλερ- Κλίντον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT