Εκρηξη χρωμάτων από τον Χάρη Λάμπερτ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΔΡΟΣ. Το δυνατό φως των Κυκλάδων φέτος θα σμίξει με τα εκρηκτικά χρώματα του Χάρη Λάμπερτ. Ο εικαστικός παρουσιάζει έργα του στους «Πλόες», που θεσμοθετήθηκαν από το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο και εορτάζουν φέτος 15 έτη συνεχούς παρουσίας στα θερινά δρώμενα. Ολα αυτά τα χρόνια, έχουμε δει εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών όλων των γενεών, από τον Μάριο Πράσινο, τον Σωτήρη Σόρογκα και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη στους νεότερους εκπρόσωπους της παραστατικής ζωγραφικής που ξεπήδησαν από το εργαστήρι του Λεονάρντο Κρεμονίνι, όπως η Μαρία Φιλοπούλου και ο Στέφανος Δασκαλάκης κ.ά. οι οποίοι εξέθεσαν πέρυσι έργα τους. Στόχος του Ιδρύματος είναι να παρουσιάζει στο ευρύ κοινό καλλιτέχνες, που διαμόρφωσαν το «πρόσωπο» της ελληνικής μεταπολεμικής ζωγραφικής.

Φως & Χρώμα

Η έκθεση του Λάμπερτ έχει τίτλο «Φως της Γης και του Ουρανού» και εστιάζει στην πολύπλευρη ζωγραφική δραστηριότητά του με έργα παλαιότερα αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα. Ο καλλιτέχνης έχει χαράξει τη δική του πορεία και είναι από τους λίγους συμπατριώτες μας που εκπροσωπεί την ποπ αρτ. Βραβευμένος στο Παρίσι και το Τόκιο, ανήσυχος και πρωτότυπος, ενσωμάτωσε πριν από μερικά χρόνια μια ειδική τεχνική στη δουλειά του. Με τη βοήθεια ενός ειδικού φωτισμού, του black light, τα χρώματα μεταμορφώνονται προσδίδοντας στις μορφές του, την αύρα της αιωνιότητας και της αθανασίας.

Ενότητες

Σε έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιουλίου, στην Χώρα της Ανδρου, παρουσιάζονται τρεις διαφορετικές ενότητες που συνθέτουν το ξεχωριστό ιδίωμά του. Πρώτα η new pop art που σχετίζεται με την ιλαρότητα, τις επιθυμίες απόλαυσης και τον ευδαιμονικό καταναλωτισμό – στοιχεία που χαρακτηρίζουν των πληθυσμό των μεγαλουπόλεων. Ο καλλιτέχνης άντλησε τις εμπειρίες του από τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη διαφήμιση, τη μόδα αλλά και την ποπ μουσική. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι καταπιάστηκε με την ενότητα αυτή από το 1982 και μετά.

Ακολουθεί η spiritual pop, μια απόπειρα να εναρμονίζει την υλιστική με την πνευματική αναζήτηση. Σε αυτήν την ομάδα έργων βρίσκονται και ορισμένες ενδιαφέρουσες εικαστικές «διασκευές» του ζωγράφου με αφορμή έργα του Βελάσκεθ, του Μιχαήλ Αγγέλου και του Ρούμπενς, τα οποία ανοίγουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με την ιστορία.

Ο κύκλος κλείνει με new renaissance, που συνδυάζει τις κλασικές και αναγεννησιακές αξίες με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Εστιάζει κυρίως στην προσωπογραφία. Αν και πρόκειται για πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων, η βαρύτητα πέφτει στην ανάδειξη του ψυχισμού και όχι της εξωτερικής εμφάνισης των ατόμων που στάθηκαν απέναντι από το καβαλέτο του καλλιτέχνη. Τα έργα αυτής της ενότητας δεν λειτουργούν ως αντικατοπτρισμοί της «αντικειμενικής» κοσμοθέασης ή των κοινωνικών φαινομένων αλλά ως έναυσμα για μια φιλοσοφική ενατένιση της ζωής και δρόμος για αναστοχασμό.

Μετάλλαξη

Χαρακτηριστικό της δουλειάς του Λάμπερτ είναι ότι συνεχίζει διαρκώς να εξελίσσει το ύφος του, παραμένοντας ωστόσο συνεπής στις αρχές του. Τα έργα του είναι σύνθετα, μεταλλάσσονται με το φως που μεταμορφώνει τα χρώματά του

Ο Λάμπερτ γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στην Ecole Nationale des Beaux Arts στο Παρίσι. Παράλληλα με τη ζωγραφική, και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία, συνεργάστηκε με εταιρείες και με την ιαπωνική τηλεόραση ως σκηνοθέτης.

Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου επωμίστηκε η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχοινά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια περίοδο το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών παρουσιάζει στην Ανδρο μια θεματική έκθεση αφιερωμένη στον Paul Delvaux και τις επιρροές που αυτός δέχτηκε από την ελληνική αρχαιότητα, από όπου συστηματικά άντλησε στοιχεία για να διαπλέξει την προσωπική του μυθολογία. Τα 60 έργα θα προέρχονται από διάφορα μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT