Υποδοχή Ζάχα Χαντίντ στη Βαρκελώνη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Πόσα εμβληματικά κτίρια χωρούν στην ίδια πόλη; Η Βαρκελώνη που εξαργυρώνει συνεχώς το αρχιτεκτονικό κληροδότημα του Γκαουντί, επενδύει στο μέλλον της. Οι ορδές των τουριστών που έρχονται να θαυμάσουν τη Σαγράδα Φαμίλια, την Κάσα Μπατλό και την Κάσα Μιλά, δεν περιορίζονται στο ένδοξο παρελθόν.

Ηδη ο Ζαν Νουβέλ σχεδίασε τον Torre Agbar που δεσπόζει στη «φυσιογνωμία» της πόλης. Τώρα η Ζάχα Χαντίντ μαζί με τον δήμαρχο Τζορντί Ερέου, έθεσαν τον θεμέλιο λίθο του νέου οικοδομήματός της, ενός σπειροειδούς πύργου που θα φιλοξενήσει ένα πανεπιστήμιο. Θα βρίσκεται στη μεγάλη λεωφόρο Ντιαγκονάλ, κοντά σε ένα άλλο «επώνυμο» κτίριο που σχεδίασε το δίδυμο Χέρτσογκ & Ντε Μερόν για το Φόρουμ των Πολιτισμών που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη το 2004.

Στην τελετή, η Χαντίντ εκφώνησε ένα σύντομο λόγο. Θυμήθηκε την πρώτη της επίσκεψη στην Καταλωνία όταν ήταν μόλις επτά ετών, αλλά και την πρώτη της επαγγελματική εμπειρία όταν πήρε μέρος σε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πριν από είκοσι χρόνια, που σχετιζόταν με την επέκταση της Ντιαγκονάλ. Υπογράμμισε ότι γνωρίζει καλά πως επεκτείνεται ο αστικός ιστός της πόλης, εμπνέοντάς την για το νέο πύργο που θα καταλαμβάνει 20.000 τ.μ.

Νέα πνοή

Η αλήθεια είναι ότι η καινούργια άφιξη στην πασαρέλα των κτιρίων που έχει δημιουργηθεί στη Βαρκελώνη θα φέρει νέα πνοή σε μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με τον Δήμο Μπεζός, κοντά στην παραλία. Στο εσωτερικό του θα υπάρχουν χώροι που προορίζονται για το πανεπιστήμιο αλλά και γραφεία. Ουσιαστικά ο σπειροειδής πύργος θα λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την έρευνα και τις επιχειρήσεις. Τι καλύτερο από το να συστεγάζονται;

Οπως όλα τα κτίρια της Χαντίντ, έτσι και αυτό έχει μια ρευστότητα στη σιλουέτα του, με όγκους που ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλο σε μια αρμονική συμβίωση. Το ισόγειο και ο περιβάλλων χώρος προορίζονται για δημόσια χρήση, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή ισορροπία. Η Βαρκελώνη δίνει μαθήματα. Σημασία δεν έχει να προσελκύεις διάσημους αρχιτέκτονες αλλά να τους βάζεις να σκεφτούν το ωφέλιμο για την πόλη και την ανάπτυξή της. Τα κτίρια δεν είναι απλώς και μόνον κελύφη αλλά «δοχεία ζωής», όπως έλεγε και ο Αρης Κωνσταντινίδης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT