«Νέο Μαύρο», αυλαία στην Τεχνόπολη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ. «Νέο Μαύρο: Γλυκιά απαλή νύχτα όταν απλώνω τα χέρια μου στ’ αστέρια. Αυτή είναι η νύχτα που ό,τι έχεις μέσα σου θα εκφραστεί….». Ο ηθοποιός/αφηγητής Gavin Webber εκτοξεύεται από τη μια άκρη της σκηνής στην άλλη καθώς ένας κινούμενος λόφος από χρυσό και ασημί χαρτί ξεδιπλώνει επτά γυμνούς χορευτές. Για μια τελευταία φορά: «Ultima Vez». Η ομάδα του σπουδαίου Βέλγου χορογράφου, σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Βιμ Βαντεκέιμπους παρουσίασε χθες και προχθές στην Τεχνόπολη (στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας) τη νέα του παραγωγή με τίτλο «nieuwZwart» («Νέο Μαύρο»).

Ενας σιδερένιος λαμπτήρας στριφογυρίζει στην άδεια σκηνή υπό τους ήχους μιας περίεργης «σκοτεινής» μουσικής. Οι προβολείς με τυφλώνουν και αγωνίζομαι να τον δω. Ομως είναι κι αυτό μέρος του έργου. Πίσω από μια μαύρη υφασμάτινη κουρτίνα, πάνω σε ξερά φύλλα, σαν σε ένα μαγεμένο δάσος, περπατούν επτά άνθρωποι. Κάποια στιγμή θα χαθούν για να μεταμορφωθούν σε βουνά, λόφους, μάζες που κινούνται μέσα σε χρυσόχαρτο καθώς η ιστορία ξεκινάει και ο Βαντεκέιμπους μας σπρώχνει στα βαθιά. Σε έναν «ζωώδη» κόσμο που συσπάται, λαχανιάζει, τεντώνεται έως τ’ αστέρια και πετάγεται ξανά στη γη. Τελετουργία μιας αρχέγονης φυλής; Να βλέπεις τους χορευτές σαν μια τεράστια «μπάλα» ενέργειας που ξεσπάει μπροστά στα μάτια σου.

«Τρέχεις πέρα δώθε, αγγίζεις, πετάγεσαι, πέφτεις με κλειστά μάτια. Να υπάρχεις η να μην υπάρχεις» μονολογεί ο Gavin Webber κοιτάζοντας το κοινό. Σε ένα αιωρούμενο πλατό που κρέμεται από το ταβάνι της σκηνής ο ροκ μουσικός Mauro Pawlowski (μέλος της γνωστής μπάντας Deus) ντυμένος με σκούρο μπλε κοστούμι και ψηλοτάκουνες μπότες «παρακινεί» τον χορό με βίαιους ήχους. Η αίσθηση πως βρίσκεσαι καταμεσής ενός σύγχρονου, πρωτόγονου trance… Συγκλονιστικό!

Με την παράσταση του Βιμ Βαντεκέιμπους ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι φετινές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας ενώ από σήμερα έως τις 22 του μήνα στο «Τριανόν» θα πραγματοποιηθεί ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στο κινηματογραφικό του έργο με τίτλο «blush-hereafter».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT