Ηχοι και εικόνες στην καρδιά του Αιγαίου

Ηχοι και εικόνες στην καρδιά του Αιγαίου

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ «Ηχος και Εικόνα» προσθέτει το δικό του χρώμα στα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα της Σαντορίνης. Οπως και πέρυσι, ο προγραμματισμός μαρτυρά την καλλιτεχνική ανησυχία των διοργανωτών, οι οποίοι ρισκάρουν να παρουσιάζουν λιγότερο γνωστά έργα, προτείνοντας ένα φρέσκο πρόγραμμα ήχου και εικόνας στην καρδιά του Αιγαίου. Με υβριδικές παραστάσεις που συνδυάζουν διαφορετικά είδη τέχνης και αντλούν έμπνευση από ποικίλες πηγές, καθώς και νέες συνεργασίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, φέτος, οι εκδηλώσεις διαρκούν από τις 24 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου και φιλοξενούνται στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ιδρυμα, στο κέντρο των Φηρών.

Ενα μη συμβατικό σκεπτικό

Ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Πλατύραχος, γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του φορέα «Ηχος και Εικόνα» μιλάει στην «Κ» για τους στόχους του φεστιβάλ, τη λογική που κρύβεται πίσω από τον προγραμματισμό του, και τη διαμόρφωσή του στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Νίκο Πλατύραχο, όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ στη Σαντορίνη «διακρίνονται από μία ανησυχία ως προς τη μη συμβατική καλλιτεχνική δημιουργία. Αφενός, η κεντρική ιδέα είναι ο συνδυασμός ήχου και εικόνας σε οποιαδήποτε έκφανσή του, και κατ’ επέκταση, ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο, του γνώριμου με το ασυνήθιστο. Η βασικότερη ιδέα όμως είναι το μη συμβατικό σκεπτικό όσον αφορά τη σύνθεση του τελικού μας ρεπερτορίου, με την έννοια ότι δεν θέλουμε να παίζουμε γνώριμα πράγματα, παρότι αναγνωρίζουμε ότι κάποια από αυτά είναι και πάρα πολύ ωραία: δεν αμφισβητείται για παράδειγμα η αξία ενός κουαρτέτου Μότσαρτ, αλλά επειδή παίζεται τόσες πολλές φορές και τόσο καλά, από τόσα πολλά σχήματα, εμείς αποφασίζουμε να μην το επαναλάβουμε, προτιμώντας κάτι που δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι στα σπάργανα ακόμα…». Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί και η συναυλία Μουσικής Δωματίου για πιάνο και τσέλο, ένα ντουέτο με την πιανίστα Μάγδα Νικολαΐδου και τον διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Δρ Αλεξάντερ Ιβάσκιν. Στις 28 Ιουλίου, οι καλλιτέχνες πρόκειται να ερμηνεύσουν Μπαχ, Σνίτκε και Ραχμάνινωφ. Ο κ. Πλατύραχος άλλωστε προσθέτει, η επιλογή πάντοτε θα γίνει «με άξονα το επίπεδο: δεν σημαίνει δηλαδή ότι οτιδήποτε το καινούργιο είναι πάντοτε και καλό…».

Πολυ-επίπεδη δράση

Το σύνολο των παραστάσεων χαρακτηρίζει «μια πολυ-επίπεδη δράση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το είδος των παραστάσεων: έχει κινηματογράφο, χορό, μουσική, αλλά και εκδηλώσεις που συνδυάζουν περισσότερα στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα η εναρκτήρια παράσταση του προγράμματός μας». Το φεστιβάλ ξεκινάει με την πρώτη εκτέλεση του θεατρικού έργου «Για ένα ζευγάρι Ρόδα: Μια σπουδή στο Ματωμένο Γάμο», το οποίο βασίζεται σε κείμενα των Φ. Γκ. Λόρκα, Γ. Σαραντάρη, Γ. Σεφέρη, Φ. Λαμπρίδη, Θ. Ψύρρα, σε δημοτική ποίηση και στο «Ασμα Ασμάτων»… Πρόκειται για μια υβριδική παράσταση, που συνδυάζει θέατρο και χορό, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Παππά, μουσική του Χρήστου Οικονομίδη και χορογραφία της Μαρίας Καραπαναγιωτίδου. Η τελετή λήξης του φεστιβάλ, χαρακτηρίζεται και αυτή από μία σύνθετη μουσικοχορευτική παράσταση, από τους Encardia, ενώ στην περίπτωση του κινηματογράφου, το φεστιβάλ φέτος προβάλλει την ταινία «Η Χορωδία του Χαρίτωνα» του Γρηγόρη Καραντινάκη, ένα έργο στο οποίο η μουσική πρωταγωνιστεί, μπλέκοντας και πάλι δύο μορφές τέχνης.

Η Σαντορίνη και το φεστιβάλ Πέρσι, το κοινό αποτέλεσαν ξένοι και Ελληνες, «ετερόκλητων διαθέσεων»… Φέτος, μπορεί οι εκδηλώσεις να μην έχουν αρχίσει ακόμη, αλλά η κοινότητα της Σαντορίνης, έχει ήδη στηρίξει το φεστιβάλ, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά. Από τις 24 Ιουλίου, θα το στηρίξει και με το χειροκρότημα…

Στόχοι για το μέλλον

Αναπόφευκτα, η επέκταση, είναι ένας από τους βασικούς στόχους του φορέα «Ηχος και Εικόνα» για το μέλλον. «Ηδη, τα οικονομικά δεδομένα είναι τόσο στενά, και η δράση είναι σε μια φάση περιορισμένη ως προς τον αριθμό των παραστάσεων αλλά και ως προς το κόστος τους. Στο μέλλον όμως, υπάρχει το ιδεατό όραμα και η φιλοδοξία να επεκταθεί το εγχείρημά μας και πέραν της Σαντορίνης. Εχουν ήδη γίνει κάποια σχετικά βήματα, με στόχο να εδραιωθεί κάτι πιο σταθερό, και στην Αθήνα αλλά και τη γενικότερη περιφέρεια». Ο κ. Πλατύραχος αναφέρεται στις δύο χειμωνιάτικες παραστάσεις του χειμώνα που μας πέρασε, στο Athenaeum και το Κέντρο Τεχνών στο ACS, που έφεραν τη δράση της εταιρείας «Ηχος και ΕΙκόνα» για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα. «Ως κεντρική ιδέα, αυτό που πρέπει ίσως να συγκρατήσουμε, είναι ένας ιδεαλισμός περί της δημιουργίας ενός πυρήνα καλλιτεχνικού, από ανθρώπους αναγνωρισμένους ο καθένας στον χώρο του, που έχουν μια ωραία αμφίδραση και μπορούν να παράγουν πράγματα μαζί, ετερόκλητα, ασυνήθιστα, και πρωτοποριακά».

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Ιουλίου – Τελετή Εναρξης και Θεατρική Παράσταση «Για ένα ζευγάρι Ρόδα: Μια σπουδή στο Ματωμένο Γάμο».

Τρίτη 28 Ιουλίου – Συναυλία Μουσικής Δωματίου για πιάνο και Τσέλο με τη Μάγδα Νικολαΐδου και τον Δρ Αλεξάντερ Ιβάσκιν.

Τετάρτη 29 Ιουλίου – Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Η Χορωδία του Χαρίτωνα» του Γρηγόρη Καραντινάκη, με τον Γιώργο Χωραφά.

Παρασκευή 31 Ιουλίου – Θεατρική Παράσταση «Το Υπόγειο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Χρυσής Αμπλά, με τον Ηλίο Σαϊγί

Κυριακή 2 Αυγούστου – Τελετή Λήξης και Μουσικοχορευτική Παράσταση «Νεράιδες και Κουρσάροι» των Εncardia.

Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ιδρυμα – Φηρά, Σαντορίνη, 24 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, ώρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων, 9.30 μ.μ., τηλ. 22860-24960, www.ichosikona.com

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT