Η ζωή (του) μετά τη Γιουροβίζιον

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤΡΕΤΟ. Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ ανήκει στους ανθρώπους που δύσκολα θα αντιπαθήσεις. Νομίζεις, ελπίζεις, εύχεσαι ότι θα είναι καβαλημένος, πως δεν θα μπορεί να μιλήσει, θα είναι θρασύς και άπειρος στα 23 του χρόνια. Αλλά κάτι κάνει και είναι από το πρώτο λεπτό συμπαθής. Χωρίς να έχει κανέναν από δίπλα του για να τον δασκαλεύει. Το επικοινωνιακό χάρισμα του Νορβηγού βιολιστή φάνηκε αμέσως στην πρώτη μας συνάντηση σε ελληνικό έδαφος στην οικία του Νορβηγού πρέσβη στις αρχές της εβδομάδας.

Μπορεί να χτυπούσαν διαρκώς τα κινητά με ringtone το «Fairytale», το τραγούδι που απέσπασε την πρωτιά στη φετινή Γιουροβίζιον (με 387 ψήφους), να μην μπορούσε να δει από τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών συνεργείων, να γνωρίζει ότι σε κάθε του βήμα τον ακολουθεί κάμερα της νορβηγικής τηλεόρασης (η ζωή του τώρα και σε ντοκιμαντέρ), αλλά ο Αλεξάντερ Ρίμπακ (και όχι Ράιμπακ όπως τον αποκαλούν αρκετοί λανθασμένα) ξέρει ότι όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν προϊόν, και μάλιστα με ημερομηνία λήξεως που ο ίδιος έχει προκαθορίσει. «Ξέρω ότι σε τέσσερα χρόνια δεν θα είμαι τόσο δημοφιλής όσο σήμερα…».

Λέει αυτά που θα ευχόσουν να λέει ένας καλλιτέχνης που πριν από τον Μάιο δεν γνώριζε κανείς. Εχει ήδη πάει στις 15 από τις 22 χώρες που ευελπιστεί να επισκεφτεί για να προωθήσει μουσική, άλμπουμ, εικόνα, πωλήσεις. Και χωρίς να διεκδικεί ψήφους αυτή την φορά. Ναι, άλλαξε η ζωή του. Ναι, του ζητούν να παίζει σε μουσικά φεστιβάλ. Ναι, λέει πολλά όχι, γιατί δεν προλαβαίνει. Χωρίς να γκρινιάζει ούτε μια στιγμή.

Η ζωή μετά τη Γιουροβίζιον. Για τις λίγες ώρες που έμεινε στην Αθήνα φρόντισε να είναι απλώς ο εαυτός του. Αυτοσαρκάστηκε, αστειεύτηκε, δήλωσε άγνοια. Στήθηκε στους φωτογράφους με το βιολί. Σε άριστη κατάσταση αυτή την φορά, όχι «ξεμαλλιασμένο» όπως την βραδιά του τελικού. Φίλη δασκάλα μουσικής σε σχολείο μου είπε πως οι μαθητές της την ρωτούσαν μετά την Γιουροβίζιον «τι έγινε με τις. ..τρίχες» και εννοούσαν φυσικά τις χορδές. Δεν πειράζει. Ακόμη και έτσι, η κλασική μουσική, ή έστω στην ποπ εκδοχή της, οδηγεί περισσότερους νέους ανθρώπους σε ωδεία.

Χωρίς κλισέ

Χαιρόμαστε που δεν μίλησε με κλισέ για τον Σάκη Ρουβά, δεν «τσίμπησε» στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για σταριλίκια. Αν γνωρίζει Ελληνες μουσικούς; «Θαυμάζω τον Μίκη Θεοδωράκη. Η παραδοσιακή μουσική είναι ό,τι πιο αγνό υπάρχει. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη δημοτική μουσική της Ελλάδας και αυτή των βόρειων χωρών. Ξέρω κι ορισμένους καλούς ντιτζέι. Αυτό είναι το στιλ της μουσικής που μου αρέσει. Οτιδήποτε είναι εύκολο να καταλάβω». Αν σκέφτεται να κάνει κάτι για το περιβάλλον; «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι τόσο έξυπνος. Για να βοηθήσω στα μεγάλα πράγματα. Υπάρχουν ειδικοί γι’ αυτά. Θα πάω να τραγουδήσω σ’ ένα νοσοκομείο για παιδιά. Δεν θ’ αλλάξω τον κόσμο. Δεν είμαι καλός σ’ αυτό. Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ξεκινήσω την επανάσταση». Στο Facebook μετρά 4.750 θαυμαστές. Χθες πάντως έγραφε στο Twitter: «Σήμερα έχω πονόλαιμο. 🙁 Ευτυχώς που δεν έχω συναυλία. Θα χαλαρώσω και θα παίξω Mario Galaxy». Για τους άνω των 23, το Mario Galaxy είναι βιντεοπαιχνίδι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT