Τα λιμάνια, τα καράβια, οι άνθρωποι

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Μια έκθεση διαφορετική από τις συνηθισμένες. Σαν παραμύθι. Με πρωταγωνιστές καράβια, βαρκάρηδες, λιμάνια. Μια φορά κι έναν καιρό… Από αύριο έως και τις 25 Αυγούστου ο φιλοπρόοδος όμιλος «Το Γαύριο» στην Ανδρο παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Αρόδο» που επιμελήθηκε ο Γιάννης Μαμάης. Μια περιήγηση στα λιμάνια της Ανδρου. Στη Χώρα, στο Κόρθι, στο Μπατσί και στο Γαύριο. Καράβια όλων των ειδών. Στην αρχή καΐκια με πανιά. Μετά μηχανοκίνητα. Υστερα από τον πόλεμο, πλοία με κάρβουνο ή ατμόπλοια. Ολα όσα πρόλαβε ο αιώνας που πέρασε. Ανθρωποι του λιμανιού, οι βαρκάρηδες κουβαλούσαν επιβάτες και εμπορεύματα από και προς τα πλοία με τα κουπιά και συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η συλλογή της έκθεσης καταρτίστηκε από φωτογραφικό υλικό που αναζητήθηκε σε όλο το νησί και σε πολλές περιοχές της Αθήνας από συλλέκτες, μουσεία, φωτογράφους, οικογένειες κάποιων που δεν ζουν πια. Ανάμεσά τους και φωτογραφίες του Σπύρου Μελετζή, σπάνιες, και του Ανδρέα Εμπειρίκου. «Αρόδο πάει να πει θαλασσινό νησί και ένα νησί όπως η Ανδρος δεν το αγκαλιάζει απλώς η θάλασσα, προέρχεται από αυτήν… Σκοπός ήταν η προβολή μιας »φέτας ζωής» από παρελθόν σχετικά πρόσφατο, παρελθόν που πρόλαβε, χάρη στην επιτάχυνση των ρυθμών γενικότερης ανάπτυξης να »κλείσει» και να γίνει μακρινό ταξίδι για τους ίδιους αυτούς ανθρώπους που το έζησαν» σημειώνει για την έκθεση ο Γιάννης Μαμάης.

Ιnfo: «Αρόδο. Λιμάνια, πορθμεία και βαρκάρηδες της Ανδρου, αρχές 20ού αι.-1965», Γαύριο, απέναντι από την κεντρική προβλήτα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT