Η TV ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλ Πατσίνο είναι ο πρωταγωνιστής μιας νέας τηλεταινίας του αμερικανικού συνδρομητικού δικτύου ΗΒΟ, μιας βιογραφίας του Τζακ Κεβορκιάν, του γιατρού που πρόσφερε την ευθανασία σε ασθενείς του. Συμπρωταγωνιστούν η Σούζαν Σάραντον και ο Τζον Γκούντμαν, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Μπάρι Λέβινσον και το σενάριο του Ανταμ Μέιζερ. Ο τίτλος της ταινίας είναι «Δεν ξέρεις τον Τζακ» («You Don’t Know Jack»).

Ο Κεβορκιάν, ο επονομαζόμενος «Δόκτωρ Θάνατος», βοήθησε σε πάνω από 130 αυτοκτονίες ενηλίκων που δεν είχαν ελπίδα ζωής. Ο ίδιος είχε στείλει στην εκπομπή «60 λεπτά» μια βιντεοκασέτα που τον απεικονίζει να κάνει ευθανασία σε έναν βαρέως πάσχοντα ηλικιωμένο άνδρα. Το γεγονός αυτό οδήγησε το 1999 στην καταδίκη του με την κατηγορία της δολοφονίας δευτέρου βαθμού. Αφού έμεινε οκτώ χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε το 2007 ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η ταινία αυτή, που στηρίζεται στο βιβλίο του Νιλ Νίκολ και του Χάρι Γουίλι «Ανάμεσα στους ετοιμοθάνατους και τους νεκρούς: Η ζωή του δρος Τζακ Κεβορκιάν και ο αγώνας του για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας», καταγράφει την επαγγελματική πορεία του Κεβορκιάν (Αλ Πατσίνο) και το πώς στήνει τη «Μηχανή του Ελέους» για την «υποβοηθούμενη αυτοκτονία», ενώ ταυτόχρονα διεξάγει επικούς δικαστικούς αγώνες υπερασπιζόμενος το δικαίωμα ενός ασθενούς να πεθάνει.

Ο Γκούντμαν θα υποδυθεί τον Νίκολ, έναν παλιό φίλο και συνεργάτη του Κεβορκιάν από το 1961, επίσης υποστηρικτή του δικαιώματος στην ευθανασία. Ο Νίκολ, τεχνικός σε ένα νοσοκομειακό εργαστήριο, είχε πρόσβαση σε φαρμακευτικά υλικά, τα οποία χορηγούσε στον Κεβορκιάν για να τον διευκολύνει στο μακάβριο (γι’ άλλους φιλάνθρωπο) έργο του.

Η Σούζαν Σάραντον θα υποδυθεί την Τζάνετ Γκουντ, μια ακτιβίστρια που θα γίνει μια από τις πιο πιστές οπαδούς του Κεβορκιάν και θα εργαστεί στο πλευρό του για να διευκολύνει σε μια «ανθρωπιστική αυτοκτονία» εκείνους που πάσχουν από κάποια ανίατη ασθένεια. Αργότερα, όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Γκουντ έπασχε από βαριάς μορφής καρκίνο, εκείνη κατέφυγε στις υπηρεσίες του Κεβορκιάν, διαλέγοντας εκείνη τον χρόνο που θα πέθαινε, περιτριγυρισμένη από τους φίλους της και τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Ο Τζον Γκούντμαν, που για την τηλεοπτική του δουλειά έχει βραβευτεί με Χρυσή Σφαίρα και Εmmy, είναι γνωστός στους Ελληνες τηλεθεατές μέσω της συμμετοχής του στη σειρά «Ροζάν» με τη Ροζάν Μπαρ, ενώ και η Σούζαν Σάραντον, που έχει τιμηθεί με Οσκαρ, έχει παίξει σε αρκετές σειρές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT