Στην Πύλο και τα πέριξ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα αυτά βρίσκονται στην άκρη της ΝΔ Πελοποννήσου και μάλιστα με «συμπαθείς» τουριστικές υποδομές. Λέω «συμπαθείς» επειδή, παρότι υπάρχουν τα προσόντα, η περιοχή δεν έχει αποκτήσει την αφόρητη νεοελληνική τουριστική ανάπτυξη. Σας μιλάω για νοικοκυρεμένα πράγματα! Οι τρεις αυτές πόλεις είναι οι ομώνυμοι Δήμοι της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης με όλα τα αξιοθέατα και τις ομορφιές τους…

Η Πύλος ή Νεόκαστρο, το Βασίλειο του Νέστορα, κατά τον Ομηρο, είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου. Την ιδιαίτερη ρυμοτομία της την οφείλει στους Γάλλους του στρατηγού Μαιζώνος. Εχει 2.100 κατοίκους και μία όμορφη πλατεία με μεγάλα πλατάνια, παλαιά κανόνια και τις προτομές των ναυάρχων της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Φυσικό λιμάνι

Στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Κορυφάσιο. Οταν καταλήφθηκε από τους Αβάρους τον 6ο μ.Χ. αιώνα ονομάστηκε Αβαρίνος. Μάλλον από εκεί προήλθε και η ονομασία Ναυαρίνο (Νέο Αβαρίνο) που αναφέρεται σε όλο τον κόλπο της Πυλίας. Το λιμάνι της πόλης είναι στην ουσία όλος ο κόλπος του Ναυαρίνου. Αυτό που λένε μεγάλο φυσικό λιμάνι!

Η Πύλος έχει δύο κάστρα. Το Νιόκοστρο που είναι πάνω από την πόλη και το Παλιόκαστρο ή Παλιό Ναυαρίνο. Το πρώτο κτίστηκε από τους Τούρκους μετά την ήττα που υπέστησαν στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) ώστε να ελέγχουν την νότια είσοδο του κόλπου του Ναυαρίνου. Ονομάστηκε «Νιόκαστρο» για να διαφέρει από το κάστρο του Κορυφασίου (Παλιόκαστρο ή Παλιό Ναβαρίνο), που ήλεγχε τη βόρεια είσοδο και το παλιό λιμάνι που από τις προσχώσεις είχε κλείσει.

Αξίζει να περπατήστε την πόλη και τα στενά της με τα παλιά διώροφα. Επίσης να δείτε το ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο που χτίστηκε μεταξύ 1.300 και 1.200 π.Χ. και καταστράφηκε με την κάθοδο των Δωριέων (1.100 π.Χ.). Ακόμα, να κάνετε μια βόλτα στην Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας έξω από την Πύλο που είναι ο νοτιότερος υγρότοπος διεθνούς σημασίας των Βαλκανίων. Εχουν μετρηθεί 254 είδη πουλιών εκ των οποίων τα 79 είναι απειλούμενα είδη στην Ευρώπη και 4 από αυτά απειλούνται παγκοσμίως. Εκεί ζει και ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, είναι δε το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη που ζει αυτό το είδος. Από την Δ μεριά της Γιάλοβας θα δείτε την Βοϊδοκοιλιά, μία από τις πιο ιδιαίτερες και όμορφες παραλίες της Ελλάδας.

Η Μεθώνη, έδρα του ομώνυμου δήμου με περίπου 1.200 κατοίκους είναι κι αυτή όμορφη και γραφική και αξίζει να την περιδιαβάσετε. Η Μεθώνη, όπως την αποκαλεί ο Παυσανίας, ονομάστηκε έτσι από τον Μόθωνα λίθο, ένα βράχο που προχωρεί ως ύφαλος κάτω από τη θάλασσα. Σε αυτή την στρατηγική θέση, υπήρχε από την αρχαιότητα μια οχυρωμένη πόλη που «άλλαζε» κατακτητές.

Ο Φάρος της Σαπιέντζας

Το Κάστρο της Μεθώνης, από τα πιο σημαντικά βενετσιάνικα κάστρα που υπάρχουν στην Ελλάδα καλύπτει μιαν έκταση περίπου 93 στρεμμάτων και η περίοδος της ακμής του ήταν στην περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (13ος – 15ος αι.). Ακόμα αν έχετε τη διάθεση να πάρετε το καϊκάκι για να πάτε στο νησάκι της Σαπιέντζας. Εκεί θα δείτε ένα κουμαρόδασος ηλικίας 10.000 ετών και κουμαριές που φτάνουν τα 10 μέτρα! Ακόμα, να δείτε τον Φάρο της Σαπιέντζας που κτίστηκε από τη Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας.

Η Κορώνη, έδρα κι αυτή του ομώνυμου δήμου με 1.600 κατοίκους, είναι πανέμορφη με πολλά παραδοσιακά οικήματα με ξύλινα μπαλκόνια, εκκλησίες και αρχοντικά. Εχει όμως μια ιδιομορφία που δυσκολεύει λιγουλάκι τον επισκέπτη. Είναι χτισμένη σε μιαν απότομη πλαγιά και η διαφορά υψομέτρου κάνει το περπάτημα στα γραφικότατα στενάκια της αρκετά κουραστικό. Εχει κι αυτή το βενετσιάνικο κάστρο της που κτίστηκε από τους Βενετούς στα τέλη του 13ου αιώνα, στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν βυζαντινό φρούριο. Ο περίβολος του κάστρου καλύπτει περίπου 400 στρέμματα και καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έχουν περισωθεί και μαρτυρούν τον επιβλητικό του όγκο και το θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς να πάτε:

Με το αυτοκίνητο μέσω Τρίπολης – Καλαμάτας θα κάνετε 300 χλμ. περίπου για Πύλο. Δυσκολία στις στροφές μεταξύ Τρίπολης – Καλαμάτας.

Πού να μείνετε:

«Ελαιώνας», Γιάλοβα, τηλ. 27230-22696, www.eleonas.com. Πάνω από τον οικισμό της Γιάλοβας πλήρως επιπλωμένα σπίτια (όχι διαμερίσματα) με ατομική πισίνα. «Hotel Philip», Πύλος, τηλ. 27230-22.741/23.562. Συμπαθέστατο μικρό ξενοδοχείο στην είσοδο της Πύλου. «Hotel Miramare», Πύλος, τηλ. 27230-22.751. «Methoni Beach», Μεθώνη, τηλ 27230- 28.720.

Πού να φάτε:

Στον νομό, υπάρχει η περίφημη γουρουνοπούλα που καταναλώνεται ακόμα και το καλοκαίρι. Εναλλακτικά, για μαγειρευτά στην ταβέρνα του ξενοδοχείου «Philip» και στον «Καγκελάριο» στην παραλία της Κορώνης για φρέσκο ψάρι και μεζέδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή