Λαϊκό έργο, διαρκής σάτιρα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα έργο γραμμένο από τον Μπέρτολντ Μπρεχτ το 1928, η δημοφιλέστατη «Οπερα της πεντάρας» παρουσιάζεται από έναν θίασο με σημαντικούς Ελληνες ηθοποιούς αυτό το καλοκαίρι σε διάφορα θέατρα της χώρας. Είναι ένα έργο που αφορούσε την εποχή που ήταν προ των θυρών το παγκόσμιο οικονομικό Κραχ. Εκτοτε παραμένει ένα έργο επίκαιρο, βαθύτατα σαρκαστικό και ίσως το διασημότερο σχόλιο για το σύγχρονο οικονομικοκοινωνικό σύστημα. Ο Μπρεχτ δανείστηκε το θέμα του από την «Οπερα του ζητιάνου» του Τζον Γκέι, έργο που γνώρισε εξαιρετική επιτυχία στο Λονδίνο το 1728. Ο Κουρτ Βάιλ έγραψε για τις ανάγκες της παράστασης εξαιρετικά τραγούδια, που έγιναν σχεδόν όλα επιτυχίες και εκτός της θεατρικής σκηνής.

Η «Οπερα της πεντάρας» παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι από την Εταιρεία Τέχνης «5η Εποχή», σε συνεργασία με την εταιρεία «Πολιτισμός και Επικοινωνία» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, χορογραφίες Δημήτρη Παπάζογλου και μουσική διδασκαλία Θοδωρή Οικονόμου. Πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ρένια Λουιζίδου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μάνος Βακούσης, Νάντια Κοντογεώργη, Δημ. Βογιατζής, Κων. Γιαννακόπουλος, Δεσ. Πολυκανρίτου, και πολλοί ακόμα ηθοποιοί. Είναι οι άνθρωποι που έχουν ξαναζωντανέψει αυτό το καλοκαίρι στις σκηνές όλης της χώρας τον Ιερεμία Πίτσαμ, τον Μακίθ τον φονιά, την Πόλι, τον Μπράουν τον Τίγρη, τη Τζένη… Οι συντελεστές της παράστασης πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί ένα διαχρονικό σχόλιο στις εποχές που διανύουμε. Ενα έργο που απευθύνεται σε κάθε ηλικία, ένα έργο λαϊκό, μια σάτιρα που επαναλαμβάνεται σε κάθε εποχή.

Τη Δευτέρα 31/8 στο θέατρο Αττικού Αλσους στις 9 μ. μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή