ΧΟΡΟΣ : «Σπίτι του χορού» στη σκιά της Ακρόπολης, ένας νέος χώρος της Αθήνας

ΧΟΡΟΣ : «Σπίτι του χορού» στη σκιά της Ακρόπολης, ένας νέος χώρος της Αθήνας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Lifestyle Drug» είναι εξαιρετικό για την αναζωογόνηση του κουρασμένου μυαλού…», έλεγε πριν από λίγο καιρό στην πρεμιέρα της νέας της δουλειάς η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα. Εβαζε την Ιωάννα Καμπυλαυκά και τον Σταύρο Αποστολάτο σε μια πασαρέλα να χορεύουν σε αναγεννησιακή, ροκ, ντίσκο και trans μουσική (ως σύγχρονους πρωτόπλαστους!) και κατάφερνε να διώξει έστω και για λίγο τη μελαγχολία. Των ημερών ή μιας ολόκληρης εποχής; Δεν ήταν μόνο η μπανιέρα με τα πολύχρωμα μπαλόνια και η μεγάλη κόκκινη καρδιά.

Εκείνη την περίοδο η Αντιγόνη Γύρα μόλις είχε εγκαινιάσει τον νέο χώρο «Κινητήρας Στούντιο-Αrtistic Residency Centre» στην οδό Ερεχθείου 22 στην Ακρόπολη και για πρώτη φορά η ομάδα αποκτούσε ένα μόνιμο «σπίτι». Διπλή γιορτή χαράς με το «Lifestyle Drug» να κάνει το ποδαρικό. Την ίδια ώρα καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένοι αποκτούσαν μια κατοικία όπου θα μπορούν και ήδη το έχουν κάνει, να δημιουργούν, να ερευνούν και να παρουσιάζουν έργα τους σε εξέλιξη σε ανθρώπους του χορού και του θεάτρου.

«Στον Κινητήρα πιστεύουμε ότι η ζωή είναι τέχνη και η τέχνη είναι ζωή. Ο βασικός μας στόχος είναι η ουσιαστική επαφή με τη ψυχή μας, το σώμα και τους ανθρώπους γύρω μας μέσα από τον χορό, το θέατρο και κάθε μορφή έκφρασης και τέχνης» λένε η Αντιγόνη Γύρα και Βίκυ Αδάμου καλλιτεχνικές διευθύντριες της ομάδας που ιδρύθηκε το 1996. Το έργο του Κινητήρα υπήρξε πάντα ξεχωριστό. Δουλειές ευφάνταστες, φρέσκιες, προκλητικές βασισμένες στις θεωρίες του Rudolf Laban, του Augusto Boal και του Θεάτρου της Επινόησης (Devised Theatre) με χορευτές, ηθοποιούς και ερασιτέχνες.

Ατμόσφαιρα

Την ιδιαιτερότητα της ομάδας έχει κληρονομήσει φυσικά και ο χώρος που πλέον τον προστατεύει. Στο «Κινητήρας Στούντιο-Αrtistic Residency Centre» η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν οικογενειακή. Οι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό (μόλις έφυγε η χορεύτρια και χορογράφος Νίνα Δίπλα η οποία εργάζεται στη Γαλλία) όχι μόνο διδάσκουν ή δημιουργούν αλλά και ζουν στον χώρο περνώντας αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους με όσους συμμετέχουν στα σεμινάριά τους. Κυριολεκτικά ένα «καλλιτεχνικό» σπίτι! Τα προγράμματα του Στούντιο (για διάφορα είδη χορού, κίνησης, υποκριτικής, σκηνοθεσίας κ.ά) απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και στην κοινότητα. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (στις 11.15 το πρωί και στις 5.30 το απόγευμα) το μάθημα της Κίνησης εξασκεί το σώμα, τις θεατρικές και τις χορευτικές δυνατότητες ανθρώπων όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων. Υπάρχουν και άλλα πολλά. Αξίζει η βόλτα για να τα μάθουμε «από κοντά».

Κινητήρας Studio, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ. 210 9248328.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή