Η Μόστρα ανοίγει με Τορνατόρε

Η Μόστρα ανοίγει με Τορνατόρε

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Με έμφαση στο συναίσθημα, το γέλιο και το δάκρυ, αρχίζει σήμερα η 66η Μόστρα της Βενετίας. Οπως λέει ο διευθυντής του φεστιβάλ Μάρκο Μίλερ, «νομίζω ότι δεν έχω κλάψει και δεν έχω γελάσει τόσο πολύ όσο βλέποντας τις ταινίες για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ».

Επειτα από περίπου δύο δεκαετίες, η Μόστρα ανοίγει απόψε με μια ιταλική παραγωγή, το «Baaria» του Τζουζέπε Τορνατόρε, μια ταινία για τη ζωή σε μια μικρή πόλη της Σικελίας. Σύμφωνα με τον Μίλερ, η ταινία «είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η ιταλική κινηματογραφική βιομηχανία αυτή τη στιγμή. Μια ταινία που να αποδεικνύει ότι έχει νόημα να επενδύσει κανείς πολλά χρήματα στο όραμα ενός δημιουργού, επειδή μ’ αυτό τον τρόπο η βιομηχανία μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε μηχανή παραγωγής ονείρων».

Το Μπόλιγουντ

Η φετινή Μόστρα, που συναγωνίζεται το φεστιβάλ του Τορόντο που πραγματοποιείται την ίδια περίοδο, παρουσιάζει περίπου 80 ταινίες από 32 χώρες σε όλα της τα τμήματα. Μεγάλος είναι ο αριθμός των αμερικανικών και των ιταλικών παραγωγών που παρουσιάζονται αυτή τη χρονιά, 17 και 22 αντίστοιχα, ενώ συμμετέχουν και τέσσερις ταινίες από την Ινδία, μια χώρα που συνήθως απέχει από τα κινηματογραφικά φεστιβάλ. «Οι Ινδοί λένε συχνά ότι δεν χρειάζονται τα φεστιβάλ», λέει ο Μίλερ, που έπεισε παραγωγούς τόσο του Μπόλιγουντ, όσο και καλλιτεχνικών ταινιών, ότι η παρουσία τους στη Μόστρα της Βενετίας μπορεί να δώσει στις ταινίες τους μια ευκαιρία στις δυτικές αίθουσες.

Από τις αμερικανικές ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το νέο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Capitalism: a love story», που αναφέρεται στην οικονομική κρίση. Είναι η πρώτη παρουσία του Μουρ έπειτα από τη νίκη του στις Κάννες με το «Fahrenheit 9/11» και τη συμμετοχή του στο ίδιο φεστιβάλ με το «Sicko».

Η προσωπικότητα του Μίλερ είναι που κινεί όλα τα τμήματα του φεστιβάλ και πετυχαίνει την ποικιλία στην επιλογή των ταινιών. Ο ίδιος μιλάει επτά γλώσσες, ανάμεσά τους και κινεζικά, κάτι που εξηγεί και τη μεγάλη συμμετοχή ασιατικών ταινιών στη Βενετία, ενώ βλέπει περισσότερες από 2.000 ταινίες τον χρόνο, προκειμένου να επιλέξει εκείνες που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

Εναλλακτική διανομή

Μία από τις προσωπικές του πρωτοβουλίες που λανσάρεται αυτή τη χρονιά, είναι η λειτουργία ενός εναλλακτικού συστήματος διανομής που θα βοηθήσει τις καλλιτεχνικές ταινίες. Η ιστοσελίδα theauteurs.com που στήνεται αυτή την περίοδο, έχει σκοπό να παρατείνει τη «διάρκεια ζωής» των ταινιών που προβάλλονται στις Κάννες, το Βερολίνο και τη Βενετία και δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο εμπορικό κύκλωμα διανομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή