Ρωσική απόβαση στη Θεσσαλονίκη

Ρωσική απόβαση στη Θεσσαλονίκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Πέρυσι ταξίδεψαν στο Κunsthi storisches Museum της Βιέννης, φέτος στο Ca’ Rezzonico της Βενετίας, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε και αυτό τον μήνα κάνουν στάση στη Θεσσαλονίκη για τη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης…

Σαράντα πέντε έργα σύγχρονων Ρώσων κι όχι μόνο καλλιτεχνών από ένα νέο πολιτιστικό ίδρυμα της Ρωσίας, συνθέτουν την κεντρική αυτή έκθεση «Μόσχα- Θεσσαλονίκη 2009» με τίτλο «Subjective Visions», έργα της συλλογής του Stella Art Foundation που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Νέο ρωσικό ίδρυμα

Προέρχονται από τη συλλογή του Stella Art Foundation ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που ιδρύθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Στέλλα Κεσάεβα για να προβάλει τη ρωσική τέχνη και να δημιουργήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο – αμαξοστάσιο της δεκαετίας του 1920 που φέρει την υπογραφή του Κονσταντίν Μελνίκοφ, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σοβιετικής αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.

Το ίδρυμα παρά την ολιγοετή του διαδρομή έχει έντονη παρουσία στη διεθνή εικαστική σκηνή δίνοντας το έναυσμα για τρία πεδία δράσης και στοχασμού: του ποιείν, του συλλέγειν, του επιμελείσθαι.

«Μια συλλογή συσσωρεύει ψηφίδες δημιουργικού χρόνου, δημιουργώντας τεκμήρια του παρελθόντος για το μέλλον, ενώ μια επιμελητεία κάνει τη συλλογή ζωντανή στο παρόν, προκαλώντας το συνένοχο βλέμμα του παρατηρητή…», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου.

Για τη «Subjective Visions» στη Θεσσαλονίκη, από τα 600 έργα της συλλογής έχουν επιλεγεί έργα γνωστών Ρώσων καλλιτεχνών μεταξύ αυτών του Νικίτα Αλεξέφ, Γιούρι Αβακούμοφ, Ιγκόρ Μακαρέβιτς και Ελένα Ελαγκίνα, Ολεγκ Κουλίκ, Ιλια και Εμίλια Καμπακόφ, Αλεξάντερ Γκνιλίτσκι, Ντμίτρι Γκουτόφ, Μαρία Κονσταντίνοβα, αλλά και των Αμερικανών φωτογράφων Ρόμπερτ Μάπλθορπ, Σπένσερ Τιούνικ και του Νεοϋορκέζου ζωγράφου Αλεξ Κατζ. Ο τελευταίος φιλοτέχνησε το πορτρέτο της Κεσάεβα που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτήματα

Η πρόταση από τη συλλογή του Stella Art Foundation αποτελεί μια αυτόνομη έκθεση που για την επιμελήτρια, Θάλεια Στεφανίδου, προκαλεί απαντήσεις στα ερωτήματα: πώς δομείται ένα έργο τέχνης; Πώς χτίζεται μια συλλογή και πώς αναδιατάσσεται το περιεχόμενό της σε σχέση με καινούργιους χώρους υποδοχής της και την επιμελητειακή ευθύνη;

Το πρότζεκτ «Subjective Visions» οργανώνεται από το Stella Art Foundation (Μόσχα), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης και την ArtBOX.gr. Εγκαινιάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ώς την 1η Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή