ΑΠΟΨΗ : Οι νέες τεχνολογίες, η ενέργεια και η αισθητική

ΑΠΟΨΗ : Οι νέες τεχνολογίες, η ενέργεια και η αισθητική

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φωτισμός των κτιρίων της πόλης μας χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια όσον αφορά τον σχεδιασμό και το αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνύπαρξη της σύγχρονης και παλαιάς αρχιτεκτονικής στο αστικό περιβάλλον. Τα νέα κτίρια εισάγονται δυναμικά στο νυχτερινό τοπίο της πόλης με έντονους φωτισμούς που τονίζουν τον λιτό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα τους. Πολλές φορές όμως παρατηρούνται και δείγματα υπερβολής κυρίως στις χρωματικές επιλογές και εντάσεις του φωτισμού. Αντιθέτως τα ιστορικά κτίρια χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσέγγιση και μελέτη λόγω του ότι ο φωτισμός καλείται να ενταχθεί σε ένα ήδη υπάρχον κτίσμα με ιστορία και μνήμη για τους κατοίκους.

Μια μεγάλη κατηγορία έργων που αναλαμβάνουμε είναι τέτοιου είδους κτίρια και μνημεία. Η φιλοσοφία που ακολουθείται είναι η ανάδειξη των δομικών και μορφολογικών στοιχείων του αρχιτεκτονικού έργου προσδίδοντας στο κτίριο τη νυχτερινή του ταυτότητα χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο ιστορικός του χαρακτήρας. Αρνητικό φαινόμενο είναι η τάση να προσδίδεται δραματικός φωτισμός στα κτίρια παραμορφώνοντάς τα. Η μελέτη φωτισμού κτιρίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η αρχιτεκτονική και λειτουργία του, η ιστορικότητα, η πολυπλοκότητα των δομικών στοιχείων και λεπτομερειών της πρόσοψης, ο φωτισμός γειτονικών κτιρίων, η προώθηση σύγχρονων και ευέλικτων συστημάτων φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας, η επιλογή ανθεκτικών υλικών και τεχνολογίας που να επιτρέπει την ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης, η χρονική συνέχεια και οπτική διαδοχή ανάμεσα στη νυχτερινή και πρωινή εικόνα του κτιρίου, η ευαισθησία μνημείου σε υψηλά αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες και η αποφυγή φαινομένων υπερφωτισμού.

Πρόσφατα έργα της ομάδας Bright Plus είναι ο φωτισμός του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών στην Πανεπιστημίου καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας όπου συνεργάστηκαν η Μαρία Δανηλάτου, αρχιτέκτων μηχανικός και ο Σωτήρης Σουγλές, σύμβουλος φωτισμού.

Ενα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές πόλεις, και στην Αθήνα, είναι αυτό της χρωμορύπανσης. Η άσκοπη χρήση χρωματικών φίλτρων, λαμπτήρων και μέσων εναλλαγής χρωμάτων φωτισμού (changing color) επιβαρύνει την οπτική αίσθηση και άνεση στο αστικό περιβάλλον. Η νέα τάση στον φωτισμό κτιρίων είναι η εναλλαγή χρωμάτων με Kelvin από τα πολύ θερμά στα πιο ψυχρά και φυσικά η εξοικονόμηση ενέργειας. Τα φωτιστικά σώματα δεν αποτελούν πια ξεχωριστές φόρμες της όψης του κτιρίου, αλλά ενσωματώνονται στον σκελετό του.

* Ο Νίκος Βασιλείου είναι μηχανολόγος-μηχανικός, αντιπρόεδρος «Μπράιτ-ειδικός φωτισμός Α.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή