Κόκκινο χαλί για τον Τσάβες στη Βενετία και άλλες ιστορίες…

Κόκκινο χαλί για τον Τσάβες στη Βενετία και άλλες ιστορίες…

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Εντονα πολιτικοποιημένες ήταν οι τελευταίες ημέρες στην 66η Μόστρα, με αποκορύφωμα την παρουσία του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του νέου ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν. Το «Νότια των συνόρων» του Αμερικανού σκηνοθέτη, που προβλήθηκε χθες εκτός συναγωνισμού στο επίσημο πρόγραμμα, είναι όπως λέει ο ίδιος ο Στόουν, μια ματιά στις σαρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη Νότια Αμερική.

Ο Στόουν πέρασε πολύ χρόνο παίρνοντας συνεντεύξεις από τον Τσάβες και η φιλική σχέση τους αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας να ταξιδέψει στη Βενετία. Εκτός από τον Τσάβες, ο Στόουν συνομιλεί στην ταινία με τους ηγέτες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας, της Κούβας και της Παραγουάης.

Δεύτερο δείγμα πολιτικοποιημένου με μια ευρύτερη έννοια σινεμά, τα «Αληθοφανή ψέματα» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, κι αυτό στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα. Με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον, ο Αμερικανός σκηνοθέτης αφηγείται με χιούμορ μια ιστορία επιχειρηματικής απάτης και της αποκάλυψής της με τη συνεργασία ενός πληροφοριοδότη με το FΒΙ.

Ακραία πολιτικός ήταν όπως πάντα ο Μάικλ Μουρ, ο οποίος συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα με το «Capitalism: a love story». Ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην οικονομική κρίση και στη δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων, έχει για πρωταγωνιστή ως συνήθως τον ίδιο τον Μουρ, ο οποίος παρουσιάζει εξωφρενικές, αλλά και τόσο συνηθισμένες πια ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τα πάντα κι ακόμη περισσότερα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Ο καπιταλισμός είναι το κακό και δεν μπορείς να επιβάλεις ρυθμίσεις στο κακό», λέει ο Μουρ στην ταινία. «Πρέπει να εξαλειφθεί και να τον αντικαταστήσουμε με κάτι που είναι καλό για όλους κι αυτό το κάτι είναι η δημοκρατία». Ο Μουρ πιστεύει στις προθέσεις του Μπαράκ Ομπάμα, όμως σημειώνει ότι η εκλογή του και η διάθεσή του για αλλαγές δεν αρκούν. «Η δημοκρατία δεν είναι ένα άθλημα απλώς για να το παρακολουθούμε. Απαιτεί συμμετοχή. Αν ο Ομπάμα θα πετύχει ή όχι θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνουμε για να τον στηρίξουμε».

Στα παράλληλα γεγονότα του φεστιβάλ, τέλος, σημειώνουμε την απονομή ενός βραβείου συνολικής προσφοράς στο πρωτοποριακό στούντιο animation της Pixar. Στη Βενετία οι επικεφαλής του στούντιο έδειξαν την τρισδιάστατη βερσιόν του «Toy Story», ενώ το επόμενο καλοκαίρι θα προβληθεί στις αίθουσες το «Toy Story 3».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή