Σινεμά και Υγεία: πρώτο βραβείο σε «Αγγλο χειρουργό»

Σινεμά και Υγεία: πρώτο βραβείο σε «Αγγλο χειρουργό»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΑΒΕΙΑ. Ραντεβού για τον Σεπτέμβριο του 2010 έδωσαν στην Κω οι διοργανωτές, αλλά και το κοινό, του νεόκοπου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας «Ιπποκράτης», που έκλεισε με την απονομή των βραβείων στον θερινό κινηματογράφο «Ορφέας». Ηταν μια, κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερα ενθαρρυντική πρώτη χρονιά και τώρα αναμένουμε τη συνέχεια. Το πρώτο βραβείο κοινού δόθηκε στον «Αγγλο χειρουργό» του Αγγλοαυστραλού Τζέφρι Σμιθ. Γυρισμένη σε ένα νοσοκομείο της Ουκρανίας γεμάτο απεγνωσμένους ασθενείς και αυτοσχέδιο εξοπλισμό, η ταινία αποτελεί μια ενδόμυχη περιγραφή του νευροχειρουργού Χένρι Μαρς, καθώς αυτός παλεύει με τα διλήμματα της σχέσης γιατρού-ασθενούς.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Dr Henry Smith δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Κως είναι θαυμάσιο μέρος: «Το να κοιμάμαι με τον απαλό ήχο του Αιγαίου στ’ αυτιά μου ήταν θαυμάσιο. Ελπίζω το φεστιβάλ να γίνεται ολοένα δυνατότερο. Τώρα ανεβαίνω στο ποδήλατό μου για να πάω στο τεράστιο νοσοκομείο – εργοστάσιο, όπου πηγαίνω για τη βάρδια μου στα εξωτερικά ιατρεία».

Το δεύτερο βραβείο κοινού μοιράστηκαν οι ταινίες «Ο μπαμπάς μάς ξέχασε» του Rick Minnich και «Ο νεαρός Φρόιντ» των Σουηδών σκηνοθετών Pe Holmquist και Suzanne Κhardalian.

Ειδική μνεία απέσπασε ο Καναδός John Zaritsky για την ταινία «Τουρίστας αυτοκτονίας». Τα δύο πρώτα «ελληνικά» βραβεία κέρδισαν οι «Μικρές χαρές» του Κωνσταντίνου Πιλάβιου και η ταινία «Ακουσέ με» της Μαριάννας Οικονόμου. Στην ενότητα των ταινιών μεγάλου μήκους, το πρώτο βραβείο πήγε στην ταινία «Ιχνηλατώντας τα βλαστοκύτταρα: Ανεξερεύνητη γη» της Αμερικανίδας Maria Finitzo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή