Στο και πέντε διορισμός Δ.Σ. στο ΕΚΕΒΙ, σε προεκλογικό ρυθμό

Στο και πέντε διορισμός Δ.Σ. στο ΕΚΕΒΙ, σε προεκλογικό ρυθμό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ. Παρ’ ότι η θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ έχει λήξει από τον περασμένο Μάιο, παρότι ο μέχρι χθες πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Πέτρος Μάρκαρης και η αντιπρόεδρος Λένα Διβάνη είχαν γνωστοποιήσει στον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά την άποψή τους να μην είναι στη νέα θητεία του Δ.Σ., ο υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε στις 31 Αυγούστου 2009 να διορίσει νέο Δ.Σ. στο ΕΚΕΒΙ, και την ίδια ημέρα (!) η απόφασή του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως!

Το νέο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ αποτελούν οι: Μαρία Μιχαηλίδου ως πρόεδρος (τεχνοκριτικός και ιστορικός τέχνης, επίτιμη γενική διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού. Η κ. Μιχαηλίδου είχε την ευθύνη της καταγραφής των αντικειμένων της βασιλικής περιουσίας στο Τατόι, λόγω της θέσεώς της ως διευθύντριας στην Εθνική Πινακοθήκη τότε), Παναγιώτης Νικολόπουλος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, επί τιμή διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης, ως αντιπρόεδρος. Γραμματέας είναι ο συγγραφέας Διον. Μαγκλιβέρας και μέλη οι: Μαρία Παναγοπούλου (προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟ), Θαν. Βαλτινός (Εταιρεία Συγγραφέων), Βασ. Βιτσαξής (Ελλ. Εταιρεία Μεταφραστών), Μαρία Αλεξανδράκη (Ενωση Βιβλιοθηκονόμων) και Γ. Στεφάνου και Σαμ. Γαβριηλίδης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, ως εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων του βιβλίου στο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ. Τα σωματεία είχαν επιλέξει από την περασμένη άνοιξη τους εκπροσώπους τους.

Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ανατρέπει μια άγραφη παράδοση του οργανισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα: ότι πρόεδροι ήταν προσωπικότητες από τον χώρο του βιβλίου (1995: Τίτος Πατρίκιος, 1996: Σπύρος Πλασκοβίτης, 1999: Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου, 2004: Δημήτρης Νόλλας, 2008: Πέτρος Μάρκαρης). Σίγουρα, οι επικεφαλής του νέου Δ.Σ. είναι, αν μη τι άλλο, έκπληξη για τον χώρο του βιβλίου.

Μόλις άρχισε να γίνεται γνωστός ο διορισμός του νέου Δ.Σ., υπήρξαν αντιδράσεις και προβληματισμός από τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, Γιώργο Στεφάνου και Σάμη Γαβριηλίδη, οι οποίοι πιστεύουν ότι επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι αντιδεοντολογικό να αποδεχθούν τον διορισμό. Ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης δήλωσε στην «Κ»: «Είμαι σε προβληματισμό αν θα αποδεχθώ έναν διορισμό που γίνεται από έναν υπουργό που στην ουσία δεν υφίσταται και φαίνεται σαν προεκλογική πράξη». Ο ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, εκπρόσωπος της Εταιρείας Συγγραφέων, ενημερώθηκε από την «Κ» για τον διορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή