Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ετών 15!

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ετών 15!

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΙΤΙΚΗ. Να, λοιπόν, που το Φεστιβάλ της Καλαμάτας «μας» έφτασε στα 15 του και οσονούπω ενηλικιώνεται. Ομως προσοχή: η ΔΕΠΑΚ παραχώρησε τη θέση της στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας, που δεν είναι η… «ΚΕΔΗΚΑ», αλλά ο ΦΑΡΙΣ, από το όνομα του ιδρυτή της πανάρχαιης πόλης που προς τιμήν του ονομάστηκε Φαραί. Στη σύγχρονη πόλη υπάρχει μεγάλη οδός Φαρών, καφέ-μπαρ και ξενοδοχείο Φαραί. Φέτος, το Φεστιβάλ, παράλληλα με τις καινούργιες προσωπικότητες που μας αποκάλυψε, επανέφερε μερικούς εξέχοντες παλιούς γνωστούς που με χαρά ξαναβλέπουμε.

Θεωρώ κατόρθωμα την άφιξη και παρουσίαση της ομάδας Karas του μεγάλου δημιουργού Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, ενός καλλιτέχνη εξαιρετικού διαμετρήματος που από τις εικαστικές τέχνες και τον κλασικό χορό μεταπήδησε στο modern dance, την performance art ή μια Art -μια Τέχνη μοναδικής αισθητικής και πρωτοτυπίας. Τίτλος του έργου που είδαμε «Obsession – Un chien A» («Εμμονή – Ενας σκύλος Α») και ο ίδιος ο δημιουργός υπογράφει χορογραφία, σκηνοθεσία, σχεδιασμό κοστουμιών και σκηνικών, μουσική επιμέλεια και φωτισμούς… αχ, τι φωτισμούς! Κέντημα, ζωγραφική, γλυπτική, light design, μαγικό!

Δεν κατάλαβα καθόλου τη σχέση της «Εμμονής» με την ταινία των Μπουνιουέλ-Νταλί «Ενας Ανδαλουσιανός Σκύλος». Ούτε ανακάλυψα «τα αμιγώς θεατρικά μέσα με τα οποία αυτή αναπαράγει επί σκηνής την ατμόσφαιρα της βωβής ταινίας». Θυμάμαι πάντα την κραυγή που μου ξέφυγε στη σκηνή που το ξυράφι τέμνει τον βολβό ενός ματιού, τη δεκαετία του ’50 στην Κινηματογραφική Λέσχη, στο σινεμά Αστυ. Εδώ δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε αυτό ή στα άλογα που σέρνουν το grand piano ή στα χάδια στους γλουτούς. Τη μεγαλύτερη εσωτερική ένταση δημιούργησε ο surround sound, την εξωτερική ο ίδιος ο Σαμπούρο με τις σπαστικές, παραπληγικές α λα Μπούτο κινήσεις και την αισθητική/συναισθηματική, η θεϊκή χορεύτρια Γιχόκο Σάτο. Τέτοιο χορευτικό πλάσμα είχα χρόνια να δω. Με άψογη κλασική τεχνική, πλαστικότητα που μόνο μια εξ Ανατολής ερμηνεύτρια θα μπορούσε να διαθέτει: μια χαρισματική, μοναδική ύπαρξη που, βέβαια, αποθεώθηκε. (Αμφιθέατρο Κάστρου 16/7).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή