ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο «πορτρετίστας»… αληθινών ανθρώπων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο «πορτρετίστας»… αληθινών ανθρώπων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Shoot me, Rankin!», φωνάζουν οι Εγγλέζοι που καταφθάνουν από ολόκληρη τη βρετανική επικράτεια στον πολυχώρο Old Truman Brewery του Λονδίνου, εδώ κι ένα μήνα. Είναι καλοντυμένοι, το παίζουν άνετοι και ανυπομονούν: τα δικά τους 15 λεπτά της διασημότητας όπου να ‘ναι αρχίζουν.

Ο Rankin, o εκκεντρικός φωτογράφος διασημοτήτων, τους έχει κλείσει ραντεβού για το «Rankin live», το νέο μεγαλόπνοο πρότζεκτ του. Ολα τα μοντέλα του είναι «αληθινοί άνθρωποι» -απλώς άσημοι, δηλαδή- και σ’ αυτή τη φωτογράφιση μονοπωλούν το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη. Ως τις 18 Σεπτεμβρίου, χίλιοι Βρετανοί θα ξέρουν -στο περίπου- πώς ένιωσαν η Χάιντι Κλουμ, ο Τζάρβις Κόκερ, η Μόνικα Μπελούτσι, ο Ντέμιεν Χιρστ και η βασίλισσα Ελισάβετ όταν βρέθηκαν μπροστά στον φακό του Rankin.

Να έχετε, όμως, στυλ!

Οχι πως τους αφιερώνει και τον ίδιο ακριβώς χρόνο: δεκαπέντε λεπτά τού είναι αρκετά: στήνει, φωτογραφίζει, προβάλλει την εικόνα σε προτζέκτορα μεγέθους τριών και πλέον μέτρων, την εκτυπώνει και την κρεμάει επί τόπου στους τοίχους του παλιού ζυθοποιείου. Κι όποιος θέλει μπορεί και να αγοράσει τις φωτογραφίες, προς 50 ευρώ τη μία (υπέρ των σκοπών της ανθρωπιστικής οργάνωσης Οxfam).

Στο online προσκλητήριο ο 42χρονος φωτογράφος είχε λάβει, βέβαια, τα μέτρα του, έτσι ώστε όσοι θα εμφανιστούν απέναντί του να μην είναι… υπερβολικά καθημερινοί άνθρωποι: «Αν έχετε στυλ που ξεχωρίζει, είστε ενθουσιώδεις και σας χαρακτηρίζει μια κάποια βρετανική εκκεντρικότητα, ελάτε»!

Τα άτομα που επέλεξε είναι τουλάχιστον φωτογενή. Ο Rankin έκανε για τον καθένα από τους χίλιους ό, τι κάνει για τους διάσημους, 22 χρόνια τώρα. «Οι φωτογραφίες που τραβάω δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα δικό μου», λέει. «Το styling των μαλλιών και των ρούχων, μαζί με το μακιγιάζ στηρίζουν τη φαντασίωση που γεννιέται στο μυαλό του φωτογράφου. Βγαίνει και η προσωπικότητα του ατόμου ώς ένα βαθμό, αλλά κυρίως φτιάχνουμε σενάρια». Τον αποκαλούν «εμπορικό» φωτογράφο, αλλά εκείνος προτιμά το «πορτρετίστας». Τον έχουν χαρακτηρίσει ιδιοφυΐα, αλλά και ατάλαντο. Ενα είναι το σίγουρο: τη δική του επιτυχία μόνο λίγοι συνάδελφοί του την έχουν γευθεί.

Με θράσος

Ξεκίνησε στα είκοσί του χρόνια, με θράσος: «Δεν υπέβαλα ποτέ την πτυχιακή μου εργασία για να πάρω το πτυχίο μου από το London College of Printing», σημειώνει. «Θεωρούσα πως όλοι οι καθηγητές μου ήταν κατώτεροί μου. Δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν τη δουλειά μου, για ποιο λόγο να έμενα κι άλλο»; Στα 42 του πλέον σήμερα, μπορεί να καυχιέται για πολυάριθμες φωτογραφίσεις μόδας, διαφημίσεις, εξώφυλλα κορυφαίων περιοδικών, ειδικά πρότζεκτ, μερικές ακόμα φωτογραφίσεις υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών, αλλά και για το δικό του περιοδικό, το «Dazed and Confused» (το εκδίδει από το 1992, μαζί με τον φίλο του δημοσιογράφο Τζέφερσον Χακ).

Τα τελευταία έξι χρόνια δεν χορταίνει να «φτιάχνει σενάρια» για μια πανύψηλη, κατάξανθη Φινλανδή. Είναι το τοπ μόντελ Τουούλι Σίπστερ, η αγαπημένη του. Τα περισσότερα από τα σενάριά του την θέλουν να ποζάρει ολόγυμνη και χωρίς μακιγιάζ, για διαφημίσεις ουίσκι. Για το λεύκωμα «Τuulitastic», μάλιστα, η φαντασίωσή του άγγιξε τα όρια της πορνογραφίας, όπως σχολίασαν διάφοροι επικριτές του.

Πρότζεκτ «Rankin live» και αναδρομική έκθεση του Rankin έως 18 Σεπτεμβρίου, The Old Truman Brewery, Λονδίνο. www. rankin. co. uk

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή