Φοιτητική γειτονιά με ιδιαίτερο στυλ στο Μεταξουργείο

Φοιτητική γειτονιά με ιδιαίτερο στυλ στο Μεταξουργείο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Δύο ομάδες από την Ιαπωνία, μια από την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (η τελευταία με ελληνική συμμετοχή) και δύο Πορτογάλοι οι οποίοι δηλώνουν έδρα την Ελλάδα είναι οι πέντε φιναλίστ του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε το καλοκαίρι η εταιρεία ανάπτυξης OLIAROS για τον σχεδιασμό μιας ιδιωτικής φοιτητικής εστίας σε οικόπεδο στην οδό Μαραθώνος 34 στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού.

Ο διαγωνισμός παρουσιάζει μια σειρά από ενδιαφέρουσες πρωτοτυπίες. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ιδιωτικός φορέας διοργανώνει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επιτυγχάνοντας τόσο ευρεία συμμετοχή: 245 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 50 ελληνικές. Ο διαγωνισμός είχε όριο ηλικίας. Απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 35 ετών. Επίσης, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ξέρουμε ότι το πρώτο βραβείο θα υλοποιηθεί. Το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει στην ιδιοκτησία της OLIAROS η οποία βρίσκεται σε επαφή με τους κατόχους των γειτονικών ιδιοκτησιών προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες επέκτασης του project και να έχουμε στην περιοχή ένα νέο φοιτητικό κέντρο, συμβατό με τον νεανικό-πειραματικό χαρακτήρα της περιοχής. Δάφνες πρωτοτυπίας διεκδικεί και η διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου βραβείου: από τη Δευτέρα τα μέλη της κριτικής επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με τους πέντε φιναλίστ για να διευκρινιστούν ακόμα πέρισσότερο τα στοιχεία των μελετών και να φτάσουμε στις 11 Ιανουαρίου 2010 οπότε και προγραμματίζεται η ανάδειξη του πρώτου βραβείου. Στην τελική κρίση θα προσμετρηθεί και η ψήφος του κοινού. Οι πέντε μελέτες θα εκτεθούν στο οικόπεδο της οδού Μαραθώνος από την 1η έως τις 7 Οκτωβρίου και σε αυτό το διάστημα ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει την αγαπημένη του πρόταση μέσω sms.

8ος κριτής το κοινό

Η γνώμη του κοινού θα αποτελέσει τον 8ο κριτή, ισότιμη δίπλα στις προτιμήσεις των επτά μελών της επιτροπής. Μιας κριτικής επιτροπής με μια ισορροπημένη αναλογία ανάμεσα σε σημαντικούς ακαδημαϊκούς όπως ο καθηγητής Ηλίας Ζέγγελης ή ο Ελβετός Marcel Meili από το Studio Basel και νέα αστέρια της διεθνούς σκηνής: ο Δανός Bjarke Ingels, πρώην συνεργάτης του Ρεμ Κούλχαας και επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ κι από φέτος στο Columbia της Νέας Υόρκης και ο Yoshiharu Τsukamotο, καθηγητής στο Tokyo University, και σημαντικός εκπρόσωπος της νέας γενιά Γιαπωνέζων αρχιτεκτόνων. Την ελληνική «πλευρά» συμπληρώνουν ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κούρκουλας, ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ο Ιάσωνας Τσάκωνας, εκ μέρους της OLIAROS. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δικαιώνουν όσους τολμούν να ποντάρουν στις νέες φωνές της αρχιτεκτονικής: ένα χορταστικό πανόραμα των διεθνών τάσεων με ευρηματικές λύσεις που μας προετοιμάζουν για μια νέα γενιά κατοικιών, φοιτητικών και όχι μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή