Εργα Τουόμπλι στα εγκαίνια της Γκαγκόζιαν

Εργα Τουόμπλι στα εγκαίνια της Γκαγκόζιαν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Με τον Σάι Τουόμπλι συνηθίζει να εγκαινιάζει τους νέους χώρους του ο Λάρι Γκαγκόζιαν. Είναι κάτι σαν παράδοση. Τα έργα του ογδοντάχρονου πια Αμερικανού καλλιτέχνη είναι τα πρώτα που παρουσιάζονται στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού Μέρλιν 3, όπου και στεγάζεται το νέο παράρτημα μιας από τις πιο σημαντικές γκαλερί στον κόσμο. Η «άφιξη» της γκαλερί στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ένα κύμα ερωτήσεων για τη χρονική της στιγμή, την επιλογή της Αθήνας, τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών. Για τους ανθρώπους της γκαλερί, οι απαντήσεις είναι απλές: η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει το πρόγραμμα επέκτασης της γκαλερί, η τέχνη κατέχει μεγάλη θέση στην ιστορία της Αθήνας και ενώ δεν υπάρχουν άμεσες προοπτικές για την παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών, δεν το αποκλείουν μελλοντικά.

Από αύριο τουλάχιστον, πρωταγωνιστής θα είναι ο Τουόμπλι και μόνον ο Τουόμπλι. Ο χώρος είναι μικρός, λιτός, προσωπικός. Τέσσερα μεγάλα τελάρα, στα οποία διαβάζουμε στίχους στα αγγλικά: «Leaving Paphos ringed with waves»… Μια παραλλαγή ενός αποσπάσματος στίχων του Αλκμάνος, λυρικού χορικού ποιητή του 7ου αιώνα π.Χ. Από τους ίδιους στίχους που ηχούν και στον τίτλο αυτής της νέας σειράς έργων του Τουόμπλι («λιποίσαν και Πάφον περιρρύταν»), έως το έντονο τιρκουάζ στο φόντο αλλά και το γνώριμο πορτοκαλί των ελληνικών καϊκιών, οι εικόνες τιμούν κατά κάποιον τρόπο την Ελλάδα. Αλλωστε, ο Τουόμπλι έχει πει αναφερόμενος στον στίχο του Αλκμάνος: «Είναι πολύ σημαντικός για μένα. Είμαι ένας καλλιτέχνης της Μεσογείου»…

Τουόμπλι στη Μάντισον, Τουόμπλι και στη Μέρλιν. Γιατί παράλληλα με την έκθεση στην Αθήνα, μια σειρά από μπρούντζινα γλυπτά του Τουόμπλι εκτίθενται στην γκαλερί Γκαγκόζιαν στην Νέα Υόρκη. Τιμή μας, λοιπόν. Και για όσους φοβούνταν ότι ο χώρος έρχεται να εξυπηρετήσει μόνο μια μικρή ομάδα συλλεκτών που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τέχνη από τον Γκαγκόζιαν, τα νέα είναι θετικά: όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στον νέο χώρο, αρκεί να χτυπήσουν το κουδούνι ή, ακόμα καλύτερα, να πάρουν ένα τηλέφωνο πριν καταφθάσουν (τηλ. 210-36.40.215), ώστε το ευγενέστατο προσωπικό της γκαλερί να τους αφιερώσει τον κατάλληλο χρόνο και την προσοχή για να κατανοήσουν τα έργα που έχουν μπροστά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή