Ο κοσμοπολίτης Γ. Μαγκανάρης

Ο κοσμοπολίτης Γ. Μαγκανάρης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Υπάρχουν άνθρωποι που η ζωή τους δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό απ’ τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα. Υπάρχουν άλλοι που στην πορεία του βίου τους συναντάς σύμπασα σχεδόν την πνευματική και καλλιτεχνική ιντελιγκέντσια μιας εποχής.

Στην περίπτωση του Αλεξανδρινού ζωγράφου Γιάννη Μαγκανάρη (1918 – 2007), του οποίου μεγάλη αναδρομική έκθεση εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου) του ΜΙΕΤ, η πορεία της ζωής του μοιάζει να είναι ένας συνδυασμός των δυο παραπάνω περιπτώσεων.

Ελληνας της Διασποράς

Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι Ελληνες της διασποράς που δείχνουν με το παράστημα και τον αέρα τους να φοράνε κατάσαρκα τον τίτλο του κοσμοπολίτη δίχως την παραμικρή έπαρση, είναι συνήθως άνθρωποι που γαλουχήθηκαν στους καλλιεργημένους κύκλους είτε της Αλεξάνδρειας, είτε των μικρασιατικών παραλίων την εποχή της ακμής του ελληνικού στοιχείου. Ο Μαγκανάρης φοίτησε στο Αβερώφειο γυμνάσιο και στο γαλλικό λύκειο της πόλης της Αιγύπτου. Συνδέθηκε στενά με τον Στρατή Τσίρκα και σύχναζε στα ατελιέ των ζωγράφων Αριστομένη Αγγελόπουλο, Δημήτρη Λίτσα και Μίκη Ματσάκη. Διακρίθηκε ως φοιτητής της Ανωτάτης σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, μαθητεύοντας δίπλα στον Παρθένη και στον Κεφαλληνό. Σπούδασε επίσης Ιστορία της Τέχνης και της Αισθητικής έχοντας ως καθηγητές τους μεγάλους λογοτέχνες Ζαχαρία Παπαντωνίου και Παντελή Πρεβελάκη. Ενώ μυήθηκε στη σκηνογραφία από τον Κλεόβουλο Κλώνη και τον Σπύρο Παπαλουκά, ενώ εργάστηκε ως ασκούμενος στο Εθνικό Θέατρο και στη Λυρική Σκηνή. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε ενεργά στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης. Μετά το τέλος του πολέμου (1947) επιστρέφει στη γενέτειρά του και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στο Higher Institute of Education. Το 1962 εγκαθίσταται στην Ελλάδα και διδάσκει για είκοσι και πλέον χρόνια ζωγραφική και αισθητική αγωγή σε πολλές ιδιωτικές σχολές μέχρι το 1986. Από το 1988 εργάζεται πυρετωδώς στο εργαστήριό του στη Σίφνο μέχρι τον θάνατό του. Συνεργάστηκε για χρόνια στα «Καβάφεια» με τον αρχιμουσικό Αρη Γαρουφαλή και τον λογοτέχνη Αγγελο Βλάχο. Εχει διοργανώσει αλλά και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Πέτρες, νερά και σύννεφα είναι για τον Μαγκανάρη τα κεφάλαια ενός κώδικα που καταγράφει την πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη (…) Κι όταν οι όγκοι φαίνονται ανολοκλήρωτοι δεν είναι άνθρωποι που γίνονται πέτρες, είναι πέτρες που γίνονται άνθρωποι», σημείωνε για την τέχνη του Μαγκανάρη, ο Τσίρκας. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς την 1η Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή