«Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να είμαι πριγκίπισσα»

«Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να είμαι πριγκίπισσα»

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια από τις ηθοποιούς που βρίσκεται ανάμεσα στην ομάδα εκείνων που θεωρούνται η νέα δύναμη, οι «πρίγκιπες» της υποκριτικής. Η Εμιλι Μπλαντ ήδη έπαιξε μια βασίλισσα, τη βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας, στο «Young Victoria», που θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 8 Οκτωβρίου. Η ταινία του Ζαν Μαρκ Βαλέ εστιάζει στα νεανικά χρόνια της βασίλισσας, από την εποχή που προηγείται της γνωριμίας της με τον σύζυγό της τον Αλβέρτο και κατά την πρώτη περίοδο της βασιλείας της, όταν άλλαξε πολλά σε ό, τι αφορά τις αυστηρές αντιλήψεις της αυλής.

Στα 26 της μόλις χρόνια, η Μπλαντ είναι μια από τις νέες ηθοποιούς που χαίρουν υψηλής εκτίμησης από τις πρώτες της κιόλας εμφανίσεις.

«Ηταν κάπως τρομακτικό στην αρχή όταν μου ανέθεσαν τον ρόλο και σκεφτόμουν ότι πρέπει να παίξω τη Βικτώρια με τέτοιο τρόπο ώστε να τη δικαιώνει», λέει η Μπλαντ. «Είχα διαβάσει πολλά για εκείνη και ήθελα να πάω προς μια διαφορετική κατεύθυνση, κόντρα στις αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει για εκείνη, που βασίζονται στην εικόνα της από τη μεγαλύτερή της ηλικία, όταν πενθούσε και είχε μια πιο πικρή έκφραση. Για μένα ήταν σημαντικό να δείξω το πάθος και τη δύναμη της νεότητάς της. Διάβασα βιογραφίες, τα ημερολόγιά της, επιστολές που έγραψε στον Αλβέρτο. Ολα βοήθησαν, όμως περισσότερο μου φάνηκαν χρήσιμα τα ημερολόγιά της, επειδή διάβασα ό, τι έγραψε η ίδια και τα κείμενά της μού έδωσαν τη φωνή της. Υπογράμμιζε λέξεις σαν να τις τόνιζε στον προφορικό λόγο με πάθος, και αυτό μου έφερνε στο μυαλό τον τρόπο που θα μπορούσε να μιλάει».

– Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είχατε το απωθημένο της πριγκίπισσας;

– Οχι, καθόλου! Ποτέ δεν ήμουν κοριτσίστικο κορίτσι. Πάντα σιχαινόμουν τα ροζ, φορούσα φόρμες, έκανα παρέα με τα αγόρια και σκαρφάλωνα στα δέντρα. Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να είμαι πριγκίπισσα ούτε ονειρεύτηκα τη μέρα του γάμου μου.

– Πιστεύετε ότι η Βικτώρια ήταν μοντέρνα για την εποχή της;

– Νομίζω ότι ήταν. Αντιδρούσε στην αυστηρή ανατροφή με την οποία μεγάλωσε και που δεν την άφηνε να γευτεί τις χαρές της βασιλικής αυλής. Μπήκε στη βασιλεία με φρέσκιες ιδέες και πήρε τη θέση της βασίλισσας με τον τρόπο που ήθελε εκείνη. Ο τρόπος που μεγάλωσε θα μπορούσε να συντρίψει οποιαδήποτε προσωπικότητα. Μού κάνει τρομερή εντύπωση πώς μπόρεσε να βγει ισχυρή με αυτήν την ανατροφή και να διατηρήσει το στέμμα για τόσα πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι ήταν μια εξαιρετικά μοναχική ύπαρξη, αλλά και αποφασισμένη. Στα 11 της χρόνια, όταν γύρω της πέθαιναν όλοι οι άλλοι διάδοχοι του θρόνου, ήταν αποφασισμένη. Πέρασε μια νύχτα κλαίγοντας και το επόμενο πρωινό είπε στην νταντά της «Θα είμαι καλή». Και το έκανε με τρόπο αναντικατάστατο.

– Βρίσκετε ομοιότητες ανάμεσα στη Βικτώρια και την Ελισάβετ;

– Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, επειδή δεν έχω διαβάσει τόσα πολλά πράγματα για την Ελισάβετ. Παίζοντας όμως τη Βικτώρια και διαβάζοντας για εκείνη κατάλαβα πόσο πιεστικό μπορεί να είναι το περιβάλλον της βασιλείας και πως τα πάντα έχουν το στοιχείο της παράστασης. Πίσω όμως από αυτά, πρόκειται για μια οικογένεια με στενές σχέσεις, όπως όλες οι άλλες. Αυτήν την οικειότητα προσπαθήσαμε και εμείς να δείξουμε στην ταινία.

– Ποιες είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σε μια βασίλισσα και σε μια ηθοποιό. Μιλήσατε για την έννοια της παράστασης.

– Ναι και πιστεύω ότι υπάρχει και στις δύο περιπτώσεις. Τόσο ένα πρόσωπο όπως μια βασίλισσα όσο και μια ηθοποιός έχουν διπλή ύπαρξη, τη δημόσια εικόνα και το ιδιωτικό πρόσωπο. Το αντιλαμβάνομαι αυτό καλά. Αυτό που με φέρνει πιο κοντά στη Βικτώρια είναι ότι κάθε νέα γυναίκα γνωρίζει πώς είναι να είσαι ερωτευμένη και να αμφισβητείς τους γονείς σου.

– Εκτός από την ταινία, πρόσφατα γυρίστηκαν και δύο βρετανικά ντοκιμαντέρ για τη Βικτώρια. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον για την προσωπικότητά της;

– Είναι μια εμβληματική μορφή για την πατρίδα μας και, ενώ όλοι την ξέρουμε, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα για εκείνη. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα μυστήριο για τα νεανικά της χρόνια πριν να γνωρίσει τον Αλβέρτο, και αυτό ίσως πυροδοτεί το ενδιαφέρον για εκείνη.

– Τι είναι αυτό που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση για τη Βικτώρια από τα πράγματα που μάθατε για εκείνη;

– Οτι έπαιρνε κοκαΐνη και ότι με τον Αλβέρτο έκαναν πάρτι με όπιο. Εμεινα άφωνη όταν το έμαθα!

– Η Σάρα Φέργκιουσον, δούκισσα του Γιορκ, είναι ανάμεσα στους παραγωγούς της ταινίας. Πήρατε συμβουλές από εκείνη για το πώς να φαίνεστε «βασιλική»;

– Οχι ιδιαίτερα, άλλωστε και εκείνη είναι ιδιαίτερα απλή και ανθρώπινη. Για τη βασιλική εικόνα υπήρχε ένας ειδικός τεχνικός σύμβουλος, ο Αλιστερ Μπρους, ο οποίος γνωρίζει τα πάντα. Είναι μάλιστα ο άνθρωπος που συμβουλεύει τη βασιλική οικογένεια στα ζητήματα πρωτοκόλλου. Ετσι, για ό, τι χρειαζόμουν, απευθυνόμουν σε εκείνον. Ιδιαίτερα σε δύσκολες σκηνές, όπως εκείνη της στέψης, όπου όλα ήταν πολύ αυστηρά, σχεδόν κλινικά. Για να πω την αλήθεια, δεν χρειάστηκα και ιδιαίτερη εκπαίδευση. Από τη στιγμή που οι πάντες στο πλατό σε φωνάζουν «κυρία» όλα είναι πολύ πιο εύκολα!

– Πώς βλέπετε την καριέρα σας να εξελίσσεται; Εδώ και 2 – 3 χρόνια είστε κάθε χρόνο η ανερχόμενη ηθοποιός της χρονιάς…

– Είναι λίγο αστείο, δεν είναι; Ομως μου αρέσει κιόλας. Δεν είμαι σίγουρη ότι θέλω να φτάσω κάπου. Δεν έχω μια συγκεκριμένη εικόνα για το τι είδους ηθοποιός θέλω να είμαι. Θέλω να δουλεύω διαρκώς και να κάνω καλές δουλειές. Δεν προτιμώ να παίρνω ρόλους που να είναι εύκολοι, θέλω να κάνω πράγματα που τουλάχιστον στην αρχή με βάζουν σε δοκιμασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή